UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-12-21 16:10

Tekvondó: Márton Viviana mindent vitt 2021-ben

Tökéletes esztendőt zárt Márton Viviana, a Madridban élő magyar család sarja. A februárban 16 éves ifjú tekvondós kiválóság nemcsak a tatamin győzött le mindenkit, de a küzdőtéren kívül is kiérdemelte a korosztálya legjobbja címet idehaza: őt választotta meg tudniillik a magyar szövetség 2021 legjobb juniorkorú női versenyzőjének.

A spanyol fővárosban élő és készülő, de kezdettől magyar nemzeti színekben versenyző Márton ikrek közül Vivianának jött ki jobban a lépés a búcsúzó esztendőben. A nővérénél, Luanánál egyetlen perccel fiatalabb hölgy tudniillik valamennyi mérkőzését megnyerte, így százszázalékos mérleggel zárta 2021-et, még testvérénél is jobbat nyújtva, aki 98 százalékos éves összproduktumot vallhat a magáénak a győztes és vesztes meccsek arányát tekintve. Ráadásul a szerencse is Viviana mellé állt az egyetlen olyan esetben, amikor a hibátlan statisztika elromolhatott volna. Mégpedig az elmúlt hét végén, amikor is az idei utolsó megméretés várt rájuk az Andalúzia Openen, Córdobában a juniorok mezőnyében. Történt, hogy kivételesen ugyanabban a súlycsoportban, a 63 kilósok olimpiai kategóriájában indultak mind a ketten, s annak rendje és módja szerint egyformán beverekedték magukat a döntőbe, azaz papíron egymással kellett volna megküzdeniük az aranyéremért...

A 2021-ben minden meccsét megnyerő Márton Viviana lett az év legjobb junior tekvondósa Forrás: wtftaekwondo.hu
A 2021-ben minden meccsét megnyerő Márton Viviana lett az év legjobb junior tekvondósa Forrás: wtftaekwondo.hu
„Ugyanúgy, minden fellépésükön magabiztosan diadalmaskodva jutottak el a fináléig, ahol viszont életbe lépett az ilyen esetekre érvényes családi szabály. Eszerint pedig a két lány nem verekszik meg egymással versenyen, hanem pénzfeldobás dönt a győztesről. Fortuna pedig ezúttal Vivinek kedvezett” – avatott be bennünket a részletekbe az annak idején kick-boxban jeleskedő édesapa, Márton Zsolt az andalúziai viadalról beszámolva. Córdoba előtt egy héttel is volt jelenésük a lányoknak: akkor madridi klubjuknak, a Hankuknak járultak hozzá a végső sikeréhez azzal, hogy a spanyol csapatverseny keretében tatamira lépve megint csak valamennyi mérkőzésüket megnyerték. Ahogyan szokták: ellentmondás nélkül, magabiztosan verték riválisaikat mind az öt mérkőzésükön. Remeklésük persze borítékolható volt, hiszen az előző hónapban, a korosztályos Európa-bajnokságon a Márton família tekvondós hírnevét tovább növelve meg sem álltak a döntőig. A november közepi szarajevói kontinensviadalon aztán Viviana a 63 kilogrammosok között a fináléban is győzött és Európa-bajnokká avanzsált, míg Luana ezüstéremmel zárt az 59 kilósok mezőnyében. Általános magyar óhaj szerint 2022-ben Luana sem adja alább az aranynál egyik fontos versenyükön, így például az új évben esedékes korosztályos csúcseseményen, a junior világbajnokságon sem. Ahol a pénzfeldobás réme fel sem merülhet, már csupán azért sem, mert a vb-n a családfő elmondása szerint bizonyosan más-más súlycsoportban indulnak... További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.