UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2021-12-23 08:51

Sakk: Gaál Zsóka „végre” U14-es világbajnok lett!

A 14 éves Gaál Zsóka háromszor már ezüstérmesként végzett a korosztálya sakkvilágbajnokságán, ezúttal nem engedte ki a kezéből a győzelmet az U14-esek szuperdöntőjében.

Régóta áhított trófea került a 14 éves ajkai sakkozó, Gaál Zsóka karácsonyfája alá. Az ígéret korábban már háromszor is a korosztálya világbajnokságának a második helyén végzett – egy évvel ezelőtt például a holland Eline Roebers ellen csak hajszállal lemaradva az első helyről –, ezúttal nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Gaál Zsóka „végre” U14-es világbajnok lett Forrás: Magyar Sakkszövetség
Gaál Zsóka „végre” U14-es világbajnok lett Forrás: Magyar Sakkszövetség
Az online lebonyolított tízfordulós, oda-visszavágós tornán az U14-es világbajnoki címért a szuperdöntőben hat reménység, Zsóka mellett az indiai Savitha Shri B, az egyaránt orosz Alexandra Svedova és Valerija Klejmenova, a perui Fiorella Contreras Huaman, valamint a vietnámi Linh Dan Nguyen küzdött meg. A legmagasabb Élő-pontszámmal büszkélkedő, az U14-es világranglistát vezető magyar lány esélyesként vágott neki a viadalnak, és ahhoz is méltóan játszott. Bár a döntőben sokáig Contreras Huaman állt az élen, a hajrában a perui tinédzsernek is több megingása volt, Zsóka pedig ezt is kihasználva előzte meg őt, és a Klejmenova elleni szerdai győzelmével biztosította be az első helyét. A nemrégiben a női felnőtt Eb-n is bemutatkozott, az U14-esek között már világkupát nyert Zsóka a megszerezhető 10 pontból 6,5-öt gyűjtve lett a vb-első. „A három korcsoportos világbajnoki ezüst után végre sikerült aranyérmet szereznem az online világbajnokságon – lelkendezett a verseny után a győztes. – Végre megtört a jég!  Nagyon boldog vagyok! Nagyon jó évet zártam.  Felnőtt női válogatott lettem és a csapat Európa-bajnokságon debütáltam. Idén nyáron sikerült megszereznem a női nemzetközi mesteri címet és ezzel jelenleg én vagyok a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere. Mindezek mellett vezetem az U14-es lányok világranglistáját. Köszönöm szépen mindenkinek a rengeteg pozitív üzenetet Magyarországról, illetve határainkon túlról is.” Zsóka az újabb remek évét külön megköszönte Ajka Város Önkormányzatának, a MOL Alapítványnak, a Magyar Sakkszövetségnek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, és nem utolsósorban főedzőjének Papp Gábornak, valamint  edzőinek, Bánusz Tamásnak és Prohászka Péternek. Az U14-es leány online sakkvilágbajnokság eredményei ITT érhetők el. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.