UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-12-27 16:38

Atlétika: 2022-ben is jelentős versenyek várnak az utánpótlásra

A 2022-es évben a tervek szerint az U18-as atléták kétszer is összemérhetik a tudásukat a korosztály európai legjobbjaival, míg az U20-asok számára megint világbajnokság következik.

A magyar utánpótláskorú atléták a 2021-es év során három világversenyen jártak, és azokon öt érmet szereztek a számos elismerésre méltó, döntős helyezés mellett.

Varga Gréta és Gürth emlékezetes utolsó méterei a tallinni U20-as Eb-n Forrás: European Athletics
Varga Gréta és Gürth emlékezetes utolsó méterei a tallinni U20-as Eb-n Forrás: European Athletics
Az U20-as korosztályban a 3000 méteres akadályfutó, Varga Gréta az európai ranglista első helyezettjeként érkezett a tallinni kontinensviadalra, és csak egy hajszál választotta el attól, hogy aranyérmet szerezzen, a második helyen ért célba. A korosztály Kenya fővárosában, Nairobiban rendezett világbajnokságán Varga legjobb európaiként az ötödik lett a versenyszámában, de ott sem maradt érem nélkül a magyar küldöttség. Előbb a hétpróbázó Szűcs Szabina érdemelt ki bronzérmet, utóbb Tóth Anna 100 méteres gátfutásban lett harmadik.   Az U23-asok szintén Tallinnban rendezett Eb-jén a magyarok nem adták lejjebb az aranynál. Az észt fővárosban a távolugró Farkas Petra izgalmas csatában, egyetlen centivel megjavítva egyéni csúcsát nyert, Palkovits István pedig a 3000 méteres akadályfutó mezőnyből fölényesen kiemelkedve lett Európa-bajnok. Az U18-asok viszont nem jártak nagy nemzetközi eseményen, miután az előző évről áttolt Európa-bajnokságukat másodszorra sem rendezték meg Rietiben. Helyette később a brnói válogatott viadalon bizonyíthatott az ifjúsági korosztály, amelyre a tervek szerint 2022-ben már komolyabb megméretések is várnak. Ha a járványhelyzet engedi, U18-as válogatott viadal – mint ahogy minden korosztálynak – jövőre is lesz, és az ifistáknak nem is kell messzire utazni a bizonyításhoz, hiszen a verseny Nyíregyházára van kiírva június végén. Ezzel a seregszemlével kezdődne meg a nemzetközi versenydömping. Az ifik rég várt Európa-bajnokságára ezt követőn július 4. és 7. között Jeruzsálemben kerülhet sor, majd a legjobbak július 24. és 30. között a Besztercebányán esedékes Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, azaz az EYOF-on is megmutathatják magukat. A legutóbbi 2019-es bakui EYOF-on bár aranyérmet nem szereztek a magyar atléták, Kőszegi Míra 200 méteren, Varga Gréta 2000 m akadályon ért célba a második helyen, míg a 400 m-es síkfutó Molnár Attila és a 110 m gátas Pap Márk bronzérmet szerzett.  Az U20-asoknak az idén is hosszú út vezetett a kenyai vb-helyszínre, jövőre pedig majdnem kétszer ilyen messzire repülhetnek, ha részt akarnak venni a kolumbiai Cali városában augusztus 2. és 7. között tervezett világbajnokságon. Az U23-asok számára 2022-ben nem rendeznek külön világversenyt, a korosztály legígéretesebb képviselői így a felnőttek között bizonyíthatnak.  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.