UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2021-12-29 11:21

Sakk: Nodirbek Abdusattorov 17 évesen nyerte meg a rapid-világbajnokságot

A 17 éves üzbég Nodirbek Abdusattorov nyerte a varsói rapidsakk-világbajnokságot, a legfiatalabb magyar játékos, a 19 esztendős Kozák Ádám a 100. helyen végzett.

Meglepetésre a 17 esztendős üzbég Nodirbek Abdusattorov lett a férfiaknál a gyorssakk (rapid) világbajnoka Varsóban, ahol Rapport Richárd legjobb magyarként a tizedik helyen végzett – számol be az MTI.

Nodirbek Abdusattorov 17 évesen nyerte meg a rapid-világbajnokságot Fotó: Jacek Prondzynski/Newspix/imago.images
Nodirbek Abdusattorov 17 évesen nyerte meg a rapid-világbajnokságot Fotó: Jacek Prondzynski/Newspix/imago.images
A kedd este zárult 13 fordulós tornán a tinédzserkorú nagymester két rövidített játszmában kerekedett felül az alapszakaszban szintén 9,5 pontot gyűjtött orosz Jan Nyepomnyascsijon, míg a hasonlóképpen 9 és fél pontig jutott címvédőnek, a norvég Magnus Carlsennek ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel. Carlsen, aki december 10-én éppen Nyepomnyascsijjal szemben védte meg világbajnoki titulusát a klasszikus sakkban, a varsói vb-n a 10. fordulóban kikapott Abdusattorovtól. Az üzbég játékos a 15 perces alapjáték-idejű partijai közül csupán egyet vesztett el, s öt döntetlen mellett hétszer győzött a nemzetközi szövetség, a FIDE honlapjának eredményközlése szerint. A négy magyar induló közül Rapport Richárd hatékony hajrájának köszönhetően – utolsó három rapid-játszmáját megnyerve – tizedik lett a csaknem 180 sakkozót felvonultató mezőnyben. Két mérkőzésén maradt alul, s négy döntetlen mellett hét győzelemmel gyűjtött 9 pontot. A legfiatalabb magyar, a 19 éves Kozák Ádám 6,5 pontjával a 100. pozícióban zárt, Kántor Gergely 5,5 pontja a 129., Erdős Viktor 5 pontja pedig a 146. helyhez volt elég. A nőknél, ahol nem volt magyar résztvevő, az orosz Alekszandra Kosztyenyuk lett a világbajnok, aki korábban három alkalommal is másodikként végzett a rapid műfajt (is) művelők vébéjén. A 37 éves játékos a 11 fordulós viadalon 9 pontot gyűjtve diadalmaskodott. A háromnapos eseményt ugyancsak Varsóban szerdán (ma) és csütörtökön követi a villámsakk-világbajnokság, ahol öt perc alapidő áll a játékosok rendelkezésére. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.