UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-12-30 18:05

Röplabda: győztes meccs nélkül zártak a magyar juniorválogatottak a szlovéniai MEVZA-tornán

Az U20-as férfi- és az U19-es leány röplabda-válogatott egyaránt nyeretlenül, hat-hat vereséggel végzett a két ünnep között Mariborban rendezett MEVZA-tornán, amely elsősorban a jövő évi Eb-selejtezőkre való felkészülést szolgálta.

December 28. és 30. között a szlovéniai Mariborban szerepelt MEVZA-tornán az U20-as férfi- és az U19-es leány röplabda-válogatott. Mivel az esemény nem számított hivatalos Eb-selejtezőnek, több közép-európai tagszervezet maradt távol. Ellenben a házigazdák több csapatot is indítottak mindkét szakágban. A lányok között így öt (a magyarokon kívül Ausztria, Horvátország, Szlovénia U19 és Szlovénia U17), míg a fiúk mezőnyében szintén öt csapat (Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia U20 és Szlovénia U18) képviseltette magát.

Az U20-as férfiválogatott bár mutatott biztató jeleket, hat vereséggel zárt Mariborban Forrás: MRSZ
Az U20-as férfiválogatott bár mutatott biztató jeleket, hat vereséggel zárt Mariborban Forrás: MRSZ
Először körmérkőzéseket játszottak az együttesek, majd a kialakult sorrend alapján az elődöntőkre, valamint a helyosztókra is sor került. Minden meccs maximum három szettes lehetett. A nyitónapon a Bodonyi Ákos vezette fiúk előbb 2:1-re kikaptak a horvátoktól, majd három játszmában alulmaradtak az osztrákokkal szemben is. Ezt követően a második napon a szlovén U20-as alakulat szintén 3:0-ra legyőzte a mieinket, végül a szlovén U18-asokkal zárult a körmérkőzések sora – ezúttal ugyan nyert szettet a válogatott, de nyerni nem sikerült (2:1). Ezzel az ötödikként zárta ezt a szakaszt a magyar csapat, de a további keresztjátékra a fiatalabb szlovén együttesek eredményeit (sem a fiúk, sem a lányok versenyében) nem vették figyelembe, így ők nem folytatták. Vagyis a mieink is érdekeltek voltak az elődöntőben, méghozzá a házigazdák ellen. Ezúttal sem sikerült elcsípni játszmát tőlük, a 3:0-s vereség után a bronzmeccs következett, ahol a horvátok vártak a nemzeti csapatra. Ekkor már igencsak érződött a fáradtság a fiúkon, a horvátok három szettes, magabiztos győzelmet arattak. A junior férfiválogatott hivatalosan a negyedik helyen zárt. Kecskeméti Bálint 54 pontot (meccsenként 9) szerzett a tornán, amellyel a magyar játékosok legeredményesebbjeként fejezte be a három napot. Eközben a lányoknak sem jött össze a sikerélmény, hiszen ők is megnyert találkozó nélkül térhettek haza.
Győzelem nélkül zárt az U19-es leányválogatott is a MEVZA-tornán Szlovéniában Forrás: MRSZ
Győzelem nélkül zárt az U19-es leányválogatott is a MEVZA-tornán Szlovéniában Forrás: MRSZ
Horváth András alakulata kezdésként 3:0-ra kikapott a horvátoktól, majd bár vezetett is a válogatott az osztrákokkal szemben, végül fordítani tudott az ellenfél. A második napon a szlovén U19-es csapat volt az első rivális, ezen a meccsen összességében nem sok babér termett a mieinknek (3:0). A fiatalabb szlovén gárda (U17) ellen szorosabban alakult az eredmény, azonban játszmagyőzelemre ekkor sem volt elég (3:0). A lányok is az ötödik helyen fejezték be a „csoportkört", de ők is folytathatták a keresztjátékban. A szlovén U19-esek elleni elődöntőben – az első meccshez hasonlóan – szintén simán nyertek a vendéglátók (3:0). Ezután a harmadik helyért a horvátokkal kellett megküzdeni. A sorozatterhelés végén a horvátok bírták jobban erővel, és három játszmában diadalmaskodtak. A junior leányválogatott szintén hivatalosan a negyedik lett. A magyar lányok közül Varga Brigitta szerezte a legtöbb pontot (36 pont, meccsenként 6).

U20-as férfiválogatott kerete: Kiss Bendegúz, Tamási Dávid, Hajagos Rajmund, Tóth Kristóf, Füzék Zalán, Kecskeméti Bálint, Fenyvesi Barnabás, Fenyvesi Dániel, Bogdán Bence, Kasnyik Bence, Acsai Bálint, Sebestyén Márton, Sümegi Kristóf, Szentesi Bálint; szövetségi edző: Bodonyi Ákos U19-es leányválogatott kerete: Fekete Gréta, Varga Brigitta, Tarr Hajnalka, Máthé-Barabássy Kata, Baksa Panna, Märcz Mira, Veréb Elmira, Rieder Evelin, Tóth Luca, Radnai Luca, Imre Zsófia, Stankovics Alinda, Keller Evelin, Turcsányi Zita; szövetségi edző: Horváth András

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.