UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-01-11 09:00

Jégkorong: jelen vannak a fiatalok az Erste Ligában, de az áttörés csak Schlekmannak sikerült

Hamarosan ráfordulunk a jégkorong Erste Liga alapszakaszának hajrájára, összegyűjtöttük, hogyan teljesítettek eddig az utánpótláskorú játékosok. Nagy titkot valószínűleg nem árulunk el azzal, hogy eddig a MAC-os Schlekmann Márk volt a legjobb.

Még egy hónap, és itt a jégkorong Erste Liga rájátszása, amelyben jelen állás szerint utánpótláskorú játékosok is érdekeltek lehetnek. A fiatalok hazai élvonalbeli szereplése azért is érdekes a mostani évadban, mert az U18-as válogatott szövetségi edzője, Svasznek Bence még tavaly tavasszal kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy nem játszik elég utánpótláskorú a bajnokságban. A „szapporói hősök” egyike akkor így nyilatkozott az Utánpótlássportnak: „Nem mindegy, hogy hol fejlődnek a játékosaink. Az osztrákok és a szlovének az Alpesi Ligában versenyeztetik a hasonló korú játékosaikat, s bár most még eredményesek voltunk, látni kell, hogy ha nem változtatunk, le fognak hagyni bennünket. Úgy gondolom, hogy lesznek olyan klubok, akik bátran fognak a fiatalokhoz nyúlni, és olyanok is, amelyek, bár vannak tehetséges saját nevelésű játékosaik, a rutinosabb légiósokat preferálják majd. Minden évben akad hat-hét-nyolc ifjúsági korú hokisunk, akit lehetne használni a felnőttek között, remélem, a következő évadban a csapatok tettekkel igazolják ezt az állítást.”

Schlekmann Márk rendkívül gólerős a mostani évadban Forrás: MAC HKB Újbuda
Schlekmann Márk rendkívül gólerős a mostani évadban Forrás: MAC HKB Újbuda
A szakvezető azt mondta, évről évre minimum hat fiatal bátran bevethető a „nagyok” között. Ezért mi összegyűjtöttük a hat legeredményesebb játékost az eddig lejátszott meccsek alapján. Kiemelkedik a mezőnyből a MAC HKB Újbuda második teljes szezonját taposó 20 éves csatára, Schlekmann Márk, aki a közelmúltban adott interjút az Utánpótlássportnak a szezonrajtról. A korosztályos válogatott vezéregyénisége 15 gólnál és 19 asszisztnál (ez 34 pont) jár az évadban, ezzel összesítésben a nyolcadik helyen áll a kanadai táblázaton, holtversenyben a Csíkszereda rutinos támadójával, Sofron Istvánnal. Bár Schlekmann teljesítményét senki sem közelítette meg, jól termelte a pontokat a december I/A csoportos vb-t megjárt az U20-as válogatott három játékosa, Ambrus Csongor (Titánok), Fekete Alex (Titánok) és Mihalik András (DVTK Jegesmedvék) is. Az öt legponterősebb fiatal közé a szintén MAC-os Molnár Bálint fért be, a legjobbak közül ő az egyetlen, aki nem volt ott az év végi dániai tornán.
Antek Tamás amikor lehetőséget kap, általában jól teljesít a DEAC kapujában Forrás: Gyergyói HK
Antek Tamás amikor lehetőséget kap, általában jól teljesít a DEAC kapujában Forrás: Gyergyói HK
A kapusok mezőnyében egyetlen fiatal játszott igazán fontos szerepet az aktuális idényben: a debreceni Antek Tamás tizenkét meccsen állhatott a gólvonalon, és ezalatt csaknem 88 százalékos hatékonysággal védett. A bajnokság alapszakasza február 19-én ér véget, a legjobb nyolc csapat jut a playoffba. A pillanatnyi állás szerint erre az említett csapatok közül a MAC és a DEAC részvétele szinte biztosnak tekinthető, és a DVTK is esélyes rá.

Az Erste Liga legeredményesebb utánpótláskorú játékosai (az MJSZ adatbázisa alapján): Mezőnyjátékosok: 1. Schlekmann Márk (20 éves, MAC HKB Újbuda): 15 gól 19 assziszt – összesítésben is 8. holtversenyben Sofronnal 2. Ambrus Csongor (18, Titánok): 9 gól, 10 assziszt 3. Molnár Bálint (19, MAC): 8 gól, 7 assziszt 4. Fekete Alex (19, Titánok): 2 gól, 9 assziszt 5. Mihalik András (18, DVTK): 4 gól, 3 assziszt Kapusok: Antek Tamás (18, DEAC): 87.85% - 12 mérkőzés

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.