UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-01-17 18:41

Vívás: „Még nincs itt az ünneplés ideje” – Kovács Gergely

A 18 éves párbajtőröző, Kovács Gergely junior-világkupaversenyen szerzett aranyéremmel indította az évet, melyben nagyobb sikereket is elérne a legutóbbinál.

Kiválóan kezdte az évet a 18 éves Kovács Gergely, aki a junior párbajtőrözők udinei világkupa-viadalán igen erős és népes (203 indulót számláló) mezőnyben nyert aranyérmet január második hétvégéjén.  

„Még nincs itt az ünneplés ideje” – Kovács Gergely Fotó: Bodrogi Tamás
„Még nincs itt az ünneplés ideje” – Kovács Gergely Fotó: Bodrogi Tamás
A székesfehérvári Honvéd Szondi György SE fiatalja az olaszországi elődöntőben az orosz Kiril Onyiscsukot (15:12), az aranycsatában pedig a svájci Sven Vineist (15:8) győzte le magabiztosan. Jó formáját jelezte, hogy a legszorosabb asszóját (15:13) a szintén svájci Theo Brochard ellen vívta, amikor elütötte a kadét Európa-bajnokot a négy közé jutástól. A sokra hivatott párbajtőröző felkészülését édesapja, Kovács László irányítja edzőként, így mondhatni, hogy nagy volt az öröm a családban.   „Szerencsére remekül sikerült a felkészülésem, és bár a csoportban nem vívtam jól, tudtam, hogy a táblán kezdődik az igazi verseny – eleveníti fel Kovács Gergely a győzelem körülményeit.  Korábban már versenyeztem Udinében, nagyon szeretem a helyszínt, és szerintem ez is segített a sikeres szereplésben. A Brochard elleni negyeddöntőt leszámítva úgy tűnhet, könnyű volt az utam az aranyéremig. Belülről ez nem volt ilyen egyszerű, hiszen valóban erős mezőny jött össze, és végig koncentráltnak kellett maradnom.”  Kovács az idényt is nagyszerűen nyitotta. A juniorok között két Magyar-kupa-fordulón is ezüstérmet szerzett, aztán megvédte címét a korosztálya országos bajnokságán. Az ígéretes versenyző az előző évadban ötödikként végzett a felnőttek ob-ján, decemberben ezúttal betegség hátráltatta az idősebbek legrangosabb hazai megméretése előtt, és ennek következtében ott, majd a luxemburgi junior-világkupaversenyen sem alkotott maradandót. Hogy már jól van, mi sem jelzi jobban, mint az olaszországi tündöklése, amelyet igyekszik a helyén kezelni.  
Kovács Gergely és edző-édesapja, Kovács László Udinében Forrás: hunfencing.hu
Kovács Gergely és edző-édesapja, Kovács László Udinében Forrás: hunfencing.hu
„Örülök a sikeres évkezdetnek, de nincs megállás, folytatnom kell az edzéseket, hiszen elsősorban a junior Európa-, majd a világbajnokságon szeretnék bizonyítani. Tavaly az előbbi elmaradt, az utóbbin a járvány kockázatai miatt nem indított csapatot a magyar szövetség. Remélem, hogy az idén ott lehetünk a fő versenyeinken Újvidéken, majd Dubaiban. Szóval még nincs itt az ünneplés ideje.”  Kovácsra a válogatás lezárásáig vár meg egy junior-világkupaverseny, amelyen tovább gyűjtheti a nemzetközi tapasztalatait.   „Ezeknek a versenyeknek a célja, hogy gyakorolj és ranglistapontot szerezz. Miután a hazai rangsor alapján nem fenyeget a válogatottból való kimaradás veszélye, a következőn is lazán, stressz nélkül vívhatok.  Ráadásul egy ilyen világkupán talán kicsit nehezebb is nyerni, mint az Eb-n vagy a vébén, mert több az induló, több kört kell levívni. Így az ott szerzett aranyérem jó hatással van az önbizalmamra, és megerősít abban, hogy bármit el tudok érni.”  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.