UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-01-19 18:31

Snowboard: „Ha tehetném, éjjel-nappal edzenék, hogy jól képviseljem Magyarországot" – Kozuback Kamilla

Hétfőn vált hivatalossá, hogy a 17 éves snowboardos, Kozuback Kamilla is rajthoz állhat a két hét múlva, február elején kezdődő pekingi téli olimpián. A még utánpótláskorúnak számító magyar lány a világranglistás pontjai alapján harcolta ki az ötkarikás kvótát, és a félcső versenyszámban indulhat majd, ezzel ő az első magyar versenyző, aki kijutott az olimpiára snowboardban. Kamilla édesanyja magyar, édesapja kanadai, és a Kozuback család egyébként Calgaryban él. A tehetség tavaly nyár óta versenyez magyar színekben. A felkészülés utolsó szakaszához érve adott interjút az Utánpótlássportnak.

– Mennyire volt elvárás magad felé – akár a külvilágtól is feléd –, hogy már most 17 évesen mindenképpen megszerezd a kvótát? – Igazából a következő, 2026-os téli olimpia volt a reális célkitűzés, de az, hogy ez már most sikerült, hihetetlen számomra. A külvilág igazából nem hiszem, hogy nagyon ismert, inkább a sportolói körben örülök, hogy egyre jobban megismernek, még az elején vagyok a felnőttversenysportnak.

Kozuback Kamilla 17 évesen ott lehet a pekingi téli olimpián snowboardban Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Kozuback Kamilla 17 évesen ott lehet a pekingi téli olimpián snowboardban Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
– Stresszes időszakon vagy túl, hiszen mégiscsak az olimpia volt a tét, és a fő célt abszolváltad a legfontosabb időszakban, de mégis milyen formában érzed magad? – Arra figyeltünk, hogy a lehetőségeket kihasználjuk a fejlődésre. A világkupákon olyan pályákon tudtam menni, mint előtte még nem, ez nagyon jó lehetőség volt a tapasztalatgyűjtésre és a rutin megszerzésére. Nem igazán kockáztattunk, inkább a biztosra mentünk, mindig egy picit kijjebb tolva a határaimat. Örülök, hogy megtapasztalom a versenyek hangulatát is, ebben is szeretnék több rutint szerezni. Ez látszik a pontokon is. – Akad idő ilyenkor arra, hogy minimálisan örülj, megünnepeld azt, hogy ott lehetsz az olimpián? – Minden egyes előrelépés nagy öröm nekem, amikor megugrottam az edzésen a cab double underflip 900-at, akkor nagyon nagyon boldog voltam, de az öröm addig tart, amíg nem jön  a következő verseny, kihívás, és ilyen az olimpia is. Nagy öröm, de nagy felelősség is, szeretném ha Magyarország büszke lenne rám, és ha sikerül a legjobbamat hoznom, akkor örülök majd igazán.
Kozuback Kamilla a legjobb Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Kozuback Kamilla a legjobb Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
– Volt prioritási sorrend, hogy melyik szakágban szeretnél kijutni leginkább? Vagy ez teljesen indifferens ilyenkor? – A slopestyle és a big air a fő számom, nagyon szeretem mindkettőt, és azokban sokkal jobb is vagyok. De most félcsőben jutottam ki, ez nem a fő számom, ugyanakkor szeretem ezt is – remélem a következő olimpián már a másik két számban tudom megmutatni mit tudok. Most viszont igyekszem félcsőben helytállni. – Hogyan épül fel az utolsó időszak az olimpiáig? – Svájcban, Laaxban edzem most, aztán irány Peking. Ha tehetném, éjjel-nappal edzenék, hogy jól képviseljem Magyarországot, hirtelen jött ez, és én nagyon izgulok, hogy jó legyek. – Mit vársz magadtól Pekingben? Mi a célod? – Szeretném, hogy akik eddig támogattak és a családom, akiket nagyon szeretek büszkék legyenek rám, és sok fiatal lánynak tudjak példát mutatni, hogy sok-sok snowboardos lány legyen Magyarországról. Bárhogy is sikerül a futam, szeretnék emelt fővel lejönni a pályáról, és a nagypapám, aki már nem él, aki miatti szeretetből választottam, hogy magyar színekben szeretnék versenyezni, odafönt azt mondja majd, ez igen, szép volt Kamilla! További korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.