- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: a junior leány kard- és fiú tőrcsapat is közel járt a vk-dobogóhoz

A hét végén három helyszínen mérették meg magukat a juniorkorú vívók világkupaversenyen. A tőrözők közül a lányok Zágrábban, a fiúk a franciaországi Aix-en-Provence-ben, míg a leány kardozók a spanyolországi Segoviában léptek pástra. Mint arról beszámoltunk [1], a szombati egyéni megméretések során a legjobban a kardozó Beviz Dorottya teljesített, aki egészen az elődöntőig menetelt Spanyolországban, így bronzérmet szerzett.

Bagdány Albert, Mihályi Andor, Bálint Álmos, Machek Vince és Mazza Lorenzo válogatott edző értékes negyedik helyet szerzett Forrás: hunfencing.hu [2]

Bagdány Albert, Mihályi Andor, Bálint Álmos, Machek Vince és Mazza Lorenzo válogatott edző értékes negyedik helyet szerzett  •  Forrás: hunfencing.hu

A vasárnapi csapatversenyek során nem jutott érem a magyar négyeseknek, bár két egység is közel járt hozzá. Segoviában igen tartalékos magyar juniorválogatott indult, hiszen az elmúlt két korosztályos világkupán az egyéni dobogó két legfelső fokát elfoglaló Battai Sugár és Szűcs Luca mellett Keszei Kira sem vett részt a viadalon. A válogatott Beviz Dorottya, Kovács Zsanett, Missurai Pálma, Spiesz Anna összeállításban küzdött a minél jobb helyezésért. A hazai szövetség beszámolója [3] szerint a lányok előbb  Spiesz Anna vezérletével győzték le 45:40-re a németeket. A kadétkorú, az egész szezon során betegségekkel küzdő ígéret a bronzmeccsig remekelt: oroszlánrészt vállalt abban is, hogy a negyeddöntőben az Egyesült Államokat is sikerült legyőzni 45:35-re. Jár a dicséret az ugyancsak fiatal Kovács Zsanettnak is a kiegyensúlyozott vívásáért, még úgy is, hogy az elődöntőt az ukránok ellen szorosabb (38:45), a bronzmeccset az oroszok kihívójaként simább (18:45) összecsapáson veszítette el a csapat, amely így a negyedik helyen végzett.

A fiú tőrözők Szemes Gergőt nélkülözve Aix-en-Provance-ban Bagdány Albert, Bálint Álmos, Machek Vince, Mihályi Andor összetételben indultak. A hazai szövetség honlapja kiemeli, hogy a csapat vezéregyéniségének Mihályi Andor bizonyult, de az előző napi hatodik helyezett Bagdány Albertnek is voltak igen értékes szakaszai. Hollandia nyolcaddöntős (45:38), és az ugyancsak nem a legerősebb összeállításában szereplő Egyesült Államok negyeddöntős (45:40) legyőzése nagyon szép sikernek számít ebben a szakágban, és egyáltalán nem volt lehetetlen küldetés a lengyelek elleni elődöntő sem (41:45). A harmadik helyért itt is az oroszok bizonyultak jobbnak (35:45).

Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika összeállítású leány tőrcsapat adós maradt a bravúrral: a 13. helyen végzett Zágrábban.

Junior leány kardcsapat világkupaverseny, Segovia, 12 induló.
Nyolcaddöntő:
 Magyarország–Németország 45:40 (Spiesz +14, Kovács -1, Beviz -8).
Negyeddöntő: Magyarország–Egyesült Államok 45:35 (Spiesz +7, Beviz +3, Kovács 0).
Elődöntő: Magyarország–Ukrajna 38:45 (Spiesz +4, Missurai +1, Kovács -2, Beviz -10).
A 3. helyért: Magyarország–Oroszország 18:45 (Kovács -7, Missurai -7, Spiesz -13).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Ukrajna, 3. Oroszország, 4. Magyarország (Beviz Dorottya, Kovács Zsanett, Missurai Pálma, Spiesz Anna).
Junior fiú tőrcsapat világkupaverseny, Aix-en-Provence, 21 induló.
Nyolcaddöntő:
 Magyarország–Hollandia 45:38 (Mihályi +9, Bagdány +4, Bálint -6).
Negyeddöntő: Magyarország–Egyesült Államok 45:40 (Bagdány +11, Mihályi 0, Machek -6).
Elődöntő: Magyarország–Lengyelország 41:45 (Mihályi +7, Bagdány -2, Machek -9).
A 3. helyért: Magyarország–Oroszország 35:45 (Mihályi +1, Bagdány -4, Bálint -7).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Lengyelország, 3. Oroszország, 4. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Machek Vince, Mihályi Andor).
Junior leány tőrcsapat világkupaverseny, Zágráb, 19 induló.
Nyolcaddöntő:
 Magyarország–Törökország 41:44 (Nekifor +2, Kalocsai +1, Kovács -6).
A 9-16. helyért: Magyarország–Csehország 31:45 (Nekifor +1, Kalocsai -3, Kovács -4, Kollár -8).
A 13-16. helyért: Magyarország–Ausztria 45:19 (Kalocsai +12, Nekifor +8, Kovács +6).
A 13. helyért: Magyarország–Spanyolország 45:42 (Kovács +5, Nekifor +4, Kalocsai -6).
Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Oroszország, 3. Ukrajna, …13. Magyarország (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [4] a sportági aloldalunkon.