UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-02-12 11:49

Peking 2022: vasárnap derül ki, hogy Kozuback Kamilla indulhat-e big airben

A 17 éves Kozuback Kamilla gyakorol, és arra a kérdésre várja a választ, hogy indulhat-e a hódeszkások big air számában a pekingi téli olimpián.

Vasárnap este derül ki, hogy a 17 éves Kozuback Kamilla, Magyarország első hódeszkás olimpikonja indulhat-e a big air számban a pekingi téli olimpián, jelenleg tartaléklistás – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Vasárnap derül ki, hogy Kozuback Kamilla indulhat-e big airben Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vasárnap derül ki, hogy Kozuback Kamilla indulhat-e big airben Fotó: MTI/Kovács Tamás
A szombat reggeli edzésen a sportoló édesapja, Jeremy Kozuback az MTI-nek elmondta: nagyon kicsi az esély, hogy lánya rajthoz állhasson, de három napot így is edzhet a Big Air Soukangon, az egyik emblematikus pályán. „Nem tehetünk mást, mint várunk és edzünk. Szerencsére van Kamillának három napja, hogy itt gyakorolhasson, ma van a második nap. Mivel októberben volt egy súlyos bokasérülése, hat hét kiesett számára, így több big air versenyére nem utazott el, legutóbb december elején szerepelt ebben a számban” – mondta Jeremy Kozuback. Kozuback Kamilla jelezte, hogy szombat reggel a különösen hideg miatt nagyon jeges volt a pálya, így az első néhány lejövetelén a biztonságra törekedett, és csak később próbálkozik az új trükkökkel. Az édesapja hangsúlyozta, amikor csütörtök este a nemzetközi szövetség jelezte feléjük, hogy Kamilla tartaléklistára került, kérték, hogy biztosítsanak számára edzéslehetőséget, mert az egy héttel ezelőtti slopestyle-ban ezt nem tették meg. „Ez a pálya elég veszélyes ahhoz, hogy edzések nélkül kockázatos lenne a versenyzés. A kérésünket teljesítették, így lehet gyakorolni. Mivel Kamilla tartalék, ezért nem osztják be a hivatalos csoportokba, rajtszáma sincs, akkor jön le, amikor a biztos indulók váltják egymást. Szeretnénk több trükköt kipróbálni, de első a biztonság. Előbb meg kell szokni a pályát, mert nagyon jeges. Pénteken más állapotú volt, mert akkor melegebb volt az idő” – tette hozzá Jeremy Kozuback. A fiatal snowboardos eredetileg félcsőben szerzett kvótát – ebben a számban a 19. lett –, de előtte slopestyle-ban is szerepelhetett, mert egy japán versenyző sérülése miatt bekerült a mezőnybe. Csakhogy a veszélyes pályán csupán néhány órát gyakorolhatott, így aztán múlt szombaton – első magyar pekingi szereplőként – 28. lett. A big air az egyetlen havas szám az olimpián, amelyet nem a hegyekben, hanem a fővárosi Big Air Soukangon, egy használaton kívüli hatalmas gyártelepen felépített ugratón rendeznek. A versenyzők közel 80 méter magas mesterséges lejtőn csúszhatnak lefelé – valaki előbb lejjebb is jön, hogy ne legyen akkora lendülete –, és a megszerzett lendületből hatalmas ugrást hajtanak végre és közben több trükköt mutatnak be. A big air selejtezőjét hétfőn, a döntőjét kedden rendezik. További korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.