UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-02-14 14:52

Atlétika: biztató teljesítmények az U18-as és U20-as fedett pályás ob-n

Kovács Zoltán, a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-referense bizakodó az U18-as és U20-as fedett pályás országos bajnokságon mutatott teljesítmények láttán.

Mint arról szombaton, valamint vasárnap is beszámoltunk, az U18-as és U20-as atléták fedett pályás országos bajnokságán számos remek eredménnyel, egyéni rekorddal rukkoltak elő a fiatalok.  

Többen remek formát mutattak a nyíregyházi korosztályos ob-n Fotó: Makó Éva
Többen remek formát mutattak a nyíregyházi korosztályos ob-n Fotó: Makó Éva
A Nyíregyházi Atlétikai Centrumban a legfigyelemreméltóbb teljesítményt a diósgyőri színekben versenyző Tóth Anna nyújtotta, aki 60 méteres gátfutásban 8.22 másodpercre javította az U20-as hazai rekordot. Bánóczi Kristóf (távol- és hármasugrás), Keszthelyi Luca (magas- és távolugrás), Kis Petra Sára (800 és 1500 m), Kubasi János (400 és 800 m) és Mohai Regina (200 és 400 m) két bajnoki címet is szerzett, míg Kriszt Sarolta (60 m, távolugrás és 4x200 m váltó) egyedüliként három arannyal gyarapította az éremkollekcióját.  A kétnapos eseményről Kovács Zoltánt, a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-referensét kérdeztük.  „Mindkét korosztályban láthattunk dicséretes teljesítményeket – kezdte a szakember.  – Nyíregyházán impozáns, nívós helyszínen tudtunk országos bajnokságot rendezni, és ez nemcsak a fiatalok elszántságára, hanem az eredményeire is pozitív hatást gyakorolt. Az U18-asokkal kapcsolatban elsősorban arra kell törekednünk, hogy megőrizzük őket abban a magas intenzitásban, amelyben most vannak, hiszen minél több gyereket szeretnénk átvinni az U20-as korosztályba. Az idősebbek között Tóth Anna országos csúcsa mellett külön tetszett a fiúk négyszáz métere, amelyet Kubasi János nyert, és biztató, hogy mögötte ketten is ötven másodpercen belül értek célba. Továbbá örömteli a távol- és hármasugrásban győztes Bánóczi Kristóf szerepelése, aki a tavalyi U20-as Eb-döntője után tartja jó formáját, emellett példaértékű hozzáállásról tesz tanúbizonyságot. Az országos bajnokságon az is elkezdett kirajzolódni, hogy kik lehetnek ott a kolumbiai U20-as világbajnokságon. Addig még persze nagyjából hét hónap van hátra, de az első impulzusok már megvannak.” 
A legjobb hazai fiatalok a nemzetközi mezőnyben is letehetik a névjegyüket a nyáron Fotó: Makó Éva
A legjobb hazai fiatalok a nemzetközi mezőnyben is letehetik a névjegyüket a nyáron Fotó: Makó Éva
Kovács Zoltán az augusztusi Caliban esedékes U20-as világbajnoksággal kapcsolatban azt is elmondta, hogy a kvalifikációs rendszerben a tavaly október elsejétől elért eredményeket veszik figyelembe, így a fiataloknak a nyár folyamán újra bizonyítaniuk kell a részvételi jog kivívásához. Az U18-asok közben a júliusi, jeruzsálemi Európa-bajnokságukon való indulásért küzdenek.  „A következő időszak a két korosztály szabadtéri Eb- és vb-felkészüléséről fog szólni. Az U18-asokban is nagyon jó lehetőségek rejlenek, hiszen elég erősnek látszik az itthoni mezőny. Közülük lesznek olyanok a 2006-os évjáratból, akiket az Eb mellett az EYOF is érint majd. A cél, hogy a formájukat megtartsák, és azt minőségi munkával tetézzék, de közben okosan időzítsék a pihenést is, így elkerülve a túlterheltséget. A mostani országos bajnokság megmutatta, hogy a legügyesebb U18-as és U20-as versenyzőink a nemzetközi szinten is a legjobbak közé tartozhatnak. A következő hónapok felkészülését azonban nagyon okosan kell menedzselniük az edzőknek.”  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.