UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-03-03 18:08

Short track: pénteken kezdődik a junior-vb, magyar indulókkal

Március 4. és 6. között rendezik meg a lengyelországi Gdanskban a juniorkorú rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát, amelyen nyolc magyar indulónak szurkolhatunk.

Az elmúlt hónapokban sem unatkoztak a rövid pályás gyorskorcsolyázó magyar fiatalok, március első hétvégéjén Gdanskban azonban kétségtelenül a szezon egyik legfontosabb versenyén bizonyíthatnak. A negyedikétől hatodikáig tartó megméretés nem más, mint a junior-világbajnokság, amit tavaly a vírushelyzet miatt nem tudtak megrendezni Salt Lake Cityben – a sportág számos másik eseményéhez hasonlóan. Az idei versenyen összesen harminc nemzet képviselői fognak rajthoz állni, köztük ukrán delegációt is figyelhetünk majd; az egyedüli komoly hiányzó Kína válogatottja lesz.

A junior-vb-re készülő magyar csapat Forrás: MOKSZ
A junior-vb-re készülő magyar csapat Forrás: MOKSZ
Februárban minden magyar szem a short trackesek olimpiai produkciójára szegeződött, amely édes és keserű pillanatokat egyaránt hozott. Valószínűleg ezek keveredhettek a téli ötkarikás játékokon újoncként szereplő, mindössze 19 éves Nógrádi Bencében, aki a férfiváltó elődöntője és az azt követő nyilatkozatok után fel tudott állni, és a B-döntőben hiba nélkül korcsolyázott az összesítésben a hatodik helyet megszerző összeállításban. Az FTC fiatalja – aki az juniorkorosztály utolsó hónapjait tapossa – Lengyelországban is megméreti magát, mellette a fiúk között Jászapáti Péter, Major Dominik és Granasztói Ádám, míg a lányoknál Végi Diána Laura, Somodi Maja, Somogyi Barbara és Albert Viktória fogja képviselni a magyar színeket; utóbbiak esetében Szigeti Dóra tartalékként van nevezve. A válogatott vezetőedzőjét, Szabó Krisztiánt a lengyelországi városban értük utol, aki a csapat edzése előtt nyilatkozott az Utánpótlássportnak. „A fiúknál minden egyéni távon (500, 1000 és 1500 m – a szerk.) két induló fog szerepelni, a lányok esetében pedig 500-on és 1500-on két, 1000 méteren három versenyzőnk méretheti meg magát; az, hogy ki melyik számban bizonyíthat, a verseny előtt dől el – kezdi Szabó a legfontosabb információkkal. – A felkészülés rendben zajlott, az utolsó időszakban már minden csapattag együtt dolgozhatott. Vasárnap érkeztünk meg a verseny helyszínére, amit szerencsére részünkről negatív tesztek követtek, így megkönnyebbülve készülhetünk az előttünk álló feladatokra. Az ellenfelekkel kapcsolatban nehéz tervezni, az ázsiai, tengerentúli országokat két éve nem láttuk, az utolsó junior-vb óta pedig valószínűleg rengeteg új fiatallal kell majd számolni. Kíváncsian várjuk, hogy például USA vagy Kanada legjobbjai milyen teljesítménnyel rukkolnak elő, egy viszont biztos: a csapatunkban mindenki jól dolgozott, így bizakodva várom a startot.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.