UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-03-13 19:48

Atlétika: tíz korosztályos bajnokot avattak többpróbában

A fővárosi BOK-csarnokban két korosztály összetett bajnokságát rendezték: az U16-osok öt-, az U14-esek (négy kategóriára osztva) négypróbában döntötték el egymás között a helyezéseket.

A hét végén a fővárosi BOK-csarnok adott otthont az U16-os és az U14-es atléták fedett pályás összetett országos bajnokságának.

Az U16-os fiúk dobogója Forrás: MATE-GEAC
Az U16-os fiúk dobogója Forrás: MATE-GEAC
Az U16-osok ötpróbában mérték össze a tudásukat, mindkét nem 60 méteres gátfutásban, magasugrásban, távolugrásban, súlylökésben, valamint a fiúk 1000 méteres, a lányok 600 méteres síkfutásban versenyeztek. A fiúk mezőnyében Fazakas Soma szerepelt a legjobban. A MATE-GEAC fiatalja az utolsó versenyszámban, 1000 méteren elért eredményével előzte meg Zemen Zalánt összesítésben, így 2925 ponttal nyert aranyat a győriek ígérete (2194) előtt. A harmadik helyen a székesfehérvári ARAK-ban edződő Balázsik Dávid (2904) zárt. A lányok versenyében is az utolsó szám, a 600 méter döntött a dobogós helyek sorrendjéről. Végül a veszprémi SVSE-s Felber Zselyke 3619 pontnál állt meg, két ponttal többnél, mint a szintén nagyszerűen versenyző, kecskeméti Molnár Viktória (3617). A harmadik helyet a mosonmagyaróvári Scheili Virág szerezte meg.
Az U16-os lányok dobogója Forrás: KARC
Az U16-os lányok dobogója Forrás: KARC
Az U14-esek között négy négypróba kategóriában versenyeztek a növendékek: A-ban (60 m gát, súlylökés, távolugrás, 1000 m), B-ben (60 m, magasugrás, súlylökés, 300 m), C-ben (60 m, ötösugrás, súlylökés, rúdugrás) és a téli változatban, a D-ben (ötösugrás, súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés). A fiúk között az A kategóriában nagy csata zajlott a legfényesebb éremért, melyre hárman is végig jó eséllyel pályáztak. Végül az aranyat a soproni Kovács Boldizsár nyakába került, aki 1965 pontot gyűjtött, megelőzve a mosonmagyaróvári Forrai Attilát (1959) és a szolnoki Milicz Marczellt (1954). Az első és a harmadik helyezett között csupán tizenegy pont lett a különbség. A B verzióban Gyurán Ádám remek, 1394 pontot érő teljesítménnyel győzött a MATE-GEAC-os klubtársa, Bartha Gellért (1356), valamint a Viadukt SE-s Tölgyesi Ábel (1316) előtt.
Az U14-es C-változatos fiúk dobogója Forrás: Reménység VÁC
Az U14-es C-változatos fiúk dobogója Forrás: Reménység VÁC
A C kategóriában kiemelkedett a mezőnyből a váciak reménysége, Mohaupt Zsolt, aki a mind a négy versenyszámban a legjobbnak bizonyult, így fölényesen végzett a bajnokság élén 1894 ponttal büszkélkedve. Az ezüstérem a BHSE-s Apáti Kadosáé (1480), a bronz a Viaduktot képviselő Bagyinszki Simoné (1333) lett. A D jelű változatban a MATE-GEAC-os Krakóczki Bence bajnoki címéhez nem férhetett kétség. Ő is mind a négy számát biztosan nyerte, és 2357 ponttal zárt az élen. A második a szegedi Dobó Csanád (1602), a harmadik a szolnoki Mészáros Péter lett (1554). Az U14-es lányok között legalább ilyen izgalmas versenyek folytak a dobogós helyezésekért. Az A verzióban csepeli győzelem született, miután Dévald Boglárka szerepelt a legeredményesebben, és 2164 ponttal érdemelt ki aranyat. De ugyanúgy elismerés illeti a győriek ezüstérmes tinédzserét, Sipos Veronikát (1949) és a veszprémi SVSE-t erősítő, bronzérmes Kiss Zsófia Csengét (1932). A B jelű viadalban is a csepeliek örülhettek a leginkább, de itt már Vágó Zsófiának köszönhetően, aki 2406 ponttal végzett az élen. Polgár Zsófia (2207) a Győri AC-nak ezüstöt, Szőke Gréta (2164) a debrecenieknek bronzot szerzett. A C változatban a gödöllői Ábrahám Zita volt az összesítés végén a legszorgalmasabb pontgyűjtő, és a nap végén 1970 pont állt a neve mellett, a nyakában pedig aranyéremmel fogadhatta a gratulációkat. A Viaduktot Lasztaméry Anna (1880) örvendeztette meg újabb éremmel, ezüsttel, míg az MTK Budapestnek Szabó Vivien nyert bronzot. A D-vel jelzett megméretésen a szolnoki színekben versenyző Karancsi Zsanett kiegyensúlyozott teljesítménnyel, és 2321 ponttal magabiztosan érdemelte ki az elsőnek járó aranyat, mögötte az Ikarusban pallérozódó Marton Zsófinak (1839) járt az ezüst, a váci Cs. Nagy Évának (1488) a bronz. „Az U14-es és az U16-os korosztály összetett versenyrendszerét két évvel ezelőtt azzal a céllal kezdtük el átalakítani, hogy az atlétikához elengedhetetlen képességek készségszintű fejlődését elősegítsük – értékel Kovács Zoltán, a hazai szövetség utánpótlás-referense a második nap után. – Ez a változás leginkább az U14-eseket érintette, és örömteli, hogy látszik az előrelépés a gyerekek fejlődésében. A hétvége nagyon pozitív visszajelzésnek számít, és  jó volt látni, hogy nem csupán egy-egy egyesület állt át a szélesebb körű felkészítésre. Öt klub nyert aranyérmet, és tíz feletti az érmet szerző egyesületek száma. Ugyancsak pozitívum, hogy az U16-os fiúknál is nagyobb volt az indulók létszáma az előző évekhez képest. A bajnokságon akadtak nagyon kiugró eredmények, de ebben a korban még nehéz eldönteni, hogy mi az, amit az akceleráció segített elő, és mi az, ami a tehetségnek köszönhető.” A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.