UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-03-15 17:15

Kosárlabda: az oroszok kizárása a nyári korosztályos világversenyek erőviszonyait is átírhatja

Több más sportági világszervezethez hasonlóan a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) is kizárta az orosz csapatokat a versenyeiről, és a döntés a nyári utánpótlás-világeseményeket is érinti. Utóbbiról Székely Norbertet, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitányát, és egyben az utánpótlásért felelős szakmai koordinátort kérdeztük.

Március elején a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) bejelentette, hogy kizárja az orosz résztvevőket a versenysorozataiból, így az orosz csapatok és hivatalos személyek további határozatig nem szerepelhetnek a szervezet égisze alatt rendezett viadalokon. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányát, Székely Norbertet ezúttal utánpótlás szakmai koordinátori minőségében kerestük meg, mégpedig amiatt, hogy megtudjuk, ez milyen hatással lehet a soron következő korosztályos világversenyekre.

Székely Norbert Forrás: hunbasket.hu
Székely Norbert Forrás: hunbasket.hu
„Természetesen a FIBA döntése az utánpótlás-világeseményekre is kiterjed, vagyis az oroszok nem indulhatnak a nyári versenyeken, legyen szó az U17-es világbajnokságról, valamint az U16-os, U18-as és U20-as Európa-bajnokságról egyaránt – kezdte Székely az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor ennek további hatásairól pillanatnyilag még nem tudunk semmi konkrétumot, erről nem döntött még a nemzetközi szövetség. Az Eb-ken az A-divízióban (a kontinens legjobb 16 csapata között, négy fős csoportokban – A szerk.) szerepelt volna valamennyi orosz csapat, így most az a kérdés, hogy a FIBA feljebb lépteti-e valamely válogatottat a másodvonalból a megüresedő helyre, vagy abban a csoportban csupán három együttes szerepel majd. A február közepén rendezett sorsoláson az U18-as leányválogatottunk például – a litvánok és a finnek mellett – éppen az oroszokkal került azonos négyesbe, vagyis közvetve minket is érint. Ezenkívül az U17-es vébé kapcsán hasonló kérdések vetődnek fel." A júliusi debreceni U17-es leány-világbajnokság csoportbeosztásának sorsolását egy hét múlva, március 22-én tartják. A 16 fős mezőnyben – a mieink mellett – öt európai csapat vehet részt a tornán, amelynek az egyike lett volna az orosz alakulat. A nemzetközi szövetség legfőbb döntéshozó szerve (Central Board) tíz nap múlva, a március 25-i ülésen dönt az esetleges átszervezésekről, illetve a további fejleményekről. A magyar utánpótlás-fiúválogatottak a B-divízióban érdekeltek, emiatt a nyári viadalokon egyébként sem találkoztak volna orosz ellenféllel. „Eközben szeretném hangsúlyozni, hogy amikor a szomszédunkban, Ukrajnában éppen háború dúl, ártatlan emberek az életüket vesztik, az otthonuk romokba dől, akkor a sport, ezen belül a kosárlabda csupán sokadrangú kérdés. Ilyenkor nincs helye a mély szakmai elemzéseknek és esélylatolgatásoknak. Csak abban reménykedünk mindannyian, hogy mielőbb megszületik a béke, és visszatérhet az élet a normális kerékvágásba" – fogalmazott Székely Norbert. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.