UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-03-19 19:35

Atlétika: világszínvonalú teljesítmények az U18-as és U20-as téli dobó ob-n

Többen kiválóan teljesítettek az U18-as és az U20-as atléták szombathelyi téli dobóbajnokságán.

Remek eredmények születtek az U18-as és U20-as atléták szombathelyi téli dobó országos bajnokságán.

Herczeg György továbbra is remek formában Fotó: Makó Éva/MASZ
Herczeg György továbbra is remek formában Fotó: Makó Éva/MASZ
A szombaton rendezett viadal U20-as mezőnyében a fiú gerelyhajítók között Herczeg György végzett az első helyen. Az FTC kiválóságának sikere nem meglepő, hiszen a korosztály hazai csúcstartója és világranglista-vezetőjeként (75.95) érkezett az eseményre, és 72.87 méteres dobásával jelezte, hogy továbbra is remek formában van. Herczeg a felnőttbajnokságon szerzett arany-, és a portugáliai dobó Európa-kupán kiérdemelt bronza után állt fel az U20-asok dobogójának tetejére. Mögötte két MTK Budapest-versenyző, Jancsik Martin (62.58) és Némethy Szabolcs (61.34) zárt. Ugyanitt a lányok között a favorit Kövér Fanni távollétében a váci Horváth Zsófi 42.64 méteres egyéni csúccsal nyert a szolnoki Gál Zita (39.81) és az Ikarust képviselő Tóth Lilla (34.42) előtt.
Csatári Jázmin az idén is nagyszerűen és stabilan teljesít Forrás: VEDAC
Csatári Jázmin az idén is nagyszerűen és stabilan teljesít Forrás: VEDAC
Az U20-as kalapácsvetők megméretése a VEDAC-os Csekő Miklós és a pápai Füredi Dániel különversenyét hozta. Végül mindketten egyéni rekorddal zártak, Csekő nagyszerű, 74,06 méteres dobásig jutott a 6 kilós szerrel, amely a világ idei harmadik legjobbja, Füredi 72.36 méternél állt meg. A harmadik helyen a Dobó SE-s Viszkeleti Vencel (61.86) végzett. A lányok között a VEDAC kitűnősége, Csatári Jázmin emelkedett ki a sorból, 61.61 méterrel érdemelte ki az aranyérmet. Az U20-as világranglista-második Csatári (62.54) stabilitását jelzi, hogy mind az öt érvényes dobása 60 méter fölötti volt. Az ezüst- és a bronzérem a Feketehegy SE sportolóinak nyakába került, Zimmermann Lili (57.29) a második, Zsigovics Panna (51.16) a harmadik lett. Az U20-as diszkoszvetésben a csepeli Raffay Csanád (46.20) mögött két nyíregyházi atléta, Czabán Áron (44.33) és Bucsánszky Zsombor (43.04) végzett, míg a lányok között a győri Papp Daniellát (34.95) a nyíregyházi Vass Anett (33.48) és zalaegerszegi Molnár Loretta (31.46) követte. Az U18-as gerelyhajításban a fiatalabbik Herczeg, Attila nyert aranyat az FTC-nek, miután egyéni csúcsát több mint hét és fél méterrel megjavítva, 68.92 méteres dobást mutatott be. Ez a korosztály világranglistáján a harmadik helyet jelenti. A váci Bényi Dániel ezúttal 64.79 méterig jutott, a harmadikként pedig a klubtársa, Földesi Gergő (58.74) végzett. A lányok versenyében a kecskeméti Bencsik Adél nyert (45.47) a két csepeli vetélytársa, Fekete Boglárka (43.12) és Fidrich Viktória (41.92) előtt.
Viszkeleti Villő is a korosztálya legjobbjai közé tartozik a világon Fotó: Unger Tamás
Viszkeleti Villő is a korosztálya legjobbjai közé tartozik a világon Fotó: Unger Tamás
Az U18-as kalapácsvetők küzdelmeit a balassagyarmati Vitalitás SE színeiben induló Imre Roland és a Haladás VSE fiatalja, Szabados Ármin tette emlékezetessé. Imre a korosztály idei legjobb eredményét elérve a világon, az ötödik sorozatban 73.62 méteres dobással előzte meg Szabadost, aki 72.37 métert ért el. A harmadik helyen a Dobó SE-s Rajczi Balázs (60.00) zárt. A napot indító U18-as kalapácsvető lányok között Viszkeleti Villő sikeréhez nem férhetett kétség. A Dobó SE reménysége az idei legjobbjával, 68.08 méterrel nyert, és ez az eredmény tovább erősítette vezető helyét a korosztály világranglistájának élén. A második hely a Feketehegy SE-s Potyondi Eszternek (53.21), a harmadik a szintén Dobó SE-s Bödei Enikőnek (49.33) járt. A diszkoszvetés U18-as bajnoka a fiúk között az Ócsa SE tinédzsere, Takács Zsombor lett (53.64) a szegedi Dobó Zsombor (51.60) és az NYSC-s Rentkó Máté (48.67) előtt. A lányok között a több mint ötméteres egyéni csúccsal előrukkoló, békéscsabai Baukó Petra (43.29) Viszkeleti Villő (40.19) és a KARC-os Pap Kincső (33.41) előtt nyert. Az országos bajnokság után Török Krisztián, a hazai szövetség dobószakági referense értékelt röviden: „Viszkeleti Villő és a dobó Európa-kupán is helytálló Csatári Jázmin is remek teljesítménnyel nyert, és kimondottan jó eredményeket hozott az U20-as fiúk kalapácsvetése, melyben Csekő Miklós és Füredi Dániel szerepelt nagyszerűen. Erre a párosra érdemes lesz odafigyelni a következő években, mert ahogyan húzzák egymást a versenyeken, az példaértékű, és jó eséllyel nemzetközi szinten is le fogják tenni a névjegyüket. Kellemes meglepetés volt Herczeg Attila hatalmas egyéni csúcsa, és a bátyja, Herczeg György pedig úgymond hozta a kötelezőt a dobó Európa-kupán elért bronzérme után. A Herczeg testvérek az édesapjuk vezetésével elismerésre méltó munkát végeznek. És ki kell emelni Imre Roland és Szabados Ármin teljesítményét is, mindketten szép egyéni csúcsot értek el. Az említett fiatalok közül mindenki ott van a korosztályos világranglista élmezőnyében, és ilyen téli szezon után nagyon bizakodva várjuk a nyarat, mert ezek a dobóatléták komoly esélyekkel fognak indulni a világeseményeken. Bízom benne, hogy a versenyzők sérülésmentesen tudnak tovább készülni, és képesek még métereket rárakni a téli, illetve tavaszi formára.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.