UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-03-26 17:54

Atlétika: „A legfontosabb, hogy mindig önmagát adja az ember” – Tigyi József

A többek között az U20-as vb-bronzérmes gátfutót, Tóth Annát felkészítő Tigyi Józseffel azután beszélgettünk, hogy elnyerte A hónap utánpótlásedzője februári díját.

Mint arról beszámoltunk, ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője februári díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A második alkalommal odaítélt kitüntető cím a DVTK-ban és a Miskolci Sportiskolában tevékenykedő atlétaedzőé, Tigyi Józsefé lett. Az 50 éves szakemberrel – akinek legeredményesebb tanítványa a 18 esztendős, U20-as világbajnoki bronzérmes gátfutó, Tóth Anna – az elismerése után beszélgettünk. 

Tigyi József (jobbra) munkásságát a világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Baji Balázs is méltatta a díjátadón Fotó: Mura László
Tigyi József (jobbra) munkásságát a világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Baji Balázs is méltatta a díjátadón Fotó: Mura László
– Hogyan fogadta az elismerést?  – Nagyon örültem, és már maga a jelölés is megtisztelő volt. Meglepett, hogy én nyertem, mert ilyen tekintetben elég pesszimista vagyok. A díj kapcsán készítettem magamban kis összegzést, és már huszonhárom éve dolgozom edzőként. Korábban magam is atletizáltam.   – Milyen huszonhárom év volt ez?  – Szerencsére, sikerekben sem volt hiány. Számos magyar bajnoki címet szereztek a tanítványaim, és nyolc versenyzőm jutott ki összesen tizenöt korosztályos világeseményre. Közülük többen döntős és pontszerző helyen végeztek. A most már nem túl rövid edzői pályafutásomnak azonban Tóth Anna a legeredményesebb fiatalja, aki a tavaly százméteres gátfutásban szerzett U20-as világbajnoki bronzérme után az idén 8.22 másodpercre javította a korosztálya fedett pályás hazai rekordját hatvan gáton.  – Nem mellesleg Anna az U20-as bajnoki címe mellett a felnőttek benti ob-ján ezüstérmes lett. És ugyancsak sikerként könyvelheti el, hogy jelenlegi másik kiemelkedő tanítványa, a 20 éves Bacsa Fanni hosszú idő után futott remek egyéni csúcsot hatvan gáton.  – Három-négy évvel ezelőtt Bacsa Fanni nemcsak a csoportunkban, hanem a városon belül is kiemelkedő ígéretnek, húzónévnek számított. Ott volt az ifjúsági olimpián, és döntőt futott a korosztályos Eb-n, valamint az EYOF-on is. Anna ebben a csoportban körülbelül az ötödik-hatodik számú atléta volt, és kiskorától kezdve példaképként tekintett Fannira. Aztán Anna az ő, Nemes Rita és Edőcs Fanni farvizén nagyon szépen, folyamatosan tört előre. Sosem volt túlsimogatva, és úgy felszívta magát, hogy idővel ő lett az első számú gátfutónk. Fanninál több dolog miatt is komolyabb visszaesés történt. A két nehéz évét követően többen úgy gondolták, hogy itt a vége, de kivételes akaraterőről tett tanúbizonyságot, és az idén megfutotta a mindenkori legjobbját. Ez biztató a szabadtérre nézve. Ha az U23-asoknak idén lenne világversenyük, akkor simán meglehetne a szintje. 
Bacsa Fanni (balra) és Tóth Anna már számos sikert ért el Tigyi Józseffel Forrás: DVTK
Bacsa Fanni (balra) és Tóth Anna már számos sikert ért el Tigyi Józseffel Forrás: DVTK
– Az U20-asoknak viszont megint világbajnokságuk lesz. Kolumbiába Anna úgy érkezhet, mint az előző vébé bronzérmese. Mi a következő lépcsőfok a pályafutásában?  – Nekem csak annyi a kívánalmam, hogy fejlődjünk. Ha ez egy tized, akkor annyi. Persze, minél jobb eredménye van valakinek, annál nehezebb javítani. A fedett pályás eredmények mindig jó kiinduló pontok a szabadtéri kalkuláláskor. Ha ezeket veszem alapul, akkor Anna a vébén futott 13.46-ját akár 13.2 környékére is leviheti. Ezzel gyakorlatilag megérkezne a felnőtt nemzetközi szint közelébe, és komoly külföldi versenyeken is indulhatna. Nem utolsósorban lőtávolba kerülhet a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság is. Fanni esetében a nyári Universiadéra való kijutás lehet cél, az egyéni csúcsát pedig 13.65 körül látnánk szívesen.  – Mitől lesz sikeres az edző és a tanítványa az utánpótlásban?  – Szerintem a legfontosabb, hogy mindig önmagát adja az ember. A jó edző eleve sikerorientált, és ha ehhez megfelelő partnereket talál, akkor jöhetnek a szép eredmények. Természetesen jó pedagógusnak is kell lenni, mert minden gyerek más. Van, akihez kicsit szigorúbban kell nyúlni, és van, aki igényli, hogy empatikusabbak legyünk vele. Leginkább a hullámhosszoknak kell klappolnia.   További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.