UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-04-02 17:56

Cselgáncs: Özbas Szofi ezüstérmes az antalyai Grand Slam-versenyen

A 20 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi bejutott pályafutása első Grand Slam-fináléjába Antalyában, és nagy skalpokat begyűjtve végül ezüstérmet szerzett a 63 kilósok mezőnyében.

Mindjárt az első körben hatalmas diadalt gyűjtött be Özbas Szofi (20) a cselgáncsozók Antalyában zajló Grand Slam-versenyén, amikor is a Budapesti Honvéd SE világbajnoki hetedik helyezettje egyik nagy riválisával került szembe – számolt be a judoinfo.hu. A holland Joanne van Lieshout junior-világbajnok, U23-as Európa-bajnok, aki korábban két korosztályos világversenyen, a 2020-as junior Eb-n és a tavalyi junior-világbajnokságon is legyőzte magyar kihívóját. Ráadásul a holland remek formában érkezett Antalyába, a háta mögött Grand Prix-aranyéremmel, amit Portugál szerzett. Ezúttal azonban emberére talált, Özbas rendkívül taktikus dzsúdóval, csaknem hét perces mérkőzésen intésekkel legyőzte ellenfelét.

Özbas Szofi (20) Grand Slam-ezüstérmes Antalyában Forrás: IJF
Özbas Szofi (20) Grand Slam-ezüstérmes Antalyában Forrás: IJF
A második körben a török Yeksan elleni párharc szinte ujjgyakorlat volt ezután, Szofi két vazarival, alig több mint egy perc alatt kiharcolta a továbbjutást. A negyeddöntőben aztán a szlovénok csillaga, a világbajnoki ezüstérmes Andreja Leski várt rá. Korábban egyszer találkoztak, a tavaly World Mastersen Leski nyert, ezúttal viszont a magyar fiatalé lett a győzelem: Özbas Szofi erővel és fejben is jobban bírta a kiélezett küzdelmet, amely a hosszabbításban, a küzdelem hetedik percében intéssel dőlt el. Az elődöntőben a venezuelaiak négyszeres kontinensbajnoki érmese, a világranglistán harmadik helyezett Anriquelis Barrios következett, aki tavaly a budapesti világbajnokságon legyőzte Szofit, de az idei, izraeli Grand Prix-n már a BHSE sportoja vissza tudott vágni ezért. Antalyában is látszott a tatamin, hogy Barrios roppant kellemetlen ellenfél, magasságát jó ideig fölénnyé tudta erősíteni, közben Szofi két intést is kapott. A hosszabbításban aztán ismét egyre nagyobb fölénybe került a magyar versenyző (a harmadik maratoni csata kemény ellenféllel – ez nagyon jó mutató a felkészültséget illetően), s végül a hosszabbításban, a hatodik perc végén egy vazarival megtörte a venezuelai ellenállását. A fináléban a súlycsoport egyik új nagyágyúja, a britek világranglista második helyezett klasszisa, Lucy Renshall következett. Az antalyai Grand Slam címvédője tavaly április óta megnyerte a Bakuban és az Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slamet is, Párizsból egy ezüstérmet jegyez, nem véletlen az előkelő helyezése a nemzetközi rangsorban. Szofi keményen harcolt, de a brit dzsúdós vazaris előnyét nem tudta ledolgozni, ám így is nagyon szépen zárt Antalyában, ezüstéremmel térhet haza. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.