UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-04-04 17:18

Tekvondó: aranyat és ezüstöt nyertek a Márton ikrek La Nucíában

A magyar tekvondósport Madridban élő és készülő tinédzser kiválóságai, a Márton nővérek két héttel a Belga Nagydíjon aratott diadaluk után a 19. nyílt spanyol Grand Prix-n is remekeltek. Csaknem megismételve a lommeli, két elsőséget hozó szereplésüket, a most hétvégi fellépésüket egy arannyal és egy ezüsttel zárták.

A tekvondósok márciusi Belga Openjén a 16 esztendős Márton ikrek pár perccel fiatalabb „fele”, Viviana a 63 kilogrammban, míg Luana 59 kg-ban iskolázta le a teljes mezőnyt.  A spanyol nyílt bajnokságon, amelyet az Alicante tartománybeli La Nucíában rendeztek meg, hetven (!) ország másfél ezer versenyzője indult, s a piros-fehér-zöld színek ifjú reprezentánsai kis híján megismételték a lommeli bravúrt:  Luana újfent felviharzott a dobogó legtetejére, s Vivianának is pusztán azért kellett ezúttal beérnie a második pozícióval, mert a döntőig vezető út közben megsérült...

A Spanyol Open Márton-mérlege: Luana arany, Viviana ezüst Forrás: wtftaekwondo.hu
A Spanyol Open Márton-mérlege: Luana arany, Viviana ezüst Forrás: wtftaekwondo.hu
A Camilo Cano Pavilionban, a nyolc tatami egyikén Luana kiemeltként a legjobb nyolc között kezdett, és spanyol ellenfele egyetlen pontot sem tudott rajta csinálni, míg ő kilencet is gyűjtött. Az elődöntős meccsén egy másik spanyol próbálta útját állni, de próbálkozása meddőnek bizonyult: Luana 10-3-mal jutott túl rajta. Bár a kategória francia, norvég és horvát tekvondósokat is felvonultatott, a magyar lány harmadjára is a vendéglátó ország képviselőjével került szembe, ám a mi versenyzőnk Tania Lopeznek sem adott csipetnyi esélyt sem, a finálét fölényesen, 9-0-ra nyerte. Viviana az első körben pihenhetett, nyitómeccsét pedig – a változatlanság jegyében – spanyol tekvondóssal vívta. A 15-1-es végeredmény híven tükrözte az erőviszonyokat. Az elődöntő sem állította leküzdhetetlen akadály elé a magyar lányt, aki francia riválisát 12-4-gyel intézte el. Finn vetélytársa azonban már nem ismerkedhetett meg Viviana hatékony rúgásaival és ütéseivel, miután a balszerencse szegődött társául: sérülés miatt vissza kellett lépnie a döntős ütközettől. Az édesapa, Márton Zsolt honlapunknak elmondta, hogy lányának a térdével támadt gondja, és hogy kíméljék a lábát, inkább elálltak a finálétól. Most orvosi vizsgálatok következnek, de a család bízik benne, hogy az ikrek egyként ott lehetnek a következő jelentősebb erőpróbán, az április végi Stockholm Openen is. Az elmúlt hétvégén egy másik hírneves magyar tekvondós família is szállította a mondhatni szokásos sikereket, értékes világranglista-pontokat gyűjtve. A tavaly nyáron Tokióban olimpiai ötödik Salim Omar Puerto Ricóban nyert rangos tornát. Az Egyesült Államokban élő Salim család 18 éves sarja a magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a felnőttek között indulva diadalmaskodott az 54 kilogrammos súlycsoportban. Az aranyéremig vezető úton chilei, Puerto Ricó-i, végül pedig amerikai riválist vert úgy, hogy összesen 8 pontot szereztek ellene. Húszéves bátyja, Salim Sharif a felnőttek 58 kg-os kategóriájában harmadikként zárt, miután amerikai vetélytársa az elődöntőben egyetlen ponttal jobbnak bizonyult nála a Guaynabo városában rendezett Puerto Rico Openen. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.