UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-04-11 20:42

Röplabda: „Több tétmérkőzésre lenne szükségünk" – Bartal Gergely a juniorok sikertelen Eb-selejtezője után

Az U20-as férfi- és az U19-es leány röplabda-válogatott is lemaradt a továbbjutásról az Eb-selejtezőcsoportjában, a kvalifikáció vasárnap véget ért második körében, így egyik nemzeti csapatunk sem lesz ott a nyári kontinensviadalon; a szövetségi edzők csalódottan értékeltek.

Mint arról beszámoltunk, az U20-as férfi- és az U19-es röplabda-válogatott vasárnap egyaránt vereséggel zárta az Európa-bajnoki selejtezőtornáját, ezzel mindkét magyar együttes búcsúzott a kvalifikációs sorozattól. A Bartal Gergely vezette U20-as férficsapat a svédekkel csapott össze a zárónapon Bibinjében, miután a mieink a horvátoktól és a belgáktól is 3:1-re kaptak ki. Az utolsó meccsen már nem futotta játszmagyőzelemre, a magyar válogatott ezúttal 3:0-ra alulmaradt, és csoportja negyedik helyen zárt. (A csoportelső automatikusan kijutott az Eb-re, míg a második helyezett újabb selejtezőkört játszik; a belgák zártak az élen, a svédek lettek a másodikok.)

A negyedik helyen zárta Eb-selejtezőcsoportját az U20-as férfiválogatott Forrás: CEV
A negyedik helyen zárta Eb-selejtezőcsoportját az U20-as férfiválogatott Forrás: CEV
„Önmagunkhoz képest az első két nap – a vereségek ellenére – extra teljesítményt nyújtottunk, a harmadik napon akartunk, de fejben elfáradtunk, és ez megpecsételte a sorsunkat – értékelt Bartal Gergely az MRSZ honlapján. Sajnos a szélső támadásainkat nem fejeztük be, vagy úgy tettük át, hogy azt az ellenfél kíméletlenül kihasználta. Sajnálom, mert lehetett volna izgalmasabb az utolsó mérkőzés, de így megérdemelten nyertek a svédek. Ahhoz, hogy a három nap mérkőzésein kiegyenlítettebb teljesítményt nyújtsunk, a játékosoknak sokkal több tétmérkőzésre lenne szükségük, hogy a sorozatterhelés alatt végig fent tudjuk tartani a koncentrációt. Az első két nap hullámzó volt, de ott jobban fókuszáltunk. Összességében ebben egy kicsit előrébb léptünk." Eközben az U19-es leány nemzeti csapat a koszovói Pristinában szerepelt, ám a továbbjutást Horváth András tanítványainak sem sikerült kiharcolni. A mieink a törökök elleni vereséggel nyitották a tornát (3:0), majd a házigazdákat magabiztosan verték (3:0).
Az U19-es lányoknak sem sikerült kiharcolni a továbbjutást az Eb-selejtezőkön Forrás: CEV
Az U19-es lányoknak sem sikerült kiharcolni a továbbjutást az Eb-selejtezőkön Forrás: CEV
Majd jöhetett – a második hely megszerzése szempontjából – kulcsmeccs az észtek ellen. A magyar lányok jól tartották magukat a balti ország ellen, az első felvonás nagy részében vezettek, majd a harmadikat meg is nyerték, de a győzelemre ez sajnos kevésnek bizonyult, és négy játszmában kikaptak. Ezzel – a törökök és az észtek mögött – harmadik helyen végeztek négyesükben, és nekik sem jött össze a kvalifikáció. „Ha az első játszma végjátékát mi tudjuk jól befejezni, akkor valószínűleg egészen máshogy alakul az észtek elleni mérkőzés. Ott valószínűleg azt hitték a lányok, hogy már nem tudunk továbbjutni a játszmavesztés miatt, és ez rányomta a bélyegét a másodikra. A harmadikban felszabadultunk, és akkor végig domináltunk. A végén a nyitásfogadásunk kicsit megbillent, és a támadások befejezésével szintén akadtak gondjaink, valamint sok volt a ki nem kényszerített hiba. Sajnálom, hogy nem sikerült megcsípni a második helyet a csoportban, de úgy gondolom, hogy a lányok mindent megtettek az elmúlt időszakban a minél sikeresebb szereplés érdekében" – mondta Horváth András a szövetségnek. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.