UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2022-04-12 13:24

Tehetségrovatot indított a Vasas

A Vasas SC hosszú ideje kiemelt hangsúlyt fektet az élsportolói utánpótlás-nevelésre és a fiatal tehetségek támogatására. Ennek jegyében indította el a klub honlapján új rovatát, amelyben változatos formában mutatják be a piros-kékek egyéni sportágakban versenyző, 17 és 23 év közötti kiemelkedő ígéreteit.

Az egyéni sportágak hozzávetőleg harminc olyan sportolóval ismerkedhetnek meg az olvasók a következő hónapokban, aki már évek óta élvezi az anyaegyesület és saját szakosztálya kiemelt figyelmét. slider2A támogatási spektrum széles: a minőségi szakmai feltételek megteremtése mellett beletartozik többek között a nemzetközi versenyeztetés, a személyre szabott pénzügyi keret és a ma már elengedhetetlen sportegészségügyi háttér, valamint a mentális felkészítés biztosítása is. A tehetségprogramban szereplő fiatalokban az a közös, hogy mindannyian értek már el korosztályos szinten kiemelkedő nemzetközi eredményeket, és idővel képesek lehetnek ugyanerre a teljesítményre a felnőttek között is.

Bujdosó Zsombor mutatkozik be először a Vasas-tehetségek rovatban Forrás: Vasas SC
Bujdosó Zsombor mutatkozik be először a Vasas-tehetségek rovatban Forrás: Vasas SC
Az új rovat április 12-én startolt, elsőként az úszó Bujdosó Zsombort mutatják be. Ezt követően hétről hétre jelenik meg egy-egy újabb fiatal ígéret olvasmányos „névjegye” a Vasas-tehetségek aloldalon. Olvashatunk róluk majd szakmai és személyes érdekességeket, miközben a szerkesztők grafikus portrékkal és egyéni kisfilmekkel is készülnek. A klubvezetés részéről Markovits László elnök és Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnökhelyettes is kiemelte: a Vasas stratégiájának fontos része, hogy a szerethető közeg megteremtése és a gyermeksport támogatása mellett az utánpótláskorú élsportolóknak is minőségi feltételeket teremtsenek. Erre elsősorban a kiemelt állami támogatásoknak köszönhetően nyílik lehetősége az egyesületnek, amely így fenn tudja tartani a hagyományokhoz méltó sportszakmai eredményességet, ezzel is segítve a magyar sportot. Elmondták azt is, hogy speciális területről van szó, amelyet az alapműködéstől elkülönítve menedzselnek a klubon belül. Komoly körültekintést igényel ugyanis, hogy az érintett szakosztályokkal, szakemberekkel és magukkal a sportolókkal közösen személyre szabottan tudják megtalálni a leghatékonyabb tehetségtámogatási módszereket, eszközöket. A Vasas-tehetségek sorozat az Antenna Hungária támogatásával és az utanpotlassport.hu portál szakmai közreműködésével indul útjára.

Szilágyi Áron: A Vasasnak be kell fektetnie a saját tehetségeibe Ha valaki, akkor Szilágyi Áron hiteles nyilatkozó tehetségtémában, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok kardvívóklasszis gyerekkorától a Vasasban nevelkedett, és ott vált az egyetemes magyar sporttörténet egyik kiemelkedő alakjává. Áront mindig is hihetetlen tudatosság jellemezte, már csak ezért is érdemes odafigyelni arra, amit mond.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián Forrás: Vasas SC
A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián Forrás: Vasas SC

„Először is örülök neki, hogy elindul ez a rovat, mert nagyon izgalmas és fontos időszaknak tartom a 17 és 23 év közötti kort az egyéni sportokban. Azok a sportolók, akiket tehetségként ismertek fel gyerekkorukban, ekkor tudják igazolni a korosztályos eredményekkel, hogy az ügyesség mellett versenyzői erényeik is vannak. Vízválasztó évek ezek, hiszen vagy betörnek a felnőttélsportba, vagy megfelelő támogatás híján eltűnnek a közegből. Ha visszagondolok, nekem például rengeteget adott a stabil egyesületi háttér, és az, hogy tizenhét évesen már válogatott voltam, sőt világbajnok lettem csapatban. Szilágyi szerint már ebben az időszakban nagyon tudatosnak kell lennie minden szereplőnek a töretlen fejlődés érdekében. „A lehetőségek biztosítása, a sportolók segítése és menedzselése a kulcs. A Vasas ilyen tekintetben olyan, mint egy techóriás, amely a jövőbe fektet be a maga innovációjával és fejlesztéseivel. A klub hosszú távú eredményességének ugyanis az a záloga, ha kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásra. Az önmagában jó alap, ha sok a fiatal tehetséged, de még fontosabb, hogy megfelelően fel tudd építeni őket a klubon belül.” És hogy mire kell figyelni ilyen téren? Úgy tűnik, szinte mindenre… „Természetesen a legfontosabb a szakmai rész, ami elsősorban az edzőn múlik. Emellett fontos a tudatosság az életmódbeli tényezőkben is, hiszen már ennyi idősen meg kell tanulnia egy fiatal sportolónak, hogy a hosszú távú eredményesség érdekében hogyan kell élnie a mindennapokban. Ennek része a táplálkozás, a mentálhigiénés egyensúly, a pihenés megfelelő aránya és az egészségügyi támogatás is. Mindezeknek már ebben a korban el kell kezdődniük hozzáadódni a sportágspecifikus felkészüléshez. Ugyanígy a kommunikációs tudatosság is sokat jelent. Manapság ez már a sport fontos velejárója, amire ugyanúgy meg kell tanítani a fiatalokat. Különösen az egyéni sportágak esetében fontos az, hogy miképpen kommunikálsz, hiszen ott nincs mögötted egy csapat a maga felépített brandjével. Én például nem szívesen emlékszem vissza az első interjúimra, amikor pironkodva hebegtem-habogtam, és olyan tipikus tinédzserstílusban próbáltam többé-kevésbé érthetően elmondani a gondolataimat. Az interjúadást vagy a nyilvános beszédet tudatosan lehet fejleszteni. Fontos, hogy mindig maradj nyitott, mosolygós, légy készséges, viszont ne adj ki magadból sem többet, sem kevesebbet, mint amit szeretnél.