UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-04-15 20:59

Cselgáncs: Kenderesi Péteren nem lehet fogást találni, ha földharcról van szó – a teplicei aranyérme is ezt igazolja

A PVSK 17 éves cselgáncsozója, Kenderesi Péter pályafutása legnagyobb sikerét érte el Teplicében, ugyanis első alkalommal aranyérmet szerzett ifjúsági Európa-kupa-versenyen a 90 kilósok mezőnyében. A pécsi fiatal kedvenc terepe pedig nem más, mint a földharc – minden ellenfelet ebben győzte le Csehországban.

A hazai sportvilágban sokak számára ismerősen csenghet a Kenderesi vezetéknév, ugyanis a pécsi úszó, Kenderesi Tamás nevét az egész ország megismerhette, amikor mindössze 19 évesen bronzérmet szerzett a 2016-os riói olimpián. Ám a családban nem ő az egyetlen, aki igencsak tehetségesnek bizonyul sportágában: Tamás öccse, Kenderesi Péter a cselgáncssportban találta meg számítását, és a 17 éves ígéret már nemzetközi szinten is megvillantotta képességeit.

A 17 éves Kenderesi Péter (fehérben) aranyérmet nyert Teplicében Forrás: EJU
A 17 éves Kenderesi Péter (fehérben) aranyérmet nyert Teplicében Forrás: EJU
A PVSK ígérete néhány napja a teplicei ifjúsági Európa-kupa-versenyen vett részt, és megállíthatatlannak bizonyult a 90 kilósok versenyében, aranyérmesként zárt a csehországi viadalon. Eddig két hetedik hely volt a legjobb eredménye ezeken az eseményeken. „A korábbiakhoz képest most jóval magabiztosabbnak éreztem magam. Fizikailag kipihentebben és fejben is fókuszáltabban vágtam neki ennek a versenynek, mint például március közepén a zágrábinak (ott a hetedik helyen végzett – A szerk.). Tavaly indultam el először Európa-kupákon, és eleinte érződött rajtam a rutintalanság, illetve talán túlizgultam bizonyos helyzeteket. Mostanra ez abszolút elmúlt, nyugodtan vártam az egészet. Majd a verseny közben ezúttal éreztem legbelül, hogy kifejezetten jól megy a dzsúdó, elkaptam a ritmust, de igazából az elődöntő megnyerésekor realizáltam, hogy ebből akár aranyérem is lehet" – nyilatkozta Kenderesi az Utánpótlássportnak. A fiatalt a teplicei győzelem többen megdicsérték – edzői kiemelték, hogy ilyen összeszedetten versenyezni, talán még soha nem látták Pétert, akinek a legfőbb erőssége a földharc, és ezt igazolta most is: valamennyi meccsét ilyen technikával nyerte meg a legutóbbi Ek-versenyen. „Ebben a korosztályban a külföldi versenyzők nem igazán alkalmazzák a földharctechnikákat, emiatt védekezni sem tudnak ellene túl jól, ha valaki mégis ezzel rukkolna elő. A nemzetközi edzőtáborokban ezt volt alkalmam többször is megfigyelni. Szóval erre már régóta fel voltam készülve, hogy ha úgy hozza a helyzet, hogy földön folytatódik a harc, arra biztosan le fogok csapni. Emellett az állóképességemet tartom még az egyik legfőbb erősségemnek. A teplicei döntőben ezt abszolút a magam javára fordítottam, mert amikor éreztem, hogy az ukrán ellenfelem már nem bírja erővel, tudtam irányítani, és végül ezúttal is a földön fejeztem be a meccset." Ugyanakkor a mostani siker csak újabbakra sarkallja Kersics Dávid tanítványát. „Állásból még fejlődnöm kell, mert különben idővel könnyen kiismerhető válhat a taktikám, így ezen a következő időszakban mindenképpen javítani szeretnék. A legfőbb célom idén, hogy a nyári világversenyeken, az Eb-n és a vb-n is ott legyek, illetve hogy az érmekért küzdhessek azokon.  Viszont addig még két újabb Európa-kupa-verseny is hátra van Romániában és Lengyelországban, ahol jó lenne ismételten aranyérmeket begyűjteni." További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.