UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-04-22 11:19

Atlétika: Spiller Tiziana a kihívások és a kilométerek szerelmese

A Budapesti Honvéd 18 éves gyaloglója, Spiller Tiziana az idén tovább feszegetné a határait és újra bizonyítana az U20-as világbajnokságon.

„Amikor már teljesen elfogy az ember, és úgy érzi, hogy nem bírja tovább, akkor sem lehet fejben elengedni a versenyzést, muszáj a mozgásra figyelni. Ez egyszerre fizikai és mentális próbatétel, amely arról szól, miként tudom magamból kihozni a legtöbbet. Korábban futottam is, de számomra ez a versenyszám az, amelyben a leginkább feszegethetem a saját határaimat. Ebben rejlik a vonzereje” – avat be a gyaloglás szépségeibe a 18 éves Spiller Tiziana.

Spiller Tiziana a hazai gyaloglás egyik sokra hivatott ígérete Forrás: honved.hu
Spiller Tiziana a hazai gyaloglás egyik sokra hivatott ígérete Forrás: honved.hu
A Budapesti Honvéd atlétája számos ígéretes eredménnyel a háta mögött kezdte meg az évet, és a sikerélmény ezúttal sem kerülte el. Az U20-asok között fedett pályás bajnoki címet nyert 3000 méteres gyaloglásban (a felnőttmezőnyben ötödik lett), majd 10 kilométeren győzött a békéscsabai országúti ob-n, és ugyanezen a távon ért el csapatban előkelő harmadik helyezést a cseh Podebradyban rendezett, igen nívós viadalon, amelyen egyéniben is szépen teljesített (a nyílt versenyben a tizedik lett). Tiziana a gyalogló-pályafutását dr. Urbán Ákos felügyelete mellett kezdte, és bár a szakember továbbra is figyelemmel követi a fejlődését, egy ideje már Srp Miklós irányítja a felkészülését, amelyet most az iskolai kötelezettségekkel is alaposabban össze kell hangolni. „Az idén érettségizem, ezért a felkészülés mellett most a tanulás a legfontosabb – mondja a Tiziana. – Talán ez is közrejátszik abban, hogy a legutóbbi időeredményeim elmaradtak az általam reméltektől, de összességében így sem kezdtem rosszul az évet. A jó helyezéseknek örülök, és bár a teljesítményem viszonylag stabil volt, versenyről versenyre szeretnék javulni.”
Spiller Tiziana az idén tovább feszegetné a határait Forrás: honved.hu
Spiller Tiziana az idén tovább feszegetné a határait Forrás: honved.hu
Tiziana idei fő viadala – mint a legjobb junioroknak – a tervek szerint az augusztusi U20-as világbajnokság lesz a kolumbiai Caliban. A sokra hivatott gyalogló tavaly két nagy megméretésen is járt a korosztályában: a tallinni Eb-n a 8., a kenyai vb-n a 12. lett, ám ezeknél a megsüvegelendő teljesítményeknél is fontosabb, hogy a nemzetközi élmezőnyben növelhette a rutinját. „Rengeteg értékes tapasztalatot gyűjtöttem. A kettő közül az Eb hagyott mélyebb nyomot bennem, amelyen sikerült a legmelegebb napot kifognunk. Ezzel együtt olyan eredményt tudtam elérni, amelyre rég nem volt képes magyar gyalogló korosztályos Eb-n. Nem mellesleg több barátot szereztem, sok versenytársamat ismertem meg, és betekintést nyertem a felkészülésükbe. Ez mind nagyon hasznos a jövőmre nézve. Az idei vébén várhatóan már több ország is részt tud venni, ezért sűrűbb lesz a mezőny, de szeretném a legjobb formámat hozni, és legalább úgy szerepelni, ahogyan tavaly.” Hogy Tiziana elérje a céljait, igen keményen dolgozik. Hetente nagyjából 80 kilométert gyalogol a tréningeken, és ez csak akkor lesz kevesebb, ha a sebességét a versenytempónál gyorsabbra növeli. Hiszi, hogy sikert csak kitartó munkával lehet elérni, ám, hogy mikor és milyen formában arathat majd babérokat, az később derül ki.
Spiller Tiziana a kenyai U20-as vb-n Fotó: Carlos Zayas
Spiller Tiziana a kenyai U20-as vb-n Fotó: Carlos Zayas
„Abból a szempontból kérdéses a gyaloglás jövője, hogy a világversenyeken hány versenyző és milyen távokon vehet majd részt. Úgy néz ki, hogy a 2024-es párizsi olimpián csak húsz kilométer lesz, míg jövőre húsz és harmincöt kilométerre oszlik a női mezőny. Nekem majd azon múlik sok, hogy miként tudom teljesíteni az első húsz kilométeremet, így még nehéz megmondani, hogy egy-két év múlva ott lehetek-e a rangos felnőttversenyeken. Jövőre viszont az U23-as Eb-n mindenképpen szeretnék jó időt és eredményt elérni. Előre tekintve természetesen az olimpia a legfőbb célom, és az, hogy méltóan képviselhessem az országot a felnőtt-világeseményeken.” Tiziana újabb kihívására nem kell sokat várni: szombaton a szlovákiai Gyűgyön (Dudince) rendezendő nyílt nemzetközi gyaloglóverseny U20-asai között áll rajthoz 10 km-en. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.