UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-04-22 16:08

Ökölvívás: véget ért a szófiai ifi Eb, egy magyar érem született

Április 14-21. között Szófiában gyűltek össze az ifjúsági korosztály legjobb európai ökölvívói, hogy összemérjék az erejüket a korosztályos kontinensviadal keretein belül. A magyar küldöttség egy bronzéremnek örülhetett, amit a 70 kilogrammos kategóriában induló Kovács Nikolett szerzett.

A márciusi, Porecben rendezett U22-es Európa-bajnokság után újabb nemzetközi megméretés következett az utánpótláskorú ökölvívók számára: április közepén Szófia adott otthont az ifjúsági versenyzők kontinensviadalának, amely keretében nyolc napon keresztül feszültek egymásnak a fiatalok. Bulgária fővárosába 2019 után tért vissza az esemény, amire idén 40 országból regisztráltak a 17-18 év közötti sportolók – végül 377 induló érkezett meg a helyszínre, így bőven volt dolga a helyi szakszövetségnek.

Tizenhét magyar fiatal mérette meg magát a szófiai ifi Eb-n Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség
Tizenhét magyar fiatal mérette meg magát a szófiai ifi Eb-n Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség
A már említett U22-es viadalon a magyar versenyzők közül a női indulók vitték a prímet, hiszen a küldöttség mindhárom szerzett érme (két ezüst és egy bronz) hozzájuk köthető. A szófiai termés végül soványabb lett, a dobogós helyek esetében azonban most is csak a lányok esetében beszélhetünk sikerről: a 70 kilogrammosok kategóriájában a Gyevát Sportegyesület reménysége, Kovács Nikolett nyakába akasztottak bronzérmet, miután a legjobb nyolc között a koszovói Alnera Brahimit győzte le. Az elődöntőbe jutással biztossá vált, hogy éremmel térhet haza a soproni versenyző: a négy között a tavaly junior Eb-t nyerő Veronika Nakotával csapott össze, és maradt alul pontozással (5:0). Kovács Nikolett elődöntője az alábbi videóban visszanézhető, a mérkőzés 2 óra 28 percnél kezdődik: A magyar lányok között Pap Kata (48 kg), Deák Fanni (60 kg), Szira Zsófia (+81 kg) került közel a dobogóhoz, ők végül a legjobb nyolc között búcsúztak, míg Csorba Csenge (52 kg), Dévényi Izabel (54 kg), Nagy Evelin (57 kg) és Turbucz Klaudia (66 kg) is a tizenhat között esett ki. A fiúknál Zsigó Csabát (48 kg), Énekes Dominikot (57 kg), Búza Rafaelt (63,5 kg) és Gémes Leventét (71 kg) sem választotta el sok az éremszerzéstől, míg Kiss Sándor (54 kg), Oláh Levente (60 kg) és Tóth Adrián (80 kg) a nyolcaddöntőben, Petrimán Milán (67 kg) és Simon Márkó (75 kg) pedig a legjobb harminckét versenyző között kapott ki. További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.