UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-04-30 15:49

Cselgáncs: Özbas Szofi bronzérmes a szófiai felnőtt Eb-n

A háromszoros korosztályos Európa-bajnok és olimpikon cselgáncsozó, Özbas Szofi (20) bronzérmet szerzett a 63 kilósok versenyében a Szófiában zajló felnőtt Európa-bajnokságon.

A 11 fős magyar csapatból hárman is utánpótláskorúként vágtak neki a szófiai felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságnak. Közülük elsőként a Budapesti Honvéd SE 20 éves versenyzője, Özbas Szofi (63 kg) lépett tatamira a bolgár fővárosban. Az MTI tájékoztatása szerint a magyar fiatal – kiemeltként – a 16 között kezdett, első ellenfele a francia Manon Deketer volt, akitől februárban kikapott a tel-avivi Grand Slamen. A „visszavágó" óriási küzdelmet hozott, folyamatosan kezdeményeztek a felek, és az aranypontig tartó hosszabbításból is eltelt már négy perc – ekkor már nyolc perce gyűrték egymást –, amikor Özbas a földre csavarta Deketert, és vazaarival nyert.

Özbas Szofi (20) bronzérmes a szófiai felnőtt Eb-n Forrás: IJF
Özbas Szofi (20) bronzérmes a szófiai felnőtt Eb-n Forrás: IJF
A korábban ifjúsági, junior és U23-as korosztályban is Eb-aranyérmes Szofi a nyolc között az izraeli Gili Sarirral csapott össze, aki egymás után kapta az intéseket, a harmadikat fél perccel a vége előtt szabálytalan fogásért. Utóbbi már a leléptetését jelentette, így a BHSE olimpikonja bejutott karrierje első felnőtt Eb-elődöntőjébe, amelyben a 14 World Tour-éremnél tartó brit Gemma Howell-lel találkozott. Első egymás elleni találkozójuk a rendes mérkőzésidőben csak két-két intést hozott Bulgáriában, majd az aranypontig tartó hosszabbításból két perc telt el, amikor a 31 éves rivális előrevetődve a földre vitte Özbast, ezzel vazaarival győzött. A brit később a döntőben is diadalmaskodott. Toncs Péter tanítványa a harmadik helyért a cseh Renata Zachovával csapott össze. A bronzmeccsen Szofi végig irányítva, egy belső horogdobásra kapott vazaarival felülmúlta a 21 éves junior Európa-bajnok ellenfelét. Ezzel Özbas pályafutása első érmét nyerte felnőttvilágversenyen, miközben az első magyar dobogós lett Szófiában. Vasárnap két újabb U23-as magyar versenyző szerepel a felnőtt Eb-n: a 20 éves Vég Zsombor a 100 kilósok, míg a 21 éves Sipőcz Richárd a +100 kilósok kategóriájában áll rajthoz. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.