UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-05-11 12:54

Kiesés, negyedik hely, feljutás – több örömre, kevesebb szomorúságra adott okot a hokiutánpótlás a 2021/22-es évadban

A hamarosan véget érő évadban végre három korosztályos válogatottunk is szerepelhetett világbajnokságon. Az igazán nagy dobást április végére tartogatták a fiatalok, amikor az U18-as fiúk kiharcolták a feljutást az I/A csoportba.

A koronavírus-járvány miatt az összes magyar érdekeltségű korosztályos jégkorong-világbajnokság elmaradt az elmúlt két évben, így a mostani szezonban már az is nagy örömet okozott, hogy egyáltalán megtartották a három utánpótlásvébét. A sort az U20-as gárda nyitotta decemberben, amelyre a magyar együttesek közül vitán felül a legnehezebb feladat várt. Az I/A csoportban szereplő, Horváth András vezette gárdának történelmi bravúrra lett volna szüksége célja eléréséhez, a bennmaradás kiharcolásához. A játékosok biztosan hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek (a kazahok, a fehéroroszok, a norvégok, a lettek és a házigazda ellen) a dániai Horsholmban, de a torna közben azt is megmutatta, hogy ez a szint még túl nagy feladat fiataljainknak. Ez a korosztály így győztes meccs nélkül kipottyant a világ tizenhat legjobb válogatottja közül, decemberben valószínűleg a feljutást célozhatja meg az I/B osztályban. Április első napjaiban az U18-as lányok következtek, akik hazai környezetben szállhattak harcba az I/A-vébén, miután két évvel korábban bronzérmesek lettek ugyanezen a szinten a németországi Füssenben. Ezúttal Győrben is a dobogó elérése volt a Bedő Botond által irányított csapat célja, amely azonban a norvégok fölényes legyőzése után nyeretlen maradt, így meg kellett elégednie a negyedik helyezéssel.

Fotó: Dobos Sándor/Magyar Jégkorong Szövetség
Fotó: Dobos Sándor/Magyar Jégkorong Szövetség
Az igazán nagy sikerre április végéig, május elejéig kellett várni, amikor Svasznek Bence U18-as fiúválogatottja szerepelt az asiagói I/B csoportos tornán. Az olaszországi produkció kifogástalan volt, a szlovénokat, a lengyeleket, az osztrákokat, a legnagyobb kihívást jelentő ukránokat és a házigazdákat is felülmúlta a gárda, hibátlan mérleggel lett aranyérmes, ami azt is jelenti, hogy jövőre a 2005-2006-os korosztály a világ tizenhat legjobb válogatottja között szerepelhet majd. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.