- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kosárlabda: az NKA Pécs győzött a kadét fiúbajnokság döntőjében

Az Atomerőmű SE a Soproni Sportiskola, az NKA Pécs a Budapesti Honvéd legyőzésével jutott be az U16-os fiúk bajnoki fináléjába a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendezett nyolcas döntőben.

Az NKA Pécs nyerte a kadét fiúk országos döntőjét Fotó: Rónási Márton / NKA Pécs [1]

Az NKA Pécs nyerte a kadét fiúk országos döntőjét  •  Fotó: Rónási Márton / NKA Pécs

A házigazda pécsiek kezdték jobban a bajnoki címről döntő találkozót, a hatodik percben már 8–2-re vezettek. Majd a remek rajt után – Angyal Medárddal és Fonyó Botonddal az élen – hasonlóan folytatta Bojan Salatics csapata (15–2). A nyitó negyed végén Gulyás Gergő és Bene Máté kosaraival igyekeztek zárkózni a paksiak (17–9).

A második tíz perc első felében egyik alakulat sem jeleskedett a ponttermésben, így a 15. percben 20–9-es állás szerepelt az eredményjelzőn. A következő periódusban Szita Márton és Lukácsi Gábor révén stabilan őrizte 10-12 pontos előnyét a Rátgéber-csapat. Azonban a játékrész utolsó szakasza ismét az ASE-nak alakult jobban: Pavlik Botond, Kékesi Kolos és Kupai László remeklésének köszönhetően a nagyszünetre mindössze egy pontra csökkent a különbség (32–31).

A fordulást követően – elsősorban Lukácsi vezérletével – az NKA Pécs újra átvette az irányítást (39–31), eközben paksi oldalon továbbra is Kékesi és Pavlik hozta a pontokat, ám a harmadik etap kétharmadánál ezzel együtt is ismét tíz pont fölé nőtt a differencia (49–38). Kékesi sikeres közelije után 55–45-nél rajtolt a záró szakasz.

Hazai pályán lett bajnok a Pécs Fotó: Rónási Márton / NKA Pécs [2]

Hazai pályán lett bajnok a Pécs  •  Fotó: Rónási Márton / NKA Pécs

A végjáték a mecsekaljaiak két triplájával (Pap Levente és Lukácsi Gábor) indult, emiatt ekkor végérvényesen eldőlni látszott a bajnoki döntő (63–45). Pavlik és Kékesi pontjaival az Atomerőmű még próbálkozott visszajönni, viszont pécsi részről a 28 pontig jutó Lukácsi tarthatatlannak bizonyult, ezáltal az utolsó percek már csak formalitássá váltak. Végül 77–57-re győzött az NKA Pécs, és hazai pályán megszerezte a bajnoki címet a kadét fiúbajnokságban.

A bronzmérkőzésen a Budapesti Honvéd magabiztosan verte a Sopront. Az ötödik helyet a DEAC szerezte meg – szoros csatában – a Kecskeméttel szemben. A hetedik helyért kétszeri hosszabbítást hozó találkozót vívott a Vasas és a ZTE, végül a pasarétiek kerültek ki győztesként.

A VASÁRNAPI HELYOSZTÓK EREDMÉNYEI:
Döntő:
Atom City-Atomerőmű SE–NKA Pécs 57–77
Bronzmérkőzés:
Soproni SI KA SKC–Budapesti Honvéd SE 68–82
Az 5. helyért:
Kecskeméti KA–DEAC KA 73–76
A 7. helyért:
Zalakerámia ZTE KK–Vasas Akadémia 75–78 (kétszeri hosszabbítás után)

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.