UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-05-18 20:57

Birkózás: László Nikolett közel egy éve veretlen, és kirobbanó formában várhatja a közelgő U17-es Eb-t

Az ESMTK-KIMBA kadét Eb-bronzérmes birkózója, László Nikolett (17) az elmúlt hetekben sorozatban szállítja a jobbnál jobb teljesítményeket a korosztályos nemzetközi versenyeken: Zágrábban és Bukarestben is aranyérmet szerzett a 46 kilósok mezőnyében, míg a két viadal között hazai porondon, az U17-es ob-n is diadalmaskodott.

Mondhatni, László Nikolett felkészülése abszolút ideálisan halad az egy hónap múlva esedékes, bukaresti U17-es birkózó Európa-bajnokság előtt, hiszen az ESMTK-KIMBA 17 éves kiválósága egymásutánban nyeri a versenyeket a 46 kilósok súlycsoportjában mind hazai, mind nemzetközi színtéren.

László Nikolett (zöldben) sorban gyűjti az aranyérmeket itthon és külföldön is a közelgő U17-es Eb előtt Forrás: UWW
László Nikolett (zöldben) sorban gyűjti az aranyérmeket itthon és külföldön is a közelgő U17-es Eb előtt Forrás: UWW
A 2021-ben kadét Eb-harmadik helyet szerző fiatal április utolsó napján a zágrábi viadalon zárt az első helyen, majd egy hétre rá a korosztályos országos bajnokságon is aranyérmet nyert. Míg a legutóbbi hétvégén a román fővárosban sem talált legyőzőre, így önbizalommal telve vághat neki az Eb-felkészülés utolsó heteinek. „Úgy érzem, tavaly óta sokat fejlődtem minden téren. Gyorsaságban és állóképességben is egyértelműen előreléptem, illetve a technikai repertoárom is bővült, jobban tudom használni az erősségeimet – nyilatkozta a pesterzsébetiek tehetsége az Utánpótlássportnak. – Azonban a versenyek után most már csak az edzéseké lesz a főszerep,  a KIMBA-n háromhetes edzőtáborral készülünk az Európa-bajnokságra."  László a tavaly júliusi kadét vb-n elszenvedett selejtezős veresége óta, több mint tíz hónapja egyszer sem kapott ki. A mostani kiváló formája alapján vajon mivel lenne elégedett a június közepén rendezendő kontinensviadalon?
Párban jönnek a sikerek a László-családban (balról: László Mózes, László Nikolett)
Párban jönnek a sikerek a László-családban (balról: László Mózes, László Nikolett)
„Az éremszerzés a célom. Mindenképpen csalódott lennék, ha nem tudnék dobogóra állni. Természetesen jó lenne felülmúlni a tavalyi bronzérmet, de nem szeretnék nagyon előregondolkodni. Az a lényeg, hogy az adott napon a lehető legjobb állapotban legyek, és ha ez sikerül, akár a még fényesebb érem is összejöhet." Ugyanakkor a bukaresti Eb-n – várhatóan – nem Nikolett lesz az egyetlen, aki a László-családot képviseli, mivel a kötöttfogásúak 45 kilós súlycsoportjában 15 éves öccse, Mózes is szőnyegre léphet. A testvérének ráadásul már komoly nehézségekkel kellett szembenéznie rövid pályafutása alatt, ugyanis a lábát – születési rendellenessége miatt – 18-szor (!) meg kellett műteni. Ám Mózes ezeken a problémákon is túllendült, és az U15-ös Eb-n tavaly az ötödik helyen zárt, míg idén – már a kadétok között – ő is reális éremesélyesként utazhat Romániába. „Hatalmas motivációt jelent számomra, hogy ő is ott van mellettem. Mindig szurkol nekem, és támogat, de persze ugyanez igaz fordítva is. Iszonyatosan örülök minden sikerének: például tavaly májusban, amikor ötödik lett a serdülő Eb-n, az óriási löketet adott, hogy meg kell mutatnom nekem is, hogy mire vagyok képes. Ilyen szempontból rendkívül fontos szerepe volt abban, hogy sikerült bronzérmet nyernem az Eb-n, hatalmas lelkierőt adott az egészhez. Az a nagy vágyunk, hogy idén már mindketten érmet nyerjünk, és ezért dolgozunk a mindennapokban, hogy ez a közös álmunk valóra is válhasson." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.