UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-05-21 08:55

Nyílt vízi úszás: Szimcsák Mira saját magát is nagyon meglepte az Európa-kupa aranyérmével

Óriási utánpótlássiker született a nyílt vízi Európa-kupa sorozat algherói állomásán: a mindössze 18 éves Szimcsák Mira az egész mezőnyt – és azért egy kicsit saját magát is – sokkolva aranyérmet nyert.

A korosztályos világversenyeken az elmúlt években már többször bizonyított a még mindig csak 18 éves nyílt vízi úszó, Szimcsák Mira, aki 2018-ben Máltán, 2019-ben a csehországi Racicében, 2021-ben pedig Párizsban nyert aranyérmet a kontinensviadalon. Az idén is alapvetően a portugáliai Setubalban rendezendő utánpótlás Európa-bajnokságra készül, annak felvezetéseképpen – és természetesen a rutinszerzés miatt – indult el a felnőtt Európa-kupa sorozat második olaszországi állomásán, a Szardínia szigetén található Algheróban. Arra azonban senki sem számított – még Mira sem –, hogy a 10 kilométeres viadal végén az ő a nyakába kerül az arany. A verseny utolsó méterein a 25 esztendős, többszörös brazil vb-résztvevő brazil Vivian Jungblutot és az olaszok legjobbját, a 9-szeres Európa-bajnok, riói ezüstérmes, 31 esztendős Rachele Brunit hajrázta le.

Szimcsák Mira még a célban sem gondolta, hogy ő a győztes
Szimcsák Mira még a célban sem gondolta, hogy ő a győztes
„Még mindig meg vagyok lepődve, nagyon hirtelen ért ez a dolog, de természetesen óriási az öröm is – kezdte a verseny után nem sokkal az Utánpótlássportnak Szimcsák Mira. – Nagyon nagy bunyó ment a verseny közben, ez a része nem volt túl kellemes. Figyeltem Olasz Annát, próbáltam hozzá közel lenni hozzá, tudtam, ha a környékén vagyok, akkor jó helyezést érhetek el. Az utolsó körben volt egy iramváltás, akkor tudtam menni az élmezőnybe, a hajrában pedig nem gondolkoztam, csak mentem előre. De még a célba érkezéskor sem tudtam, hogy győztem, mert úszott előttünk egy fiú, akire azt hittem, lány. Ezért a végén úgy mentem oda edzőmhöz, hogy második vagyok, aztán kellemes meglepetés ért.” Szimcsák januárban klubot váltott, a Jövő SC-ből a Vasashoz igazolt, ahol dr. Egressy János irányításával készül, az olaszországi siker is azt támasztja alá, hogy jó irányba indultak el. Ami pedig a folytatást illeti, biztos, hogy az algherói produkciót nem lesz egyszerű felülmúlni, de természetesen a korosztályos világversenyeken is szeretne hasonlóan jól úszni. „Két hét múlva lesz a nyílt vízi ifi Eb, ott az első két magyar közé kell kerülnöm, hogy indulhassak az ifi vébén is. Emellett még célom, hogy pontszerző helyen végezzek. Tíz kilométeren nem még szerepeltem juniorversenyen, a mai úszás viszont eléggé feldobott, remélem, kitart addig a lendület.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.