UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-05-21 18:42

Röplabda: az U22-es férfi- és az U21-es női válogatott is győzelem nélkül zárta az Eb-selejtezőket

Az U22-es férfi röplabda-válogatott három játszmában kikapott a házigazda bolgároktól a szófiai korosztályos Eb-selejtezőtornán, míg az U21-es lányok a csehekkel szemben maradtak alul ugyanilyen arányban Lengyelországban, így mindkét csapat a csoportja utolsó helyén zárt, és lemaradt a továbbjutásról.

A franciák elleni vereség után a Toronyai Miklós vezette U22-es férfi röplabda-válogatott a második, egyben záró Európa-bajnoki selejtezőmeccsét játszotta a hazai pályán szereplő bolgárok ellen Szófiában. A tét csoportmásodik hely megszerzése volt.

Forrás: CEV
Forrás: CEV
A magyar együttes nyitotta jobban az ütközetet (4:1), ám a bolgárok villámgyorsan egyenlítettek (5:5). Majd a következő periódusban már a vendéglátók oldalán szerepelt a minimális előny (8:10). Ezután bár két ponttal egalizáltak a mieink (10:10), ekkor úgy tűnt, végig szorosan alakulhat a játszma. Azonban ezt követően a bolgárok végérvényesen átvették az irányítást, és öt ponttal elléptek (11:16), amely végül döntőnek is bizonyult az első szettben (16:25). A másodikban már az elején elhúzott az ellenfél (1:6), majd Boa Szabolcsék igyekeztek visszakapaszkodni, viszont a bolgárok tartották a különbséget (9:14). Az utolsó szakaszt ismét a rivális uralta (18:25). Végül a harmadik felvonás alakult a legegyoldalúbban (11:25), ezzel a magyar fiúk 3:0-ra kikaptak. A válogatott harmadik helyen végzett a csoportban, és lemaradt az Eb-kvalifikációról.

U22-ES FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ (SZÓFIA, BULGÁRIA): Bulgária–Magyarország 3:0 (16, 18, 11)

Eközben az U21-es lányok – két vereség után – már tétnélküli meccset játszottak a csehekkel a lengyelországi Zielona Gorában rendezett Eb-selejtezőn. A csehek szintén 0–2-es mérleggel vágtak neki az összecsapásnak.
Forrás: CEV
Forrás: CEV
Ugyan a mieink szerezték a találkozó első pontját, az első játszma további részében végig az ellenfél vezetett, méghozzá magabiztos különbséggel (19:25). A következő etap ígéretesebben indult magyar szempontból (2:2), azonban ezt sorozatban hat cseh pont követte (2:8). Leiszt Máté tanítványai ekkor sem adták fel, sőt 11:11-nél egyenlítettek, majd nem sokkal később már ők álltak jobban (17:14). A szett végjátékát viszont a csehek hozták le jobban (22:25). A harmadikban 0:5-el rajtoltak a magyar lányok, és bár – a mezőny legjobbjaként – 17 pontig jutó Manninger Luca, valamint Kump Alíz vezérletével helytálltak a mieink, próbálkoztak a felzárkózással, ám két pontnál nem sikerült közelebb jönni – a csehek három játszmában lezárták a mérkőzést (22:25). A magyar csapat a negyedik helyen fejezte be a csoportot, így nem sikerült a továbbjutás.

U21-ES NŐI EB-SELEJTEZŐ (ZIELONA GÓRA, LENGYELORSZÁG): Csehország–Magyarország 3:0 (19, 22, 22)

A nyolccsapatos Eb-re a rendezőkön (férfiak – Lengyelország, nők – Olaszország) kívül a selejtezőcsoportok győztesei, illetve a fiúk között a legjobb, míg a lányok versenyében a három legjobb második helyezett kvalifikálja magát. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.