UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-06-03 19:04

Tekvondó: mind a négy magyar fiatal idő előtt kiesett a római Grand Prix-n

Súlycsoportonként a világ 32 legjobb tekvondósa gyűlt össze e hét végére Rómában, hogy az örök város Grand Prix-jén minél előrébb végezve a lehető legtöbb pontot szerezze meg magának, erősítve ezzel világranglistás pozícióját. Sajnálatos módon a mieink ezúttal felettébb pontatlannak bizonyultak a tatamin, s a szegényesre sikeredett pontgyűjtögetés miatt a nyitónapi négy fellépőnk mindegyike jóval időnek előtte búcsúra kényszerült. Mondhatni: csütörtököt mondtunk pénteken...

A koreai eredetű küzdősport világszövetsége az itáliai szervezőkkel karöltve hirdette meg június első víkendjére a tekvondós csúcsviadalt Róma nagydíjáért, amelynek külön értéket adott, hogy a pontgyűjtő erőpróba már része volt a 2024-es párizsi olimpiáig vezető kvalifikációs folyamatnak. Emellett még pénzdíjat is osztottak a dobogósoknak, az elsőknek fejenként ötezer, a másodikaknak három, a harmadikaknak pedig ezer dollár dukált. Ráadásul ezen a GP-n mutatkoztak be az új szabályok, vagyis különösképpen érdemes volt odafigyelni a történésekre nekünk, magyaroknak is, akiket ötfős válogatott, benne négy utánpótláskorú versenyzőnk képviselt a Foro Italico küzdőcsarnokában az olaszok nagydíjas eseményén. Ifjú honfitársaink közül az első pástra lépő a 20 éves Józsa Levente (68 kg) volt, aki gyakorlatilag a szabályváltoztatás egyik első elszenvedője lett. Merthogy az új módi szerint már nem a háromszor kétperces menetek alatt szerzett pontok összesítésével alakul ki a végeredmény, hanem ha valaki az első két menetet „behúzza”, máris győztesnek tekintheti magát. Márpedig az Eb-bronzérmes Józsa alulmaradt jordániai riválisával szemben az első, majd a második két percben is, ami számára 2–0-s vereséget és kiesést jelentett.

Ezúttal a kétszeres Eb-aranyérmes, olimpiai ötödik Salim Omarnak (kékben) sem ment Forrás: wtftaekwondo.hu
Ezúttal a kétszeres Eb-aranyérmes, olimpiai ötödik Salim Omarnak (kékben) sem ment Forrás: wtftaekwondo.hu
Hasonlóképpen járt a tavalyi Európa-bajnokság bronzérmese, a 21 éves Patakfalvy Luca (57 kg) is, akit a nyolcaddöntőbe kerülésért egy üzbég tekvondós győzött le, miután szoros csatában, 12–7-tel és 6–5-tel elvitte az első két menetet, s lépett tovább a legjobb 16 közé. A negatív sorozat átmenetileg megszakadt ugyan Salim Sharifnak (58 kg) köszönhetően, aki első mérkőzésén három menetben felülkerekedett brazil vetélytársán, ám a folytatásban már tőle is el kellett köszönnünk. A nyolcaddöntőben amerikai versenyzővel találkozott a korábbi junior Eb-második, 20 esztendős magyar, aki az első két percben – 0–7-es vesztes állásnál – negyedik intését is megkapta, ez pedig – szintén az új szabálynak köszönhetően – a menet végét jelentette. A másodikban Sharif hiába vezetett 12–9-re is, megint összegyűlt a négy intése, amivel a meccset is elveszítette. A Salim család legeredményesebb tagja, a kétszeres Európa-bajnok Omar menthette volna meg a napot, amely azonban végül teljesen fekete péntekké lényegült át magyar szempontból. Bátyjához hasonlóan ő is az 58 kg-ban mutatkozott be a válogatottból utolsóként. A kontinensbajnoki címét nemrég megvédő 19 esztendős harcos horvát ellenfelét 2–0-val ejtette ki úgy, hogy az első menetet idő előtt befejezte, miután az új szabályok értelmében elérte a tizenkét pontos különbséget, majd 13–3-ra hozta a második etapot. A nyolcaddöntőben dél-koreai riválisa 9–1-re elhúzott, s dacára Omar nagy hajrájának 17–13-ra hozta is a nyitómenetet. A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a második felvonás hajrájában, kevéssel a vége előtt 16–11-re vezetett a mi versenyzőnk, ám az ázsiai tekvondós innen 18–16-ra fordítani tudott, s ő ment tovább. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.