UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-06-04 12:43

Ökölvívás: több mint fél évszázada folyik a kemény munka a KSI szakosztályában

A KSI SE ökölvívó-szakosztálya a magyar boksz világának egyik megkerülhetetlen műhelye, amely több mint fél évszázada ér el szebbnél szebb sikereket itthon és külföldön egyaránt. Az edzőket múltról és jövőről is kérdeztük.

Legutóbb a májusi utánpótlás Magyar-kupán mutathatták meg a tudásukat a budapesti KSI (Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület) fiatal ökölvívói: a klub a csepeli tornán az U12-es lányok kategóriáján kívül mindegyikben indított versenyzőt (a legkisebbek mellett a serdülők és a juniorok szállhattak ringbe), és nem csak a létszámot, de az eredményeket tekintve is az élmezőnyben végzett. A csapatversenyben a harmadik legtöbb pontot szerezték a klub bokszolói, akik közül többen éremmel a nyakukban térhettek haza. A siker nem ismeretlen a csapatnál, több mint fél évszázados történelmük során számos KSI-s ökölvívó bizonyította a tudását, gondoljunk csak Erdei Zsoltra, aki az olimpiai érem mellett világ- és Európa-bajnoki címet is bezsebelt. Törteli Ferenc 2010 óta foglalkozik a klub sportolóival, 2013 óta pedig már szakosztályvezetőként irányítja őket.

A KSI termében minden nap kemény munka folyik Fotó: Máj Tamás
A KSI termében minden nap kemény munka folyik Fotó: Máj Tamás
„Az elmúlt bő tíz év során az utánpótlásban értünk el nagyobb sikereket, bár a KSI felnőtt Európa-bajnoki érmest is adott ez idő alatt a magyar ökölvívásnak – mondja Törteli. – A fiatalok esetében hat világversenyen sikerült dobogós helyen végeznünk, míg itthon az eredmények alapján a legjobb szakosztályok közé tartozunk. Tavaly az országos ranglistán a harmadik helyet szereztük meg, ami abból a szempontból, hogy főleg utánpótlás-neveléssel foglalkozunk, rendkívül örömteli.” A szakosztályhoz tartozó fiatalok a következő hónapok során sem fognak pihenni; a jövő hét elején kezdődő, 71. Bornemissza-emlékversenyen Egerben nemzetközi mezőnyben mérethetik meg magukat, többen közülük pedig az idei serdülő és junior Európa-bajnokságot helyezték a fókuszba. „Óvatosnak kell lenni az elvárásokkal kapcsolatban, hiszen a fiatalok esetében az amatőr versenyrendszerben már a sorsolás is döntő lehet egy eseményen, a szerencse is komoly tényező – magyarázza Treuer Gábor, a szakosztály edzője. – Azt szeretnénk, hogy a fiataloknak minél nagyobb tapasztalatuk legyen a külföldi megméretések terén is, folyamatosan pallérozódjanak, hogy a legfőbb célokat, mint az Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpián aratott győzelmet megszerezzék. Nagymesteremet és elődünket, Svasznek Jenő bácsit idézném a filozófiánkkal kapcsolatban: ökölvívót képzünk, de embert nevelünk! Igyekszünk mi is ehhez tartani magunkat.” „Annak örülünk, ha minél többen választják ezt a sportágat – teszi hozzá Törteli. – Rendkívül összetett mozgásformáról van szó, amivel öröm foglalkozni. A KSI-nél családias környezetben és jól felszerelt teremben oktatjuk a fiatalokat; bízom benne, hogy a jövőben is sokan csatlakoznak hozzánk.” További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.