UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-06-08 09:05

Labdarúgás: őrült befutó végén lett bajnok a Várda LA U15-ös csapata

Nem csak az NB I-es csapat remekelt Kisvárdán a 2021/22-es évadban, az ezüstérmes „nagyok” mellett a klub U15-ös növendékei is bizonyítottak: a kiemelt bajnokságban megszerzett aranyérmükkel az akadémia történetének legnagyobb sikerét érték el.

Kétségtelen, hogy a kisvárdaiak a helyi futballélet eddigi legszebb évadaként fognak emlékezni 2021/22-re: az NB I-ben szereplő felnőttcsapat az első fordulótól kezdve meggyőző teljesítményt nyújtva szerezte meg az ezüstérmet a Ferencváros mögött, és a nyírségi akadémián pallérozódó fiatalok sem vallottak szégyent. A korosztályok közül csak az U17-esek nem szerepelnek a legmagasabb osztályban, de regionális első helyük után a rájátszásban vívhatják ki, hogy ebből a szempontból teljes legyen a várdai paletta. Az U16-osok az ősszel bejutottak a rájátszásnak megfelelő A-csoportba, amelyben aztán bronzérmet szereztek, ám őket is sikerült túlszárnyalnia az U15-ös garnitúrának, ráadásul egészen fergeteges hajrát követően.

A Várda LA ünnepelhette a legtöbb gólt a bajnokságban Forrás: kisvardfc.hu
A Várda LA ünnepelhette a legtöbb gólt a bajnokságban Forrás: kisvardfc.hu
A korosztály legerősebb bajnokságában az utolsó forduló előtt a DVSC 43 ponttal állt az élen, a debrecenieket a Ferencváros és a Várda LA követte, egyaránt 42-vel. A negyedik helyen 41 egységgel az ETO FC Győrnek is volt még matematikai esélye az első hely megszerzésére, így izgalmas végjátékra lehetett számítani. A forgatókönyv végül a vártnál is drámaiabban alakult: a DVSC-nek az utolsó előtti helyen álló Vasas Kubala Akadémia ellen kellett volna három pontot szereznie a biztos bajnoki címhez, ez azonban nem sikerült a tavaly az U14-esek mezőnyében diadalmaskodó hajdúságiaknak: a meccs 1–1-gyel zárult. A második FTC-nek nem sikerült kihasználnia az éllovas botlását, őket hazai pályán tréfálta meg az MTK Budapest csapata, amely 4–2-re nyert a Népligetben. A tabella felső harmadában tanyázó gárdák közül egyedül a Várda Labdarúgó Akadémia növendékei tudtak magabiztos teljesítménnyel előrukkolni: a Katona György által vezetett fiatalok az utolsó helyezett Mol Fehérvár ellen idegenben nyertek 6–0-ra, így a DVSC-t és az FTC-t is megelőzték a tabellán, és történetük első kiemelt országos bajnoki címét ünnepelhették. A vezetőedző örömittasan idézi fel a siker pillanatait.
A tavaszi szezonban tizenegy meccsen kilenc győzelmet arattak az U15-ös várdai akadémisták Forrás: Kisvárda FC
A tavaszi szezonban tizenegy meccsen kilenc győzelmet arattak az U15-ös várdai akadémisták Forrás: Kisvárda FC
„A tavaszi szereplésünk szenzációsan sikerült, a Ferencváros elleni, márciusi vereség után kilenc győzelmet és egy döntetlent szállítottak a fiúk, ennek köszönhető a bajnoki cím – kezdi Katona. – Az utolsó fordulóban nem a saját kezünkben volt a sorsunk, viszont a győzelmünkkel életben tartottuk a reményt, hiszen a Debrecen és a Fradi valamivel később kezdte a meccsét, így várnunk kellett az eredményekre. Sosem fogom elfelejteni a pillanatot, amikor kiderült, hogy bajnokok lettünk: a buszon többen sírni kezdtek, a gyerekek és az edzők egymás nyakába borultak. Bevallom, egy-két könnycseppet én is elmorzsoltam. Még most libabőrös leszek, ha felidézem a történteket. Több mint két éve vagyok a srácokkal, még az azóta már Nyíregyházán dolgozó Márton István asszisztenseként kezdtük a közös munkát, akinek sokat köszönhet ez a csapat. Hosszú utat tettünk meg együtt, rengeteget fejlődtek a fiúk az elmúlt időszakban, ami nem csoda, hiszen nagyon fogékonyak, gyorsan tanulnak. Már tavaly is csak a legnagyobb hazai akadémiák előztek meg minket, most viszont eljött a mi időnk.” A Kisvárda akadémiáján a fiatalok képzésében az eredményesség is fontos szerepet kap. „Úgy gondoljuk, hogy a siker elengedhetetlen faktora a fejlődésnek, és ez persze fordítottan is igaz. A legnagyobb öröm azt látni, hogy ez a viszonylag fiatal akadémia mennyit fejlődött az utóbbi években. A játékosok fokozatosan lépnek előre, büszkeséggel tölt el, hogy az első osztályban bronzot nyerő U16-os csapatban két futballistám is alapemberré vált a tavasszal. A dobogós helyek mellett ez a felfelé áramlás a legreménykeltőbb.”   A Kisvárda első csapatában elvétve láthattunk az elmúlt évadban utánpótláskorú labdarúgót. Felvetődik a kérdés: változik-e ez a helyzet a közeljövőben? „Bízom benne, nemsokára eljön az idő, hogy az akadémistáink is eljutnak a legmagasabb hazai szintre. Látok rá esélyt, hiszen az U15-ös és az U16-os együttes az érmekkel már jelezte, hogy jó úton jár, és a többi korosztályban is akadnak tehetséges játékosaink, akik néhány év múlva beléphetnek az NB I kapuján.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.