- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kosárlabda: az U17-es leányválogatott gőzerővel készül a közelgő debreceni korosztályos vb-re

Bő három hét múlva Debrecenben kezdetét veszi a kosárlabdasport idei legrangosabb hazai utánpótlás-eseménye, az U17-es leány-világbajnokság. A magyar válogatott már javában készül a tornára – pünkösdhétfő után, június hetedikén startolt a felkészülés, amely – az utolsó, debreceni hetet leszámítva – Székesfehérváron zajlik. A szövetségi edző, Völgyi Péter és szakmai stábja legutóbb novemberben találkozott a játékosokkal, ám azóta nem akadt lehetőség a közös munkára.

Strausz Edinával (balra) a soraiban készül az U17-es leányválogatott a hazai rendezésű korosztályos vb-re Forrás: FIBA.Basketball [1]

Strausz Edinával (balra) és Rátkai Eszterrel a soraiban készül az U17-es leányválogatott a hazai rendezésű korosztályos vb-re  •  Forrás: FIBA.Basketball

„A februári és a márciusi összetartásunk is meghiúsult a járvány miatt, majd a bajnoki hajrá sűrű menetrendje sem tette lehetővé, hogy edzőtábort tartsunk, és lefektessük az alapelveket, úgyhogy kicsit több feladat maradt mostanra, a vébét közvetlenül megelőző felkészülésre. Egyelőre jól haladunk: a támadás, illetve a védekezés alapelemeit gyakoroltuk – nyilatkozta Völgyi az Utánpótlássportnak [2]. – A Csata nyerte a juniordöntőt, méghozzá nagy fölénnyel, így a válogatott elsősorban azokra a játékosokra, valamint arra a játékstílusra épít, amit a Csata képviselt.”

A válogatott 17 játékossal kezdte meg az edzőtábort, és ahogyan a szakvezető is elmondta, a keretben kulcsszerepet kapnak a Csata DSE fiataljai, amely nem meglepő, hiszen a fővárosiak U18-as és U16-os bajnoki címet is megszerezték, valamint szinte kizárólag utánpótláskorúakkal felállva a felnőttmásodosztályban szintén aranyérmet nyertek. A sikerekben oroszlánrészt vállaló centert, Strausz Edinát kérdeztük, akire a válogatottban ugyancsak nagy feladatok várhatnak.

„Ez az első etap leginkább arról szól, hogy megszokjuk az új környezetet, a csapattársakat, illetve a szakmai stábot. Nyilván ez nem könnyű, hiszen különböző klubokból, az ország más-más részéről jövünk, de igyekszünk minél gyorsabban megtalálni az összhangot, és egységesíteni a játékfelfogást. Még csak másfél hete dolgozunk együtt, viszont már abszolút látszanak az előrelépés jelei, a pályán és azon kívül is kezd összecsiszolódni a társaság – fogalmazott Strausz.

És vajon mennyire ad plusz motivációt, izgatottságot a hazai pálya tudata?

Nyilvánvalóan ez hatalmas lehetőség, és alig várom már a világbajnokságot, de most még csak a felkészülés első fázisában jár a csapat, próbálok csak a jelenben élni, a következő feladatra fókuszálni, és edzésről edzésre fejlődni, mert ahogy mindenkinek, úgy nekem is, először ki kell harcolnom a helyemet a keretben. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a vébé közeledtével, majd a drukk is egyre jobban ott lesz bennem.”

Völgyi Péter irányítja az U17-es válogatott Debrecenben Forrás: FIBA.Basketball [3]

Völgyi Péter szerint a nyolcaddöntő lesz a vízválasztó meccs a debreceni U17-es vb-n   •  Forrás: FIBA.Basketball

Az U17-es válogatott a héten (pénteken és szombaton) a szlovénokkal játszik két felkészülési mérkőzést, ezután Völgyi Péter együttese jövő kedden a soproni Eb-re készülő magyar U20-as válogatottal csap össze Székesfehérváron. Míg a felkészülés finisében, már a világbajnokság helyszínén Egyiptommal és Új-Zélanddal mérkőznek meg a lányok.

„Közepes erősségű csoportba kerültünk, szóval nagyon fontos lesz, hogy minél előrébb zárjunk a négyesben, hiszen ennek megfelelően kapunk könnyebb vagy nehezebb ellenfelet a legjobb tizenhat között – mondta már újra a szövetségi edző a várakozásokról. – A negyedik mérkőzés a kulcs minden világversenyen, ott dől el, hogy az alsó- vagy a felsőházban folytatjuk, éppen ezért ezt a találkozót kell mindenképpen megnyerni. Ennek fényében építjük fel a saját programunkat, továbbá igyekszünk addig a lehető legalaposabban feltérképezni a lehetséges ellenfeleinket. Így pedig majd minél jobb pozícióból várhatjuk a sorsdöntő kört.”

U17-ES LEÁNYVÁLOGATOTT KERETE:
Toman Petra, Kastl Dóra, Strausz Edina, Gábor Lili, Jánosi Virág, Bajzáth Lili, Filep Dorina, Papp Lilla, Albert Szidónia, Tőczik Borbála, Rátkai Eszter, Sághi Kata, Kádár Orsolya, Aho Tyra, Örsi Kata, Jármay Anna
Szövetségi edző: Völgyi Péter

U17-ES LEÁNY-VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN (JÚLIUS 9-17.)
A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 9., szombat
17:30 Magyarország–Belgium
Július 10., vasárnap
17:30 Ázsia 2–Magyarország (a június 24. és 30. között zajló U16-os Ázsia-bajnokság második helyezettje lesz az ellenfél)
Július 12., kedd
17:30 Mexikó–Magyarország

A torna menetrendje ITT [4] érhető el.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN [5] a sportági aloldalunkon.