UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-06-17 18:43

Atlétika: Herczeg György számára a csúcsoknál is fontosabb az egészség

Az FTC U20-as hazai csúcstartó gerelyhajítója, Herczeg György számára még csak most kezdődött az év azon időszaka, melyben a leginkább tervezi kiteljesedését.

Kiváló első félévet tudhat maga mögött az FTC 17 éves gerelyhajítója, ifj. Herczeg György, aki már februárban igen magasra tette a lécet magának azzal, hogy az első versenyén 75,95 méteres U20-as országos csúcsot mutatott be Gödöllőn. Ez a figyelemreméltó eredmény sokáig a korosztály világranglista-vezető helyét jelentette, és most is az előkelő negyedik pozíciót éri a nívós rangsorban. A sokra hivatott atléta azóta számos versenyen vett részt, és többször is megközelítette az egyéni rekordját, túlszárnyalni azonban eddig még nem tudta.  

Herczeg György számára a csúcsoknál is fontosabb az egészség Fotó: Makó Éva/MASZ
Herczeg György számára a csúcsoknál is fontosabb az egészség Fotó: Makó Éva/MASZ
„Az első versenyen elért eredményem kicsit váratlan volt – mondja a reménység, akinek édesapja, Herczeg György az edzője (ahogyan öccsének, Attilának is), és egy ideje már az olimpiai bajnok Németh Miklós is segíti a felkészülését. – Nem számítottam rá, hogy rögtön az elején ekkorát hajítok, a hasonló eredményt április környékére terveztem. Azóta elég sok versenyen indultam, és volt, hogy fáradtságot is éreztem, de most, hogy vége az iskolának, már újra csak az edzésekre kell koncentrálnom.”  Herczeg azért nemcsak a tanulásra szentelt jelentős időt a fővárosi Szent István Gimnáziumban, hanem a nyári szünetig arra is fordított energiát, hogy az iskolája hírnevét öregbítse: június elején a győri diákolimpián 75,31 méteres diákolimpiai csúccsal nyert aranyérmet. A közeljövőben pedig minél távolabbra jutna.  „A nyárra a 77-78 méteres eredményt tűztem ki célként. Mondhatnék 80 métert is, de semmit sem szeretnék elhamarkodni. Nemsokára több olyan versenyem is lesz, amelyen akár egyéni csúcsot is javíthatok. Többek között június végén jön a felnőtt ob, aztán a saját korosztályom magyar bajnoksága, lesz válogatott viadal Szlovéniában, augusztusban pedig a kolumbiai U20-as világbajnokságon szeretnék bizonyítani, utóbbi számít a fő versenyemnek. Nem ígérkezik könnyűnek, hiszen ismerem a világranglistát, és várhatóan erős mezőny fog összegyűlni. De azt gondolom, majd minden csak azon a napon dől el, és az győz, aki leginkább ott tud lenni fejben.”  Herczeg György fejlődése folyamatos, így joggal bizakodhat abban, hogy az idén a korosztályos nemzetközi porondon is maradandót alkot. Eltökéltségére nem lehet panasz.  „Aki mentálisan igyekszik mindig készen állni, hisz a munkában és akkor is teljes erőbedobással végzi az edzéseket, amikor hullámvölgyek vagy sérülések nehezítik a dolgát, az folyamatosan fejlődni fog. Ám mindenekelőtt a legfontosabbnak azt tartom, hogy egészséges maradjon az ember. Mert akkor bármi lehetséges. Korábban én is bajlódtam kisebb-nagyobb sérülésekkel, de szerencsére az idén eddig elkerültek a problémák. Úgy érzem, hogy még sok tartalék van bennem. Az edzéseket rendesen végezzük, de azért arra is figyelünk, hogy ne legyek túlterhelve. A középúton haladunk.”  A hazai felnőttranglistát is vezető gerelyhajító edzéseken már eljut a 77-78 méterig, ám bevallása szerint ott kevésbé kell figyelnie a vonalra, és ahogyan fogalmaz: „Az az eredmény számít, amit versenyen tudok elérni.”  Annak titkát pedig, hogy az utóbbi időben kitűnő teljesítményekkel előrukkolva lépett a versenyszám legnagyobb hazai ígéretei közé, nem másban látja, minthogy: „Az ifjúsági korosztályban szemléletet váltottam. Addig is össze tudtunk dolgozni apukámmal, de onnantól kezdve már én is motivált lettem és ez az eredményeimben is megmutatkozott.”  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.