UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-06-18 19:26

Birkózás: Zsivnovszky Péter ezüstérmes a bukaresti U17-es Európa-bajnokságon

Megszületett a magyar szabadfogásúak első érme a bukaresti U17-es birkózó Európa-bajnokságon: Zsivnovszky Péter ezüstérmet szerzett a 80 kilósok versenyében. Gyuricza Marcell ötödik lett a nehézsúlyúak mezőnyében. Ugyanakkor vasárnapra is marad magyar érdekeltség, ami az éremcsatákat illeti: Arszunkaev Musza a döntőig menetelt a 92 kilósok között.

Szombaton folytatták remeklésüket a magyar birkózók a román fővárosban zajló U17-es Európa-bajnokságon. A hatodik versenynap délutánján rendezték a szabadfogásúak első helyosztóit, ezeken Zsivnovszky Péter (80 kg) és Gyuricza Marcellel (110 kg) is érdekelt volt – előbbi a döntőben, utóbbi a bronzmeccsen lépett szőnyegre.

Zsivnovszky Péter ezüstérmes az U17-es Eb-n Bukarestben Forrás: UWW / MBSZ
Zsivnovszky Péter ezüstérmes az U17-es Eb-n Bukarestben Forrás: UWW / MBSZ
A pénteken bemutatott meggyőző teljesítménye után Zsivnovszky a moldovai Alexandru Borssal mérkőzött meg a kontinensbajnoki címért. A szigetszentmiklósi versenyző az első menetben 1–0-ás előnybe került, azonban a második két percben nem sikerült megőriznie a vezetését, a moldovai fordított, és 3–1-re megnyerte a finálét. Ezzel Zsivnovszky a dobogó második fokára állhatott fel. A Sziget SC-KIMBA fiatalja után Gyuricza Marcell is éremért küzdhetett a 110 kilósok súlycsoportjában. A Tököli BC-KIMBA reménysége a nyolcaddöntős veresége után szombaton a vigaszágon folytathatta, ahol előbb magabiztosan verte a szlovák Miót, majd jöhetett a bronzcsata a címvédő francia Lagvilava ellen, akinek ezúttal a döntő helyett a harmadik helyért zajló ütközet jutott. Akciódús meccsen végül a francia diadalmaskodott (12–8), így Gyuricza az ötödik helyen fejezte be az Eb-t. A magyar válogatott hét éremmel, közte két arannyal, három ezüsttel és két bronzzal áll hat versenynapot követően. Azonban ez még nem a végleges éremtermés a mieink részéről, erről Arszunkaev Musza gondoskodott a 92 kilósok versenyében. A nigériai és dagesztáni származású tehetség, aki születése óta Magyarországon él, azeri és ukrán riválisát is magabiztosan győzte le, minek köszönhetően kiharcolta a helyét a vasárnapi döntőben. A Vasas birkózója a török Ibrahim Beneklivel találkozik a fináléban. Baráth Károly (51 kg; Vasas SC), Varga Márton (60 kg; Győri AC-KIMBA) és Gazdag Ádám (71 kg; Vasas SC) egyaránt kikapott az első meccsén. Közülük egyedüliként Varga folytathatja a vigaszágon.

Szombati versenynap, esti program, helyosztók: Döntő: 80 kg: Alexandru Bors (moldovai)–Zsivnovszky Péter 3–1 Vigaszági mérkőzés: 110 kg: Gyuricza Marcell–David Mio (szlovák) 10–0 Bronzmérkőzés: 110 kg: Levan Lagvilava (francia)–Gyuricza Marcell 12–8 Korábbi eredmények (pénteki előcsatározások): Selejtezők: 48 kg: Kristian Cikel (osztrák)–Majer Barnabás 10–4 (az osztrák a következő körben kikapott, így Majer kiesett) Nyolcaddöntők: 55 kg: Szaba Gambasidze (grúz)–Szilágyi György 4–0 (a grúz vereséget szenvedett az elődöntőben, ezzel Szilágyi búcsúzott) 65 kg: Narek Nikogoszjan (örmény)–Biblia Róbert 6–4 (az örmény a következő körben kikapott, Biblia kiesett) 80 kg: Zsivnovszky Péter–Pavlo Vaszkovszki (ukrán) 8–0 110 kg: Yusif Dursunov (azeri)–Gyuricza Marcell 9–1 (az azeri finalista, ezzel Gyuricza vigaszágas lett) Negyeddöntők: 80 kg: Zsivnovszky Péter–Shakjir Bislimi (macedón) 11–6 Elődöntők: 80 kg: Zsivnovszky Péter–Shamistan Akhundov (azeri) 13–0

Szombati versenynap, délelőtti program (szabadfogás): Selejtezők: 51 kg: Vologyimir Kornilov (ukrán)–Baráth Károly 10–1 (az ukrán nem jutott el a döntőig, Baráth búcsúzott) 60 kg: Abdullah Toprak (török)–Varga Márton 10–0 (a török a fináléig menetelt, így Varga vigaszágas) 71 kg: Nyikita Kanevszki (ukrán)–Gazdag Ádám 9–2 (az ukránt a következő körben kikapott, ezzel Gazdag kiesett) Negyeddöntők: 92 kg: Arszunkaev Musza–Ravan Musayev (azeri) tus 8–2-nél Elődöntők: 92 kg: Arszunkaev Musza–Jaroszlav Lisznijak (ukrán) 7–0 Vasárnapi program, helyosztók: Döntő: 92 kg: Arszunkaev Musza–Ibrahim Benekli (török)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.