- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kézilabda: veretlen felkészüléssel várja szerdai vb-rajtot a női juniorválogatott

Az utolsó korosztályos világversenyére készül az a női junior kézilabda-válogatott, amely az eddigi három nagy tornáján (U16-os nyílt Eb, U17-es Eb, U19-es Eb) kivétel nélkül aranyérmet nyert. Ezúttal nemcsak a kontinens, hanem a világ legjobb csapatai várnak ifj. Kiss Szilárd sikercsapatára a szlovéniai Celjében, ahol egyébként a legutóbbi két Európa-bajnokságot rendezték.

Ennek megfelelően alakította a felkészülési programot a szakmai stáb, hiszen ezúttal Európán kívüli együttesekkel is megmérkőztek a lányok. Ezeket az összecsapásokat kivétel nélkül sikerrel vívták meg, a siófoki Négy Nemzet-tornán a románokat, az angolaiakat és a dél-koreaiakat felülmúlva lettek elsők, [1] majd az ázsiaiakat csütörtökön is legyőzték.

Koronczai Petra (balra) és Mérai Maja is sokat tehet a válogatott sikerességéért a celjei vb-n Forrás: Nemzeti Kézilabda Akadémia [2]

Koronczai Petra (balra) és Mérai Maja is sokat tehet a válogatott sikerességéért a celjei vb-n  •  Forrás: Nemzeti Kézilabda Akadémia

„Vegyes tapasztalatokat szereztünk ezen a négy mérkőzésen – kezdte az Utánpótlássportnak ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző. – A románok ellen jól játszottunk, az egy megszokott rivális volt, tudtuk, mi várható tőlük. Másnap, az Angola elleni találkozóra rányomta a bélyegét, hogy Kürthi Laura megsérült a tizedik percben, az afrikai csapat más stílusban játszott, mint megszoktuk, sok kemény ütközést kaptak a lányok. Az átállással küzdő Dél-Koreával viszont kifejezetten hasznos, végig szoros meccset vívtunk a torna végén, szükség is volt már egy ilyenre. Csütörtökön ismét találkoztunk velük, húsz-huszonöt percig szoros volt, de aztán elkezdtük belőni a helyzeteinket, védekezésben pedig még keményebbek lettünk.”

A szakvezető elmondta, hogy a vb-rajthoz közeledve láthatóan kezdenek visszajönni azok a páros-, hármas- és csapatszintű kapcsolatok, amelyek az elmúlt években is remekül működtek. A változás annyi, hogy ezúttal már tizennégy-tizenöt csapatból érkeznek a játékosok, ám ennek is megvan a varázsa, hiszen nagyon – talán még jobban, mint eddig – várják a válogatott eseményeket.

Az első harminckét csapatos vb-n Celjében a lengyelekkel, az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal került egy csoportba a magyar válogatott, az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahonnan már a legjobb nyolc közé lehet bekerülni.

Annyit Kiss szerint még érdemes megjegyezni, hogy mivel tényleg a világ minden tájáról érkeznek a csapatok, a Covid továbbra is meghatározó szempont lehet, így ezen a tornán még érvényesnek lesznek a sajnos már megszokott járványügyi szabályok – maszkhasználat, stb. Persze abban bízunk, hogy erről ebben a cikkben írunk utoljára, és elsősorban a magyar győzelmekkel „kell” majd foglalkoznunk a következő két hétben.

További korosztályos híreink KÉZI [3]LABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.