UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-06-20 15:20

Karate: a világszövetség megelőlegezte Baranyi Eb-aranyát

Baranyi Zsófia Európa-bajnoki győzelmére vitathatatlanul ráéreztek a karatésok világszövetségénél. A vasárnapi, prágai diadal előtt egy nappal a magyar lány volt a WKF honlapjának főszereplője – ez már önmagában is nagy szó! -, s a róla szóló „vezércikkben” sportolói karrierjének részletes ismertetése mellett gyakorlatilag megelőlegezték neki az első helyet, a csehországi korosztályos Eb aranyvárományosaként említve az U21-esek 55 kilogrammos küzdelmi kategóriájában fináléig menetelő Zsófiát. Aki aztán meg is nyerte az Eb-döntőt.

Prágában ezen a hétvégén világbajnoki méretű és erősségű mezőny sorakozott fel a karatés utánpótlás 2022-es Európa-bajnokságán, amelyen 47 ország ezernél is több fiatal versenyzője várta a rajtot, köztük Magyarországról egy híján harmincan a kadét, a junior és az U21-es korosztály képviseletében. Így aztán feltétlenül elismerő szavakat érdemel a tény, hogy a mieink a cseppet sem balszerencsés 13. helyen zártak az éremtáblázaton Baranyi Zsófia aranyának és Ilankovic Aleksandra ezüstjének köszönhetően. És még előrébb is végezhetett volna válogatottunk, ha a két bronzcsatában érdekelt honfitársunk is nyer... Na de haladjunk sorjában.

Baranyi Zsófia (jobbra) Eb-aranyat, Ilankovic Aleksandra ezüstöt nyert Prágában Forrás: wtftaekwondo.hu
Baranyi Zsófia (jobbra) Eb-aranyat, Ilankovic Aleksandra ezüstöt nyert Prágában Forrás: wtftaekwondo.hu
Baranyi, az MTK 20 esztendős kitűnősége eleve nagyszerű ajánlólevéllel érkezett a cseh fővárosba, hiszen zsenge versenyzői múltja dacára már veretes eredménylistát vallhatott a magáénak. A 2017-es Eb-n a kadétok között szerzett ezüstjével indította karrierjét, majd a 2018-as Ifjúsági Olimpiai Játékokon elért ötödik helyével tette le névjegyét a karate világporondján is, hogy aztán Európa egyik legkiválóbb korosztályos versenyzőjeként vésse be mélyen a nevét a sportági köztudatba. 2020-ban, Budapesten lett először utánpótlás Európa-bajnok, 2021-ben be kellett érnie Eb-ezüsttel, hogy 2022-ben megint a dobogó legtetején fogadja a gratulációkat. Ez utóbbi sikerét úgy érte el Prágában a 21 éven aluliak 55 kilós súlycsoportjában, hogy portugál, szerb és szlovák ellenfelét legyűrve a döntőben skót riválisát is megadásra késztette. A négy győzelemmel – a mi szabadabb értelmezésünkben - a jövőnek is üzent: mivel az idei az utolsó éve az utánpótláskorúak között, a ragyogó búcsú után immár a felnőttek között bizonyíthat, akár már a jövő évi világbajnokságon, amelynek ugyebár Budapest ad otthont. A csehországi Eb magyar ezüstérmét az az Ilankovic Aleksandra szolgáltatta, aki remek pályakezdést követően az utóbbi pár évben adós maradt – leginkább persze magával szemben – az igazán kiugró eredményekkel. A szabadkai születésű, 19 esztendős karatéka a 2019-es, dániai korosztályos kontinensviadalon verekedte el magát az aranyéremig, s egészen a múlt hét végéig kellett várni a hasonló sikerre. Hasonlóra, merthogy az utolsó lépés nem jött ki jól neki Prágában, ahol az MTK tinédzsere német, spanyol és finn riválist verve jutott el a fináléig, ott azonban egyetlen ponttal jobbnak bizonyult nála dán vetélytársa az U21-esek 61 kg-os súlycsoportjában. Aleksandra még jövőre is utánpótláskorú, ám szinte bizonyos, hogy ott lesz a magyarországi vébén, ahol a felnőttmezőnyben is megalapozottan veheti célba a dobogót is akár. A derűlátást erősítheti, hogy tavaly roppant kevés hiányzott neki a szenzációkeltéshez az ötkarikás kvalifikáción, ahol is alig csúszott le a tokiói olimpiai részvételről. Prágai mérlegünk még szebbé tételéről két – érmeseinknél is fiatalabb - reménységünk gondoskodhatott volna. A 16-17 éveseknél, vagyis a junior korosztályban a lányok 48 kilós kategóriájában Lintz Alexandra, a 14-15 éveseket felvonultató kadétoknál plusz 54 kg-ban pedig Loyal Lili menetelt parádésan, eljutva egészen a bronzmeccsig. Ott azonban mindkét UTE-talentum kikapott, így pedig egyformán az ötödik helyen végzett. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.