UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-07-08 08:59

Atlétika: nem volt még ennyi magyar érem az U18-as Eb-n

A magyar válogatott négy ezüst- és egy bronzéremmel zárta az U18-as atlétikai Európa-bajnokságot, amely ezúttal is bővelkedett a remek teljesítményekben.

Csütörtök este véget ért az U18-as (2005-ben vagy 2006-ban született) atléták jeruzsálemi Európa-bajnoksága, melyen 48 ország 957 fiatalja mérette meg magát. A kontinensviadalon 26 ország nyert érmet, ebből 19 legalább egy aranyat. Az első helyet nem szerző országok közül  Magyarország gyűjtötte a legtöbb dobogós helyezést, ötöt.

Kriszt Sarolta hétpróbában nyert ezüstöt Forrás: MASZ
Kriszt Sarolta hétpróbában nyert ezüstöt Forrás: MASZ
Kriszt Sarolta U18-as országos csúccsal hétpróbában, Viszkeleti Villő kalapácsvetésben, Horváth Máté gerelyhajításban, Kovács Árpád 400 méteren érdemelt ki ezüstöt, míg Takács Gergő 400 gáton lett bronzérmes. Az éremtáblázatot – amelyen a magyarok a 20. helyen zártak – az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan Nagy-Britannia nyerte, ám most a korábbiaknál nagyobb fölénnyel. A brit tinédzserek 8 arany-, 1 ezüst- és 7 bronzéremnek örülhettek, míg a magyar csapat is Jeruzsálemben szerezte a legtöbb érmét a 2016 óta megrendezett eseményen. Nyolc éve Tbilisziben két, négy éve Győrben négy érem jutott a magyaroknak, igaz, akkor mindkétszer volt közte egy arany (a koronavírus-járvány miatt a 2020-ban Rietibe kiírt Eb elmaradt). A házigazda Izrael is megszerezte az első U18-as Eb-érmét. A rendezőnek Noam Mamu szolgáltatott ezüstöt 800 méteren.
Mattia Furlani a távol- és a magasugrás bajnoka lett Forrás: European Athletics
Mattia Furlani a távol- és a magasugrás bajnoka lett Forrás: European Athletics
Az egyéni számokat illetően két duplázója volt a kontinensbajnokságnak. Az olasz Mattia Furlani távol- és magasugrásban, a holland Niels Laros pedig 1500 és 3000 méteren bizonyult legyőzhetetlennek. A viadalon továbbá 14 versenyző ért el U18-as Európa-bajnoki rekordot, míg ketten új Európa-csúcsot állítottak fel a korosztályban. A finn Topi Parviainen éppen Horváth Mátét előzte meg a gerelyhajítás döntőjében bemutatott 84,52 méterével, míg a horvát Roko Farkas a tízpróba 100 méterén futott 10.57 másodpercet.
Topi Parviainen gerellyel ért el U18-as Európa-csúcsot Forrás: European Athletics
Topi Parviainen gerellyel ért el U18-as Európa-csúcsot Forrás: European Athletics
Az eddigi három megrendezett U18-es Eb összesített éremtáblázatán Magyarország a 17. helyet foglalja el. A tervek szerint az következő Eb-nek 2024-ben Besztercebánya ad otthont. A szlovákiai helyszínen azonban hamarosan újabb megméretés vár az utánpótlásra. A 2006-ban vagy 2007-ben született fiatalok július 24. és július 30. között versenyeznek az EYOF-on. A részletes eredmények ITT érhetők el.

Kedden történt: Viszkeleti Villő és Kriszt Sarolta is U18-as Eb-ezüstérmes Szerdán történt: Horváth Máté és Kovács Árpád is ezüstérmes az U18-as Eb-n Csütörtökön történt: Takács Gergő U18-as Eb-bronzérmes 400 gáton

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.