UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-07-19 08:59

Darts: az egész országért küzdöttek – értékelő a sikeres utánpótlás Eb után

Remekül szerepeltek a múlt heti utánpótlás darts Európa-bajnokságon a magyar fiatalok, akik összesen tíz érmet szereztek; az első helyen végző Kovács Tamara, Turai Krisztina páros és a dobogó harmadik fokára felálló Borbély András is elégedetten értékelte a hazai eseményt.

Egy arany, három ezüst és hat bronzérem volt a magyar csapat mérlege a július 13-17. között zajló, budapesti utánpótlás darts Európa-bajnokságon. A hazai pályán dobó U18-as és U21-es fiatalok az előzetes várakozásokat is túlszárnyalták, és megmutatták, számolni kell velük a sportág korosztályos eseményein.

Kovács Tamara és Turai Krisztina, a díjátadó után Fotó: Gál Miklós/Magyar Darts Szövetség
Kovács Tamara és Turai Krisztina, a díjátadó után Fotó: Gál Miklós/Magyar Darts Szövetség
A magyarok egyetlen első helyezését az U18-as lánypárosok mezőnyében induló Kovács Tamara és Turai Krisztina szerezte, akik a fináléban 4:2-re múlták felül a török ellenfeleiket. Kovács nem először ünnepelhetett korosztályos Európa-bajnoki aranyat, hiszen 2019-ben egyesben lett a kontinens legjobbja. „Nem állítottam óriási célokat magam elé, de azért legbelül arra törekedtem, hogy ismét arannyal térjek haza az Eb-ről. A legfontosabb az volt, hogy kihozzam magamból a maximumot. Ilyen szempontból vegyesre sikerült az esemény – mondja Kovács. – Az első napon párosban biztossá vált, hogy szerepelhetünk Krisztivel a szombati fináléban, de a másodikon, amikor az egyesek küzdelmével folytatódott a program, nem sikerült a legjobb formámat hoznom. Ennek az volt az eredménye, hogy kiestem a csoportkörben, ami őszintén szólva megviselt, ám sokáig nem rágódhattam rajta, mivel közeledett a szombati finálé. A társam először szerepelt ilyen kontinensviadalon, így miatta sem engedhettem meg magamnak, hogy összezuhanjak. A mérkőzéseket uralni tudtuk, nagyon jól működtünk együtt, aminek meglett az eredménye. Összességében vegyesek az érzéseim, de természetesen a párosban elért siker gyógyírt jelentett az egyes után; inkább elégedett vagyok, a győzelem után pedig óriási volt az örömünk. Az Eb-debütáns Turai – ahogy az eredmény is bizonyítja – nem jött zavarba az esemény súlyától; a győztes nyilat is ő dobta a táblába, igaz, nem a legszokványosabb körülmények között. „Nem csak saját magáért, de az egész országért küzd egy ilyen eseményen az ember – kezdi a szolnoki fiatal. – Próbáltam magamat nyugtatni a verseny előtt, de azért így is eléggé izgultam. Az sokat segített, hogy hazai pályán játszhattunk, így sokan szurkoltak nekünk. Már a döntőbejutás is álomszerű volt, a finálé pedig… Leírhatatlan. Először játszhattam színpadi meccsen, hatalmas élmény volt. A lezárás rendhagyóra sikeredett: talán a nagy izgalmak miatt, de Tamival nem figyeltünk arra, hogy hány legig fog tart a meccs, és akkor esett le, hogy nyertünk, mikor a szpíker bejelentette. Büszke vagyok a párosunkra!”
Borbély András (bal szélen) és az U18-as fiú egyes érmesei Fotó: Gál Miklós/Magyar Darts Szövetség
Borbély András (bal szélen) és az U18-as fiú egyes érmesei Fotó: Gál Miklós/Magyar Darts Szövetség
Az U18-as fiúmezőnyben 75 induló közül ért be a harmadik helyre a Pápai Holdkő Darts Klub játékosa, Borbély András, aki hét mérkőzés megnyerése után kapott ki az elődöntőben a 15 esztendős Luke Littlertől 5:3-ra; az angol fiatal jelenleg a felnőtt WDF-világranglista második helyezettje, és 14 évesen már az első kilencnyilasát is megdobta. „Nekem is az első Eb-m volt ez, így elsősorban a tapasztalatszerzést és a tanulást tartottam szem előtt, emellett a legjobbamat akartam hozni – magyarázza Borbély, aki a felnőtt- és az ifjúsági ranglistát is vezeti itthon. – Már az elődöntő előtti két mérkőzésem is nagyon fárasztó volt, mindkétszer döntő legben jutottam tovább, míg a legjobb négy között a Luke elleni meccsen sem volt könnyű dolgom. Próbáltam kizárni, hogy ki ellen dobok, csak a saját játékomra akartam koncentrálni, ami sikerült. Bár a győzelem így sem lett meg, nem vagyok elégedetlen, ekkora különbség van kettőnk között.” További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.