UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-07-28 09:00

Darts: meddig juthatnak az utánpótlás Eb-n eredményes magyar fiatalok?

Remekül sikerült a hazai versenyzők számára a Budapesten rendezett utánpótlás Európa-bajnokság. A magyar dartsosok összesen tíz érmet, köztük egy aranyat szereztek; a sportági szövetség elnöke, Balázs Gábor értékelte az eseményt, és a fiatalok jövőbeni esélyeiről is beszélt.

A koronavírus miatt 2020-ban és 2021-ben sem tudták megméretni magukat utánpótlás Európa-bajnokságon a kontinens legjobb fiatal dartsosai, most azonban újra eljött számukra a lehetőség, hogy bizonyítsák a rátermettségüket. A korosztályos Eb-nek a Budapesti Honvéd (átalakított) vívócsarnoka adott otthont, az eseményen rendhagyó módon az U18-as mellett az U21-es korosztály képviselői is összemérhették tudásukat.

Kovács Tamara (balra) és Turai Krisztina az Eb-aranyakkal Fotó: Gál Miklós/MDSZ
Kovács Tamara (balra) és Turai Krisztina az Eb-aranyakkal Fotó: Gál Miklós/MDSZ
A magyar fiataloknak sikerült túlszárnyalniuk az előzetes várakozásokat: összesen tíz érmet szereztek, köztük egy aranyat a Kovács Tamara, Turai Krisztina U18-as kettősnek köszönhetően. A Magyar Darts Szövetség elnöke, Balázs Gábor érthető módon elégedetten értékelte az eseményt. „Az ifjúsági Európa-bajnokságot eredetileg 2020-ban rendeztük volna meg, de a koronavírus megjelenése átírta a terveinket. Az U21-esek bevonását nem csak a hároméves kiesés miatt szorgalmaztuk; úgy gondoljuk, az ebbe a kategóriába tartozó fiatalok esetében sokszor – az életszakasz sajátosságai, az egyetemi tanulmányok vagy a munkavállalás miatt – háttérbe szorul a darts, ezen is próbáltunk segíteni a nagyobbak versenyének megtartásával – mondja Balázs a népes mezőnyt felsorakoztató kontinensviadal kapcsán. – Tizenkilenc országból érkeztek versenyzők, ami rekord, ennek megfelelően nem volt könnyű dolguk a mieinknek. Minden dicséretet megérdemelnek, az éremtermés önmagáért beszél, kiegyensúlyozott mezőnyben tudtak bizonyítani.” De vajon meddig juthatnak el a későbbiekben az oroszlánkörmeiket a korosztályos versenyeken már megvillantó játékosok? „Fontos, hogy a lépcsőfokokat be kell tartani. Az ifi Eb csak egy állomás, még hosszú út áll a fiatalok előtt. Már a PDC (Professional Darts Corporation – A szerk.) is rendez ifjúsági sorozatot, amelyben Kovács Álmos szerepel, de a szervezetnek U23-as vb-je is van, és akkor a többi utánpótlásversenyről még nem is beszéltünk. Pozitívum, hogy az U18-as csapatunkból mindössze egy játékos öregszik ki, a többiek jövőre is ebben a mezőnyben szerepelhetnek, ám ez egyben azt is jelenti, hogy ők még nagyon fiatalok, lehetetlen jósolni velük kapcsolatban. A korosztályban Eb-bronzérmes Borbély András például remek formában van, a szeptemberi felnőtt steel Eb keretébe is bekerült, és rajta kívül is akadnak olyan ifjú ígéreteink, akik hamar nagy célokat tűzhetnek ki maguk elé. A kelet-európai mezőny rendkívül kiegyenlített, a magyar darts pedig évről évre javul, így nem csodálkoznék, ha hamarosan a jelenlegi utánpótlásunkból is láthatnánk valakit a PDC-világbajnokságnak otthont adó Alexandra Palace színpadán.” További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.