UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-08-21 08:59

Kézilabda: az idén nyáron oda jutottak a fiúválogatottak, ahova már évek óta vágytak

Az elmúlt másfél hónapban a leány kézilabda-válogatottak szokásos remeklése mellett ezúttal a fiúk is alaposan kitettek magukért: a juniorok ötödikek, az ifik negyedikek lettek, vagyis az éremszerzés elmaradt, a jelentős előrelépés viszont nem.

Véget értek a korosztályos kézilabda-világversenyek, így érdemes összegezni a válogatottjaink teljesítményét. Az elmúlt esztendőkben azt megszokhattuk, hogy a lányok sikert sikerre halmoznak, szinte mindent megnyertek, amit lehetett. Az idén nyáron arany nem jutott nekik, de a juniorok vb-ezüst és az ifjúságiak vb-bronzérme is – még véletlenül sem csalódottságra, hanem – ünneplésre ad okot.

Papp Tamás (jobbra) és a juniorválogatott végig versenyben volt a legerősebb riválisokkal is Forrás: EHF
Papp Tamás (jobbra) és a juniorválogatott végig versenyben volt a legerősebb riválisokkal is Forrás: EHF
Legalább ennyire fontos fejlemény viszont a fiúk nagyszerű teljesítménye, mindkét korosztályban. A közelmúlt nagy tornáin ugyanis a legtöbb esetben a legjobb nyolc közé kerülés is túl nagy feladatnak bizonyult, ezzel szemben az idén nyáron ennél jóval merészebb célokat is lehetett szövögetni. A Sótonyi László vezette juniorválogatott egyik, ha nem a legjobb játékosa, Fazekas Gergő nélkül is kalapemelést érdemlő teljesítményt nyújtott a teljes tornán. A portói viadal egyik halálcsoportjából lépett tovább a gárda legyőzve a szlovénokat és Feröert, a középdöntőben a későbbi ezüstérmes portugálokkal szemben bravúrgyőzelmet aratott, a négy közé jutás azonban nem jött össze. A helyosztókon viszont a németeket és a dánokat felülmúlva a fiúk még kihozták, amit lehetett, és az ötödik helyen zártak.
Az ifjúságiak meg sem álltak az elődöntőig Podgoricában Forrás: EHF
Az ifjúságiak meg sem álltak az elődöntőig Podgoricában Forrás: EHF
A Kárpáti Krisztián által irányított ifjúságiak még közelebb voltak a dobogóhoz, a podgoricai U18-as Eb csoportkörében majd a középdöntőjében is olyan meggyőző teljesítményt nyújtottak, hogy az utolsó fordulóban már tét nélkül léphettek pályára; az „áldozatok” között szerepelt Németország, Portugália és Izland is. Az elődöntőben a svédek ellen sokáig meccsben volt a magyar csapat, de a hajrát kevésbé bírta jól, a bronzmeccsen pedig nem jött az újabb siker a németek ellen. Így negyedik (illetve a junioroknak ötödik) hely lett belőle, olyan, amilyet régóta vártunk, hiszen közben arról is megbizonyosodhattunk, hogy Európa és ezzel együtt a világ élmezőnyébe tartoznak fiataljaink. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.