UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-08-22 18:05

Birkózás: a három éremmel a lányok vitték a prímet a szófiai U20-as világbajnokságon

A magyar birkózók egy ezüst- és két bronzéremmel zártak a szófiai U20-as világbajnokságon, ráadásul mindhárom dobogós helyezést a lányok szerezték. A szakági válogatott edzőjét, Gyurasits Csabát kérdeztük a vb után.

Vasárnap este véget ért az idei U20-as birkózó-világbajnokság Szófiában. A magyar csapat három éremmel, közte egy ezüsttel és két bronzzal az éremtáblázat 15. helyén végzett. A japánok bizonyultak a legjobbnak: kilenc arany mellett egy ezüstöt és öt bronzot is bezsebeltek. A mieink érmeit a Ritter Diletta és Gyurasits Csaba által felkészített női versenyzők szállítottak a bolgár fővárosban: Borsos Viktória (59 kg; Kispesti NSI-KIMBA) a dobogó második fokára állhatott fel, míg Szenttamási Róza (55 kg; Csepel TC-KIMBA) és Nyikos Veronika (76 kg; Dunaújvárosi KSE-KIMBA) egyaránt a harmadik lett. „Előzetesen négy éremben bíztunk, és a látottak alapján ez reálisan elérhető lett volna, szóval maradt bennem némi hiányérzet, de alapvetően elégedett vagyok, nincs ok a csalódottságra – kezdte értékelését Gyurasits Csaba. – Borsos Viktória döntőbe jutása meglepetés volt, és kellett hozzá a kedvező sorsolás is. Ugyanakkor ez önmagában kevés lett volna, elbírta az esélyesség terhét, és remekül élt a lehetőséggel, élete legjobb birkózását mutatta be."

Balról: Gyurasits Csaba, Nyikos Veronika, Borsos Viktória, Szenttamási Róza, Ritter Diletta Forrás: MBSZ
Balról: Gyurasits Csaba, Nyikos Veronika, Borsos Viktória, Szenttamási Róza, Ritter Diletta Forrás: MBSZ
Ezután a szakvezető a két bronzérmesre kitért. „Bár még csak kadétkorú, de az U20-as Európa-bajnoki címe után Nyikos Veronikát a vébén is a dobogóra vártuk, amelyet végül teljesített is. Azonban minimális keserű szájíz megmaradt az elődöntője kapcsán. Ha a legvégén az indiai ellen kicsit fegyelmezettebben birkózik a vezetés tudatában, összejöhetett volna neki is a finálé. Első blikkre Vera nagyon nehezen élte meg a vereséget, de lehiggadva már azt mondta, hogy ez egy jókor jött pofon volt számára, ami mondhatni, visszarántotta a földre a sorozatos győzelmek után. Abszolút jó felfogással van megáldva, a fiatal korához képest pedig különösen – fogalmazott a tréner, majd Szenttamásiról így folytatta: – Rózának hatalmas motivációt jelentett ez a vébé, ugyanis a világbajnokságokon korábban egyszer sem tudott érmet nyerni, most viszont ez végre összejött neki. Jól dolgozott végig a felkészülés alatt, megérdemelten álhatott fel a dobogóra. A másfél hónappal ezelőtti Eb óta – amelyen kilencedik lett – a hiányosságain is sokat dolgozott. A karmunkájába többet erőt tesz bele, mint korábban, és ez a versenyzésében is megtérülni látszik." Végezetül Gyurasits így nyilatkozott a vb-vel kapcsolatos hiányérzetéről. „Az éremesélyeseink közül egyedül Elekes Enikőnek nem sikerült dobogóra állnia. Hozzá nem volt kegyes a sorsolás, rögtön a későbbi győztes japánnal kezdett. Jól is birkózott ellene, megszerezte a vezetést, de utána végül nem bírt vele. Azt látni kell, hogy a japánok egyszerűen más kategóriát képviselnek. A lehetséges tíz aranyból most nyolcat elvittek, továbbá két bronzot szereztek a női mezőnyben. Mindössze kétszer kaptak ki, és pontot is alig tudtak csináltak rajtuk. Szóval Enikő összességében szépen küzdött. Ezután a vigaszágon az amerikai verhető ellenfélnek tűnt, ám Enikő lassan kezdte a meccset, későn kapcsolt sajnos, és bár 10–3-as hátrányban nagyot hajrázott, a fordítás már nem sikerült, 10–9 lett a vége. Emellett Virág Zsófia ötödik helyében bíztunk még az előzetes erőviszonyok alapján, de a vigaszágon sajnos elvérzett." A lányokkal ellentétben a magyar fiúk ezúttal érem nélkül maradtak. A szabadfogásúak versenyében Angyal Krisztián (92 kg; Csepel BC) járt a legközelebb a medálhoz, azonban a bronzmeccsen végül kikapott, így be kellett érnie az ötödik hellyel. A kötöttfogásúak között legjobb magyarként Tösmagi Attila (72; ESMTK-KIMBA) és Bazsó Adolf (130 kg; ESMTK) is a negyeddöntőben búcsúzott. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.