UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-08-22 13:03

Torna: „Életem formájában versenyeztem” – Molnár Botond az összetettben nyert Eb-aranyról

Minden várakozást túlszárnyalva Molnár Botond aranyérmet szerzett egyéni összetettben a Münchenben rendezett ifjúsági tornász Európa-bajnokságon. A győri fiatal előzetesen nem számított éremre, így igencsak meglepte az első hely. Később az ugrás szerenkénti döntőjében harmadik lett.

Nem várt magyar sikert hozott az ifjúsági tornászok – a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében megrendezett – kontinensviadala: a fiúk egyéni összetett versenyében Molnár Botond 79.964-es pontszámmal aranyérmet nyert. A Győri AC kiválósága talajon a legmagasabb pontszámot (13.866) érte el az egész mezőnyben, míg gyűrűn a második (13.333), ugrásban az ötödik legjobb lett (14.066) a selejtezőben. Győzelmével Molnár a magyar férfi tornasport első egyéni összetett Európa-bajnok címét szerezte az ifjúsági korosztályban.

Molnár Botond a magyar férfi tornasport első összetett Eb-aranyérmese lett az ifjúsági korosztályban Fotó: Simone Ferraro / European Gymnastics
Molnár Botond a magyar férfi tornasport első összetett Eb-aranyérmese lett az ifjúsági korosztályban Fotó: Simone Ferraro / European Gymnastics
„Nagyon meglepődtem, hogy sikerült nyernem. Előzetesen egyáltalán nem vártam magamtól hasonló teljesítményt, még az éremszerzés esélye sem vetődött fel bennem igazán. A szerenkénti fináléba kerülés volt a fő célom talajon és ugrásban – nyilatkozta az újdonsült Eb-aranyérmes az Utánpótlássportnak. – Tisztában voltam vele, hogy összejöhet a magas összpontszám, ha mindent tökéletesen hajtok végre, de azt azért nem hittem volna, hogy végül ilyen jól kijön a lépés. Bár a nyitó szeren, a nyújtón akadt egy kisebb rontásom, utána viszont tényleg életem formájában tornáztam. Sajnos az év első felében több nehézség, előbb betegség, majd sérülés is hátráltatott, de az elmúlt két hónapban kőkeményen dolgoztam, hogy csúcsformában legyek az Eb-n, és ez szerencsére meghozta a gyümölcsét.” A szerenkénti finálékban Molnár talajon, gyűrűn és ugrásban, míg Závory Szilárd (KSI) gyűrűn és nyújtón volt érdekelt. Botondnak nem sikerült megismételnie a selejtezőben bemutatott nagyszerű gyakorlatát, így a hatodik hellyel (13.200) kellett beérnie, ugrásban viszont javított az előző szakaszhoz képest (14.250), ami bronzérmet jelentett számára, míg gyűrűn hatodikként zárt (12.933). Závory gyűrűn (12.900) és nyújtón (11.233) is a nyolcadik helyen végzett. A Molnár, Závory, Mentovai István (Budapesti Honvéd), Juhász Balázs (Budapesti Honvéd), Zámbori Zala (FTC-Telekom) alkotta fiúcsapat a hatodik lett.
Forrás: European Gymnastics
Forrás: European Gymnastics
„Soha nem értem még el ilyen magas pontszámot összetettben. Mindössze egyszer tornáztam hetvenkilenc pont felett, a tavalyi Mesteforkú-bajnokságon, viszont akkor azt a felnőttek mezőnyében tettem, az ott elvárt plusz elemekkel. Az ifjúsági szabályrendszerben a mostani volt az első alkalom, hogy ez sikerült. Éppen ezért, amikor megláttam a közel nyolcvan pontot, a 79.964-et, nem is akartam elhinni. Ekkor már éreztem, hogy sok mindenre elég lehet, ugyanakkor abban a pillanatban még hátra volt még egy selejtezőcsoport, amit végig kellett izgulnom. A záró csoportban az ukránoktól, a bolgároktól és a svájciaktól is voltak kiemelkedő összetett versenyzők, emiatt még ekkor is elsősorban a dobogós helyezésben bíztam, nem pedig az első helyben. Majd végignéztem, ahogyan a riválisok sorra hibáznak, így végül az enyém lett az arany. Még mindig szinte felfoghatatlan ez az egész..." További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.