UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-08-25 09:10

Vívás: nem szorult a fejére a sisak, korosztálya egyik legjobbja lett

A Belvárosi Vívó SE 12 éves tőrözője, Zsigmond Eszter az előző évadban két korosztályban is a hazai ranglista élén zárt, és bizakodva tekint előre.

A Belvárosi Vívó Sportegyesületben tőröző Zsigmond Eszter még nincs 13 éves, mégis korát meghazudtoló érettséggel gondolkodik a vívásról, meg úgy magáról a sportolásról.

Zsigmond Eszter az ígéretes tőrözök egyike itthon Forrás: Belvárosi Vívó SE
Zsigmond Eszter az ígéretes tőrözök egyike itthon Forrás: Belvárosi Vívó SE
Gáborján Rita tanítványa öt évvel ezelőtt jelentkezett edzésre, miután az egyébként maga is vívó édesanyja a bátyját követően  Esztert is elvitte a terembe. A kislánynak megtetszett a közeg, ám kezdetben egy dolog eléggé nyugtalanította. „Az elején nagyon féltem, hogy a sisak rászorul a fejemre, és nem tudom majd levenni – idézi fel nevetve az ígéret. – De aztán anyukám megnyugtatott, és végül komolyan vettem a vívást. Nagyon megszerettem ezt a sportágat, hiszen izgalmas és változatos, rengeteg dolgot ki lehet próbálni benne. Például tetszik, hogy sok újat tanulok iskolázás közben, és egyre jobb leszek, könnyebben megy a vívás.”
Eszter és edzője, Gáborján Rita Párizsban Forrás: Belvárosi Vívó SE
Eszter és edzője, Gáborján Rita Párizsban Forrás: Belvárosi Vívó SE
Eszter nemcsak könnyebben, hanem egyre sikeresebben is mozog a páston. Az előző évadban kiválóan teljesített a gyermekkorosztályban és az egy évvel idősebb újoncok között is. Mindkét korosztályban megnyerte a hazai ranglistát, és döntőt vívott mind a tíz kupafordulón, amelyen elindult. Emellett lett ötödik helye a gyermek, és harmadik az újonc ob-ról. A nemzetközi sikerek sem maradtak el számára. Júniusban ezüstérmes lett a rangos, párizsi minimaraton tőrversenyen. Utóbbit tartja eddigi legjobb, legkedvesebb eredményének. „Nagyon szeretnék eljutni az olimpiára. Tudom, hogy ez igen nehéz lesz, de remélem, hogy ha sokat edzem, akkor sikerülni fog” – mondja a tinédzser, akiről mestere is pozitív véleménnyel van. „Ő az a versenyző, aki minden nap jön edzésre és csinálja a feladatát. És fontos, hogy mindezt jó kedvvel teszi. Rendkívül szorgalmas és kitartó. Ha így folytatja, sokra viheti. A lényeg, hogy higgyen magában” – fogalmazott Gáborján Rita. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.