UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-08-26 21:56

Vízilabda: döntős a fiú- és a leányválogatott is az U16-os vb-n

Óriási csaták után a magyar fiú- és a leányválogatott is ott van a görögországi U16-os vízilabda-világbajnokság döntőjében: Balogh Botondék a szerbeket győzték le ötméteresekkel, Hajdú Katáék a spanyoloknál voltak jobbak egyetlen góllal.

Pénteken a magyar fiú- és a leányválogatott számára is a döntőbe jutás volt a tét a Görögországban zajló U16-os vízilabda-világbajnokságon.

A fiúk öröme a szerbek ellen Forrás: KOE
A fiúk öröme a szerbek ellen Forrás: KOE
A Dávid Zoltán irányította fiúk a szerbekkel csaptak össze Voloszban, és reménykedtek abban, hogy ugyanúgy legyőzik kihívójukat, mint egy héttel korábban a két évvel idősebbek az U18-as vb belgrádi fináléjában. A kiélezett küzdelemben a nagyszünetig szinte felváltva estek a gólok, egyik gárda sem tudott elszakadni a másiktól, így 6–6 után jött a harmadik negyed. Ekkor a szerbek kapták el fonalat, és két góllal elléptek a záró nyolc perc előtt (8–10). Sőt, alig több mint két perc telt el a negyedik játékrészből, amikor Boskovics már a negyedik gólját szerezte, és háromra növelte a különbséget (8–11). A magyarok azonban végig hittek az egyenlítésben, és Tátrai Tamás, Balogh Botond, valamint Tóth András villanásaival viszonylag hamar ledolgozták a hátrányt (11–11). Bár a szerbek még egyszer visszavették a vezetést, Tóth Andrásé volt a meccs utolsó gólja, mert a szűk hajrában egyik csapatnak sem sikerült többször eljuttatni a labdát a másik kapujába: 12–12 után jöttek az ötméteresek. A magyarok közül Balogh, Haverkampf Bence és Tóth András is belőtte a sajátját, majd Borbély Sándor kivédte Novakovics próbálkozását. Ezután Simon Sebestyén értékesítette az újabb ötöst, Mérő Alex pedig higgadt bombával zárta le a mérkőzést. Az 5–3-ra végződő „szétlövés” után döntőbe jutott a válogatott, és szombaton a montenegróiakat legyőző görögökkel játszik az aranyért. Az elődöntőben számos kimagasló teljesítményt akadt, ezek közül is kiemelkedett az egyaránt négy gólt jegyző (ötméteresekkel együtt) Simon Sebestyéné és Tóth Andrásé.
A lányok is ott vannak a vb-döntőben Fotó: AliReza Behzad
A lányok is ott vannak a vb-döntőben Fotó: AliReza Behzad
Ezután a Sike József által vezényelt lányokon volt sor, hogy a spanyolokkal szemben hasonló bravúrt hajtsanak végre Larisszában. Jól indult a meccs, mert az első negyedben Lendvay Zoé és Hajdú Kata góljai után 2–0-t mutatott az eredményjelző. A spanyolok még az első játékrészben szépítettek, majd a másodikban hiába jött az egyenlítés, Horváth Zsófi és Lendvai Natasa visszaállította a kétgólos előnyt a félidőre (4–2). A harmadik negyedben Varró Eszter követte társait a gólszerzésben, és akkor még kevesen gondolták volna, hogy nagyjából 14 perccel a meccs vége előtt a magyar csapat az utolsó találatát jegyzi. Pedig így volt, ám a remek védekezésnek köszönhetően az előny kitartott. A spanyolok a zárónegyed közepén 5–4-re ugyan feljöttek, de egyenlíteni nem tudtak, mert a nagyszerűen védő Torma Luca az utolsó másodpercekben is kifogta a lövésüket. A fiúk után tehát a lányok is ott vannak a világbajnoki döntőben, és szombaton ugyanúgy a görögökkel (akiknek útja az ausztrálokon keresztül vezetett a fináléba ) csatáznak a legfényesebb éremért.

FIÚ U16-OS VILÁGBAJNOKSÁG, VOLOSZ Elődöntő Magyarország–Szerbia 12–12 (2–3, 4–3, 2–4, 4–2) - ötméteresekkel 5–3 Gólszerzők: Tóth A. 3, Simon 3, Balogh B. 2, Doroszlai, Tátai, Nagy Á., Haverkampf, ill. Boskovic 3, Bodiroga 2, Gladovic 2, Dimic 2, Novakovic, Lazic, Krstic A fiúválogatott kerete: Kiss Gergely, Borbély Sándor, Balogh Botond, Tóth András, Doroszlai Zalán, Mérő Alex, Tóth Martin, Tátrai Tamás, Regős Vince, Nagy Zalán, Haverkampf Bence, Simon Sebestyén, Lugosi Csongor A fiú-vb eredményei ITT érhetők el. LEÁNY U16-OS VILÁGBAJNOKSÁG, LARISSZA Elődöntő Magyarország–Spanyolország 5–4 (2–1, 2–1, 1–1, 0–1) Gólszerzők: Horváth L., Lendvai, Hajdú, Varró, Lendvay, ill. Gonzalez 2, Arechavaleta, Murillo Torma Luca, Zantleitner Helga, Kardos Laura, Horváth Zsófia, Sóti Lili, Lendvai Natasa, Kiss Patrícia, Hajdú Kata, Varró Eszter, Kardos Dominika, Lendvay Zoé, Tiba Panna, Varga Nóra A leány-vb eredményei ITT érhetők el.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.