UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-08-26 14:38

Vízilabda: Gaszt Rolandék már tavaly megbeszélték, hogy U18-as vb-t nyernek

A Belgrádban a szerbek elleni döntőben U18-as világbajnokságot nyerő fiú vízilabda-válogatott csapatkapitánya, Gaszt Roland osztotta meg a nem mindennapi sikerhez fűződő gondolatait.

Pénteken 18 óra 15 perctől a magyar U16-os fiú vízilabda-válogatott Szerbia fiataljaival játszik a korosztály görögországi világbajnokságának elődöntőjében. Dávid Zoltán együttesére nem vár könnyű feladat, de a játékosok mindent elkövetnek majd, hogy hasonló sikert érjenek el, mint egy héttel korábban a két évvel idősebbek.  Akkor a Kovács Róbert által irányított U18-as válogatott nem akármilyen meccsen győzte le a szerbeket: a korosztály világbajnoki döntőjében 11–11 után ötméteresekkel (5–4) nyert a sokra hivatott társaság, ráadásul tette mindezt Belgrádban, a hazai fanatikusok füttykoncertjének kíséretében. 

Gaszt Rolandék (középen) már tavaly megbeszélték, hogy U18-as vb-t nyernek Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Gaszt Rolandék (középen) már tavaly megbeszélték, hogy U18-as vb-t nyernek Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
A diadalból a válogatott csapatkapitánya, Gaszt Roland alaposan kivette a részét, hiszen amellett, hogy kitűnő vezére volt társainak, remek gólokkal segítette a menetelést, és végül a torna All Star-csapatába is beválasztották. A 18 éves pécsi kiválóság számára örökre emlékezetesek maradnak a szerb fővárosban töltött napok.  „Nagyon jó érzés világbajnoknak lenni, és nem mellesleg Belgrádban győztük le a szerbeket – mondja Gaszt az Utanpotlassport.hu-nak. – Ez a bravúr a legjobb csapatoknak is nagyjából tízből kétszer sikerül. Igaz, nekünk nem volt veszíteni valónk, mert ők pólóztak otthon, őket kísérte figyelemmel a helyszínen a több szerb klasszis, klubvezető, drukker. A meccs előtt azt mondtam a srácoknak, hogy ha mindent felteszünk egy lapra, akkor fel fogjuk őket őrölni. Egyszer sem vezettek ellenünk, csak rohantak az eredmény után, mi pedig vízilabdázhattunk. Le a kalappal a csapat előtt!”  A vébén nemcsak a szerbek, hanem az elődöntőben a spanyolok, a negyeddöntőben az olaszok, a csoportban pedig a horvátok sem jutottak pillanatnyi előnyhöz a magyar fiúkkal szemben. Ez mi mást, ha nem a koncentrált védekezést dicséri? Az első számú kapust, Gyapjas Viktort a torna legjobbjának választották a posztján, és ő is helyet kapott az All Star-gárdában, míg helyettese, Csite Loránd a döntő ötméterespárbajának negyedik sorozatában jött, majd fogta ki Sztanics lövését – ezzel juttatva aranyhoz a magyarokat.  „Valóban nagy szó, hogy senki nem vezetett ellenünk – folytatja a vb-döntőben három gólt jegyző Gaszt. – A kapuban Viktor zseniálisan védett, és amikor kellett, akkor hozta a bravúrokat. Emlékszem, amikor edzésen gyakoroltuk az ötösöket, akkor ő kevesebbet fogott meg. Bejött Lóri, és az első négyet kivédte. Akkor arra gondoltam, hogy ha a vébé döntőjében ötméteresek lesznek, benne bízhatunk majd a végén. Picit hihetetlen, hogy minden úgy alakult, ahogyan elképzeltem.” 
Gaszt Roland a vb-trófeával Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Gaszt Roland a vb-trófeával Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
A világbajnok U18-as magyar válogatottnak magját három évvel ezelőtt ismerhettük meg Burgaszban, amikor a fiúk megnyerték az U15-ös korosztály számára első ízben kiírt Európa-bajnokságot. Tavaly a máltai U17-es Eb-n pedig bronzéremig jutott a jelenlegihez még több poszton hasonlító társaság. Az akkori elődöntőben éppen Szerbia ütötte el Gasztékat az aranymeccstől.  „Tavaly megbeszéltük a srácokkal, hogy ha idén találkozunk a szerbekkel a vb-döntőben, akkor legyőzzük őket! Boldog vagyok, hogy megtartottuk az egymás felé tett ígéretünket! Ez a győzelem mindenkinek pozitív megerősítést kell jelentsen, hogy nem hiába dolgozunk. Már elmondtam egy-két fórumon, hogy megérte öt héten keresztül az a napi háromezer-hatszáz méter kőkemény úszás, de igazából most is bármennyire vállalkoznék, ha tudnám, ilyen jutalom jár érte. Hiszem, hogy aki beleteszi a melót, az előbb-utóbb el fogja érni a célját. Ha mindenki ugyanígy folytatja a munkát, akkor nincs határ a játékosok előtt.” 

A magyar U18-as világbajnok keret: Gyapjas Viktor (Ferencváros), Csite Loránd (Budapesti Honvéd) – kapusok Szépfalvi Gergely (KSI), Szalai Péter (KSI), Nagy Ákos (KSI), Biros Samu (Eger), Szécsi Marcell (UVSE), Ionescu Erik (UVSE), Bede Marcell (KSI), Gaszt Roland (Pécs), Varga Vince (Ferencváros), Leinweber Olivér (Szeged), Balogh Botond (BVSC) – mezőnyjátékosok

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.