UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-08-28 14:17

Vízilabda: a magyar fiatalok kilenc nap alatt három vb-t nyertek a házigazdák ellen

Fantasztikus sorozat a magyar utánpótláskorú vízilabdázóktól: az U18-as fiúk sikere után az U16-os fiúk és a lányok egyszerre lettek világbajnokok Görögországban.

Egy valamit nagyon tudnak a magyar korosztályos vízilabdázók: legyőzni a rendező ország csapatát a világbajnoki döntőben. Múlt hét pénteken az U18-as fiúk nyertek a szerbek elleni aranymeccsen Belgrádban, szombaton pedig az U16-os fiúk és a lányok is elhódították a vb-serleget Görögországban, a vendéglátókkal szemben. 

A világbajnok fiúcsapat Forrás: MVLSZ
A világbajnok fiúcsapat Forrás: MVLSZ
Az U16-osok számára első alkalommal rendeztek vébét, és az is rendhagyó volt, hogy a fiúk és a lányok egy időben, és majdnem egy helyszínen küzdöttek: előbbiek Voloszban, utóbbiak Larisszában. A két gárda természetesen éremesélyesként érkezett a megméretésére, és kellő önbizalmat adott a tinédzsereknek, hogy tavaly mindkét válogatott megnyerte az U15-ös Európa-bajnokságot.  Dávid Zolán vezényelte fiúcsapat a bemelegítő csoportmérkőzések után az Egyesült Államok, Olaszország és Szerbia fiataljaival játszott a döntőig. A szerbek elleni ütközet igen emlékezetes marad, hiszen nem mindennapi erőnléti, taktikai és mentális csata után 12–12 állt az eredményjelzőn. Jöttek az ötméteresek, és ki más vágta volna be az elsőt, ha nem az a Balogh Botond, aki a korosztályból egyedüliként ott volt a belgrádi U18-as döntőben is, amikor szintén „szétlövéssel” nyert a csapat? A párbaj 5–4-es sikerrel zárult. A görögök elleni fináléban aztán fej-fej mellett haladtak a felek, 10–10 után Tóth András gólja az utolsó fél percben jött, és arra már nem tudtak válaszolni a hazaiak. A magyar válogatott 11–10-es győzelemmel lett világbajnok.  Nagy Zalán, a torna legjobb játékosa, valamint a kapus Borbély Sándor és Dávid Zoltán értékelése:
A vb-győztes lányok Forrás: MVLSZ
A vb-győztes lányok Forrás: MVLSZ
A Sike József által irányított lányok útja a csoportmeccsek után a hollandokon, majd a spanyolokon keresztül vezetett a döntőbe. A spanyolok elleni találkozó a vb egyik leggólszegényebb összecsapása volt, de a remek védekezésnek köszönhetően 5–4-gyel a fináléba jutott az együttes. Az aranymeccsen a lányok semmit nem bíztak a véletlenre, és korán négygólos előnyre tettek szert. Bár a görögök még egy gólra feljöttek, a végén nem kellett izgulni, 10–6-os sikerrel nyertek Tiba Pannáék. Az öröm pillanatai:

A világbajnok fiúválogatott kerete: Kiss Gergely, Borbély Sándor, Balogh Botond, Tóth András, Doroszlai Zalán, Mérő Alex, Tóth Martin, Tátrai Tamás, Regős Vince, Nagy Zalán, Haverkampf Bence, Simon Sebestyén, Lugosi Csongor A világbajnok leányválogatott kerete: Torma Luca, Zantleitner Helga, Kardos Laura, Horváth Zsófia, Sóti Lili, Lendvai Natasa, Kiss Patrícia, Hajdú Kata, Varró Eszter, Kardos Dominika, Lendvay Zoé, Tiba Panna, Varga Nóra 

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.