UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-08-31 13:01

Birkózás: sikerekben gazdag nyarat zárt a magyar utánpótlás a világversenyeken – Lőrincz Tamás értékel

Az előzetesen reméltnél is sikeresebb nyarat tudhat maga mögött a hazai birkózó-utánpótlás: a korosztályos világversenyeken több mint harminc érmet nyertek a mieink. A remek mérleg hátteréről Lőrincz Tamást, Tokió kötöttfogású olimpiai bajnokát, a Kozma István-akadémia szakmai igazgatóját kérdeztük.

A bő egy hete zárult szófiai U20-as világbajnoksággal véget ért a nyári utánpótlás-világversenyek sora a birkózósportban. A magyar versenyzők három érmet nyertek a bolgár fővárosban: Borsos Viktória (59 kg) másodikként-, míg Szenttamási Róza (55 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) harmadikként végzett.

Darabos László (zöldben) az U17-es Európa-bajnoki címe után ezüstérmet szerzett a vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Darabos László (zöldben) az U17-es Európa-bajnoki címe után ezüstérmet szerzett a vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Ezzel a mieink összesen 33 éremmel – közte hét arannyal – zártak az elmúlt hónapokban rendezett öt korosztályos világversenyen (U20-as vb és Eb, U17-es vb és Eb, illetve U15-ös Eb). A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatóját, Lőrincz Tamást kérdeztük a remek eredmények kapcsán. Az olimpiai bajnok elmondta, őt is váratlanul érte a bőséges éremtermés. „Nagyon elégedett vagyok a fiatalok nyári szereplésével. Az Európa-bajnokságokon még engem is megleptek, olyan kimagaslóan teljesítettek mindhárom korosztályban. A világbajnokságokon viszont maradtunk a realitás talaján, hiszen az U20-asok és az U17-esek is végül annyi érmet hoztak, amennyivel előzetesen kalkuláltunk – mondta az Utánpótlássportnak. – Sok tényezőt figyelembe kell vennünk, amikor értékeljük ezeket az eredményeket, hiszen az oroszok és a beloruszok távolléte átírta az erőviszonyokat az európai színtéren, és persze, finoman szólva, az ukránok felkészülése sem volt zavartalan a háború miatt. Ugyanakkor az sem igaz, hogy kizárólag az említett okoknak köszönhetjük a kiemelkedő eredményeket. Versenyzőink mindhárom szakágban bebizonyították, hogy jól felkészültek, motiváltak, éhesek a sikerre, és közülük sokan éltek az adódó lehetőséggel. Szóval egyértelműen kijelenthető, kezd beérni az elmúlt években befektetett rengeteg munka.”
Lőrincz Tamás Fotó: Knap Zoltán
Lőrincz Tamás Fotó: Knap Zoltán
Hosszú várakozás után tavaly szeptemberben indult el képzés a Kozma István-akadémián az első teljes létszámos évfolyammal, és Lőrincz szerint már a nyári sikerekben látszik, hogy a központi munka nyomán sokat léphetnek előre a fiatalok. Az érmes versenyzők közül 13-an is Csepelen készülnek a hétköznapokban. „Még mindig csak az út elején járunk, hiszen az utánpótlás-események csupán egy-egy állomást jelentenek a folyamatban, nem pedig a végcélt. A fő feladatunk, hogy ezekből az ígéretekből minél többet eljuttassunk a felnőttkorosztályba, és ott váljanak bajnokokká. Az idei megállók mindenképpen azt jelzik, hogy egyelőre jó úton haladunk. Már javában készülünk a második évfolyamra, sokan most csatlakoznak hozzánk. Az első esztendőben majdnem kilencvenen vettek részt a teljes programban, szeptembertől pedig újabb harmincegy gyerek kezdi nálunk a tanévet. Nagy munkára vár ránk ezután is, de állunk elébe.”
A mindössze 17 éves Nyikos Veronika az U20-asok között nyert Eb-aranyat és vb-bronzot Forrás: UWW/MBSZ
A mindössze 17 éves Nyikos Veronika az U20-asok között nyert Eb-aranyat és vb-bronzot Forrás: UWW/MBSZ
Meg kell jegyezni, az elmúlt időszakban a női birkózásban – a KIMBA-nak is nagyban köszönhetően – különösen látványos előrelépés tapasztalható: az idei érmek több mint felét, 18-at a fogásnem képviselői nyerték. „Adott a jó edzői gárda, megvan hozzá a megfelelő stratégia és persze évről évre nagyon tehetséges lányok jönnek hozzánk. Öröm velük együtt dolgozni!”

DOBOGÓRÓL DOBOGÓRA: U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA Arany (0): – Ezüst (1): Borsos Viktória Bronz (2): Szenttamási Róza, Nyikos Veronika U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA Arany (2): Tösmagi Attila, Nyikos Veronika Ezüst (2): Bazsó Adolf, Elekes Enikő Bronz (1): Borsos Viktória U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, RÓMA Arany (0): – Ezüst (3): Arsunkaev Musza, Darabos László, Terék Gerda Bronz (0): – U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST Arany (2): Darabos László, László Nikolett Ezüst (4): Arsunkaev Musza, László Mózes, Zsivnovszky Péter, Terék Gerda Bronz (2): Fige Levente, Lévai Levente U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB Arany (3): Balázs Éda, Pupp Viktória, Ritter Sophie Ezüst (4): Laposa Márk, Zsitovoz Petro, Kollár Alexandra, Szentpál Vivien Bronz (7): Budai Ferenc, Kolompár Imre, Kovács Keve, Czeglédi Emese, Macsári Krisztina, Németh Szonja, Zsitovoz Mária

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.