UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-09-02 13:12

Kosárlabda: a Vasas fiataljai az utánpótlás-válogatott után a felnőttélvonalban is bizonyítanának

A Vasas Akadémia leányutánpótlás kosarasai idén nyáron is meghatározó szerepet vállaltak a korosztályos válogatottak sikereiben. Az U20-as Eb-n elért ötödik helyben Madár Eszter vett részt tevékenyen, míg az U17-es vb-hatodik válogatottban Kádár Orsolya kapott szerepet. Őket kérdeztük a válogatottban szerzett élményekről, valamint a várakozásaikról az új klubévad előtt.

A szeptember beköszöntével nemcsak a nyár ért véget, hanem a korosztályos kosárlabda-világversenyek sora is lezárult, ami a hagyományos, 5x5-ös szakágat illeti. (A 3x3-as U17-es Eb-t ezen a hétvégén rendezik Athénban.) Az elmúlt évekhez hasonlóan a Vasas Akadémia idén nyáron is jó néhány játékost adott a leányválogatottakba. Az EYOF-bronzérmes U16-os nemzeti csapatban ketten, a debreceni U17-es vb-n hatodik válogatottban hárman, míg a soproni U20-as Eb-n ötödik együttesben négyen képviselték a pasaréti színeket, köztük Madár Eszter is, aki remekül teljesített Cziczás László alakulatában a hazai rendezésű kontinensviadalon.

Madár Eszter Forrás: FIBA.Basketball
Madár Eszter Forrás: FIBA.Basketball
„Összességében szép emlékként maradt meg az Európa-bajnokság. Bár a torna előtt az éremszerzést tűztük ki célul, viszont a rosszul sikerült nyitómeccs megpecsételte a sorsunkat, és végül nem tudtuk elérni az áhított célt. Csupán a két döntőstől kaptunk ki, szóval végül az ötödik hellyel is szép eredményt értünk el, és sikerült méltón, jó teljesítménnyel lezárnunk az utánpótláséveinket" – idézte fel a 20 éves Madár Eszter az Eb-n szerzett élményeit az Utánpótlássportnak. A fiatal erőcsatár 8,7 pontot, 8 lepattanót és 13,1-es teljesítményindexet átlagolt a tornán, amellyel a magyar csapat harmadik legjobbja volt. „Ugyan kisebb kilengések, hullámvölgyek is voltak a játékomban, de összességében elégedett lehetek a nyári teljesítményemmel. Úgy érzem, kiegyensúlyozott, jó formát hoztam Sopronban. Bízom benne, hogy ezt át tudom menteni a következő szezonra, és a Vasasban is legalább ilyen jól megy majd a játék. A lepattanók terén mindenképpen javulni szeretnék az új évadban, és ehhez remek alapot adott a nyári Eb." Amit az is igazol, hogy Eszter kétszer is kétszámjegyű lepattanót ért el, míg két alkalommal kilencnél állt meg. „Ugyanakkor nem ez az egyetlen célom a következő idényre: szeretnék fizikailag megerősödni, illetve dobószázalékban is fejlődni."
Kádár Orsolya (fehérben) Forrás: FIBA.Basketball
Kádár Orsolya (fehérben) Forrás: FIBA.Basketball
Az U20-asokkal egyidőben a Völgyi Péter vezette U17-es válogatott a debreceni vb-n szerepelt, és a piros-kékek közül – többek között – Kádár Orsolya is kivette a részét a hatodik helyből. „Abszolút pozitívan, csak is jó érzésekkel gondolok vissza a nyárra és a debreceni világbajnokságra mind a csapattársaknak, mind a szakmai stábnak köszönhetően. Rendkívül színvonalas világverseny volt, és mivel a ranglistás pozíciónkat nézve a tizedik helyről vártuk a vébét, a hatodik hely mindenképpen sikerként könyvelhető el." – fogalmazott a 17 éves Kádár, aki 6 pontot és 6,1-es VAL-mutatót átlagolt a világbajnokság hét meccsén. A fiatal magasember ősztől már a Vasas felnőttcsapatot erősíti, és akár az NB I/A-csoportban is kipróbálhatja magát. „Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy a következő évadtól már a felnőttekkel készülhetek, hiszen ez hatalmas fejlődési lehetőség. Izgatottan várom a szezont, remélem jól fog elsülni az első évem a nagyok között." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.