UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-09-08 16:53

Úszás: mindhárom nyári korosztályos világversenyen a legjobbak között voltak a magyar fiatalok

A vasárnap véget ért ifjúsági világbajnokságon lezárult a nyári utánpótlás-úszódömping: Bukarestben, Besztercebányán és Limában is sikert sikerre halmoztak a magyar fiatalok.

Már a nyár eleji budapesti felnőtt-világbajnokságon is látni lehetett, hogy ígéretes magyar úszógeneráció készülődik, egyelőre főként persze az utánpótlás-korosztályokban, de időnként már a „nagyok” között is meg-megmutatva magát. Jelzésértékű volt, hogy Molnár Dóra 200 m háton már akkor döntőt úszott.  

Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra volt a nyár két magyar hőse a nyári korosztályos világversenyeken FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/NEMZETI SPORT
Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra volt a nyár két magyar hőse a nyári korosztályos világversenyeken FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/NEMZETI SPORT
Aztán az első jelentős állomás, amelyen a teljes ifjúsági korosztály megmutathatta magát, az a bukaresti utánpótlás Európa-bajnokság volt. Született két váltóarany, ezen kívül pedig Pádár Nikolett gyorson, Molnár pedig háton nyerte meg a százat, illetve a kétszázat. De rajtuk kívül egyéniben dobogóra állhatott még Bujdosó Zsombor, Ábrahám Minna, Komoróczy Lora, Székely Áron és még gyermekkorosztályú Jackl Vivien is.   A román fővárosban elért hat arany-, öt ezüst- és három bronzérem azt is jelentette, hogy a magyar küldöttség 2005 után ismét az éremtáblázat élén végzett, igaz, a mindig nagyon erős oroszok a mindenki által ismert körülmények miatt távol maradtak a kontinensviadaltól.  A serdülőmezőny fő eseményén az EYOF-on sem okoztak csalódást legjobbjaink. Bár Jackl Vivien iszonyatosan peches volt, és COVID-fertőzés miatt lemaradt a besztercebányai megméretésről, a beugró Elekes Tamara tökéletesen helyettesítette őt, és utcahosszal nyerte meg a 400 m vegyest. Ezzel egyébként már az első napon eldőlt, hogy Bakuval ellentétben ezúttal nem marad aranyérem nélkül a magyar csapat.   A csapat „MVP-je” viszont a kaposváriak – a bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságot is megjárt – ígérete, Kováts Alex volt. Amellett, hogy kétszáz és négyszáz vegyesen is nagyszerűen úszott (ez mindkét esetben második helyet ért), fő számában, kétszáz háton tetemes előnnyel ért célba, vagyis egy arany- és két ezüstéremmel zárt Szlovákiában.  Bronzból sem volt hiány, Elekesen és Kovátson kívül még négy magyar állhatott dobogóra: Bagi Zoltán 100 m gyorson, Kovács-Seres Hunor 1500 m gyorson, Szabó Dóra 200 m háton, Zámbó Virág pedig 200 m pillangón lett harmadik. 
 A LEN a románok világklasszisával egy lapon említette Pádárt a vb-beszámolójában
A LEN a románok világklasszisával egy lapon említette Pádárt a vb-beszámolójában
A két arany-, két ezüst- és négy bronzérem ezúttal az éremtáblázat ötödik helyére volt elegendő, csapatunkat az olaszok, a britek, a németek és a spanyolok előzték meg.  A legtöbb aranyérem viszont érdekes – és kissé meglepő – módon az augusztus végi-szeptemberi eleji ifjúsági világbajnokságon született. S bár nem volt teljes a mezőny – az amerikaiak, a kanadaiak, az ausztrálok, a kínaiak és persze az oroszok hiányoztak –, a magyar csapat felkészültségéhez nem férhetett kétség, hiszen sokan a bukaresti produkciójukat is felülmúlták.   Pádár Nikolett duplázott, ismét nyert 100 és 200 m gyorson is, Molnár Dórának a 100 m hát sikere mellett kétszázon ezúttal ezüst jutott, míg 50 m háton Komoróczy Lora állhatott a dobogó tetejére. Az aranygyűjtemény pedig további két váltósikerrel egészült ki. Az ezüstérmesek között pedig Molnár és a fiú 4x200-as váltó mellett Ábrahám Minna (háromszor), Mészáros Dániel és Gálicz László szerepelt.   További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.